• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

malutkie monitorki

Away, tak jak juz mowilem, tvm bardziej sprawdzone masa projektor. Wiec jesli nie masz systemu pomiarowego zeby zrobic zwrotnice do tonsili lepiej kupic arn i arv lub sc10n

a ja chcial bym sie spytac o tego monacora, ktos, cos o nim slyszal?

18PLN to nie dużo, możesz zostać pionierem. Ponoć GDWK 8/50 gra "metalicznie" co bardzo by mi pasowało.

Away, tylko watpie aby zwrotnica do tonsili byla robiona z pomiarow. Ale zaryzykowac mozesz i tez bedziesz pionierem:)

Away, tak gdwk 8/50 jest trochę ostra i też mi pasowała

robiłem zwrotnice do arn 116-60-8 + gdwk 8/50
wymaga ona jeszcze trochę dopracowania

Ten ARN z czego ma wykonaną membranę? Za Tonsilem 11/35 przemawia włókno szklane :)

nie wiem jak gra 11/35 ale włókno szklane w 15/40/5 fajnie na średnicy się sprawuje no ale to zupełnie inny głośnik

ploter, wlasnie widzialem Twoje monitory, fajne tylko szkoda ze bez frezow:) ja bym jednak chcial mniejsze na mniejszym przetworniku(11cm bylo by super). Narazie musze shandlowac moje i wtedy podejme decyzje:)

problem jest w tym że nie ma dopracowanych projektów a sam chyba zwrotnicy nie zrobisz

myślałeś o 10cm Visatonie, widziałem w cenie 45zł niedawno

jedyny projekt to wspomniany STX

Bawilem sie juz z wykonywaniem zwrotnic(raz z lepszym lub gorszym skutkiem), cos bym wymyslil, SW mam. Visatony odpadaja bo slucham ich juz 4 lata(w130sc, w170sc, sc10n). dlatego cos nowego chce zrobic, ma to byc kino podobnej jakosci a wiec bez wodotryskow:) stereo tez robie ale to inny projekt a offtopa nie chce robic.

ploter, wlasnie widzialem Twoje monitory, fajne tylko szkoda ze bez frezow:) ja bym jednak chcial mniejsze na mniejszym przetworniku(11cm bylo by super). Narazie musze shandlowac moje i wtedy podejme decyzje:)

Fezy to nie problem....należałoby wykonać monitory z MDFu 16mm bo z mojego MDF12 frezy to nic by nie zostało.... 12-4mm = 8mm - 16-4 = 12mm wiec w sam raz :D front z 16 a reszta z 12mm ;] wystarczająco sztywna :)

Witam, koledzy sam mam zamiar wykonać małe monitory pod lapka. Głównie słucham metalu, rocka i hardrocka (Iron Maiden, Hammerfall, Guns'N'Roses, Gamma Ray etc. czyli typowo "piejaki" jak to określa znajomy), ale czasami dla odmiany coś z trancu. Ten GDN 11/35/1 pewnie ma lepszą średnicę, a ARN 116-60 pewnie lepiej spisze się przy niskich rejestrach ? W dodatku ten Tonsil ma nieregularny kształt i pewnie trzeba by zrobić pseudo frez z hdfu 3mm wycinając nożem/skalpelem ? Cenowo wychodzi podobnie.

w zasadzie ARNa juz prawie nie da sie kupic
to moze zrzuta na browara dla kogos doswiadczonego na zwrotnice do w/w tonsila? :D

kaenseino napisał:
Ten GDN 11/35/1 pewnie ma lepszą średnicę, a ARN 116-60 pewnie lepiej spisze się przy niskich rejestrach ?
ARN dobrze gra srednica

ARN jest w 2 sklepach w śladowych ilościach i na Wolumenie pewnie da radę dostać. Ile litrów trzeba przeznaczyć dla ARN'a a ile dla Tonsila ?

Moje arn116 + dx25. Narazie bez zwrotnicy, ale jak się odkuję trochę finansowo, to będzie. Jak grają? Dla mnie bardzo przyjemnie:)
Obudowa 4,5 litra BR, strojenie coś w około 60Hz.

Załączniki

• img_7498_25_722.jpg
    img_7498_25_722.jpg
    39.4 KB · Wyświetleń: 0
ir0nhide, to moja subiektywna ocena... także z tym co miałem poprzednio, podoba mi się ich charakter grania i tyle :)

Powrót