• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Magnat Bull Power 325

• Autor wątku Autor wątku Turo
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Reakcji
0
Witam. Nigdzie nie potrafię znaleźć parametrów tego głośnika. Zamierzam zbudować skrzynie basową. Podobno tych głośników już w Polsce nie można dostać, ale nawet na zagranicznych stronach brakuje paru parametrów. Oto te których mi brakuje:

Le [mH] - indukcyjność cewki głośnika
Z [Ohm] - impedancja znamionowa głośnika
Pe [W] - moc znamionowa głośnika
B*L [T*m] - współczynnik siły będący iloczynem indukcji w szczelinie i długości uzwojenia pozostającej w szczelinie
dia - (nie mam pojęcia co to za parametr)...
Sd [m^2] - czynna powierzchnia membrany

Będę bardzo wdzięczny za te parametry. Pozdrawiam.

dia = diameter, czyli średnica membrany, parametr zbędny do symulacji, podobnie jak moc.

Wielkie dzięki kolego. Kurcze trochę duża wyszła skrzynia. Na 2 głośniki, skrzynia bass reflex wyszła 169,9 litrów. A bagażnik mam 260 ;/

bo ładujesz byki i to nie wiadomo po co 2 sztuki :) chociaż jak na 25cm to i tak spory litraż.
ja myślę nad subem na stx 17-200, zadowala się to skrzynką 15L dla 35Hz, mimo że bagażnik mam ponad 450 litrów. może jednak pozostać przy jednym bo dodatkowo musisz bardzo wydajny wzmacniacz zaaplikować no i zero bagażnika...

Turo napisał:
Kurcze trochę duża wyszła skrzynia. Na 2 głośniki, skrzynia bass reflex wyszła 169,9 litrów. A bagażnik mam 260 ;/
poczytaj troche o winisd to zobaczysz jaki podstawowy blad robisz :P

amdr napisał:
bo dodatkowo musisz bardzo wydajny wzmacniacz zaaplikować no i zero bagażnika...

Uwierz mi, że akurat te głośniki, żeby ładnie zagrały nie potrzebują wzmacniacza. No a z tym, że zero bagażnika to prawda.

Jak na razie sprzęt w moim aucie wygląda tak:
http://www.youtube.com/watch?v=_PW4nZKAQAA

Na żywo gra to na prawde nieźle. Musze jednak wymienić radio. Zabudowałbym tak samo głośnik z drugiej strony, lecz z drugiej strony jest wlew paliwa, więc nadkole inaczej jest zbudowane...

Poza kupą hałasu z dwóch buczydeł to nic więcej z tego nie ma.

Turo napisał:
Uwierz mi, że akurat te głośniki, żeby ładnie zagrały nie potrzebują wzmacniacza. No a z tym, że zero bagażnika to prawda.
Ta te "50W" z radia w zupełności wystarcza :lol:

Jak to mówią, z gówna bata nie ukręcisz. Szajs jakim są te magnaty nie zagrają, a jak już to narobią hałasu.

Turo, wierz nam ze nie robimy tego zeby sie posmiac z ciebie...
przerabialismy to juz lata temu. podlacz te magnaty pod wzmacniacz a zobaczysz jak dopiero zagraja ;)

a odnosnie wczesniejszego problemu. chcialem ciebie zmusic do wysilku intelektualnego ale widac ze sie nie udalo...

Turo napisał:
Kurcze trochę duża wyszła skrzynia. Na 2 głośniki, skrzynia bass reflex wyszła 169,9 litrów
to co "wypluje" program nie jest swietoscia :!:
dla typowych samochodowych 10" nie dalbym wiekszej skrzyni jak 40 litrow. tak wiec daj po ok 30 litrow na jednego woofera strojenie na ok 40hz i bedzie OK

Powrót