• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Maly dylemat z podlaczeniem

Reakcji
0
Witam, jestem nowicjuszem, mam problem wg. schematu chce podlaczyc 2 glosniki sony (6ohm), 2 tweetery(4ohm) i suba(8Ohm). Powiem ze wzmacniacz sony ma 90W; 6Ohm.
Zwrotnica wyglada mniej wiecej tak :
Foto%20006.jpg

Pozdrawiam :))

Załączniki

• schemat_964.jpg
    schemat_964.jpg
    25.7 KB · Wyświetleń: 0
Tego nie da się podłączyć tak żeby zagrało prawidłowo ;]
Po 1 - co to za zwrota ? (jeśli ta z foty to wywal do kosza;] )
co to za głośniki ?
Poczytaj arty to dowiesz się że nie istnieje coś takiego jak zwrotnica uniwersalna,
zwrotnice dedykuje się konkretnym głośnikom, a nawet konkretnym obudowom pod konkretne głosniki więc nie ma tu mowy o dawaniu przypadkowych głośników...

;/

;/

Zwrotnica ma byc tylko po to zeby rozdzielic pasmo, a to nie jest za z foty ale podobnie wyglada. Natomiast prosze o jakies propozycje rozwiazania tego problemu i ew. koszty.

do suba ma traiać suma L i P - ta zwrotnica tego nie umozliwia (chyba ze masz dwa suby) choć to tylko przykład na dziury w twojej teorii. poza tym mam dziwne wrażenie ze chciałbyć przy pomocy scyzoryka, paczki zapałek i kleju kropelki zrobić helikopter - takie rzeczy to tylko Mc Gyver.
Moim zdaniem brakuje Ci podstaw, teorii. Doczytaj, przemyśl i zadaj pytanie ponownie.
Pozdrawiam

ditomek napisał:
do suba ma traiać suma L i P - ta zwrotnica tego nie umozliwia (chyba ze masz dwa suby) choć to tylko przykład na dziury w twojej teorii. poza tym mam dziwne wrażenie ze chciałbyć przy pomocy scyzoryka, paczki zapałek i kleju kropelki zrobić helikopter - takie rzeczy to tylko Mc Gyver.
Zabawne, wiec bez tej zwrotnicy, co musiałbym zrobic zeby podlaczyc te glosniki. Oczywiscie nie mam 2000 na nowy wzmacniacz i nie bede sie bawił w zbieranie przez pół roku.

takero napisał:
powiedz co to za głośniki!
Tylko nie strzelaj :))
2x Kolumny Sony. Ciezko mi powiedziec z tylu pisze 60W i 6Ohm
2x Tweetery
Moc muzyczna 120W
Skuteczność 93dB
Impedancja 4 ohm
Pasmo przenoszenia 5.000Hz - 25,000Hz
1x STX 20 ale dokladnie nie pamietam modelu 8Ohm

Prosze o jakies propozycje. Ew. Moge cos jeszcze napisac na temat glosników/wzmacniacza.

najlepiej jesli porobisz tez fotki,mozliwe ze to troszke wyjasni sytuacje(pozniej powiem o co mi chodzi.)

takero napisał:
Moge cos jeszcze napisac na temat glosników/wzmacniacza.
napisz...
Jestem nowicjuszem i nie znam sie tak dobrze ze moge sie rozpisywać stronami, ciezko mi napisać samemu. Podajcie jakies informacje to poszukam gdzieś i powiem wtedy. Prosze ;)

[ Dodano: 2006-04-25, 17:37 ]
Tasior napisał:
najlepiej jesli porobisz tez fotki,mozliwe ze to troszke wyjasni sytuacje(pozniej powiem o co mi chodzi.)
Niech beda fotki....Sorry ze jakosc jaka jest ale baterie w aparacie mi siadły i musiałem WebCamem robić... I jeszcze to:
Plik ma za duży rozmiar.
Maksymalny dozwolony rozmiar to: 55 KB

[ Dodano: 2006-04-25, 17:39 ]
Do ciezkiej cholery.

W dodatku nic nie działa :/ Moze ktos coś doradzić bo juz się zirytowałem :P

Jakie kolwiek propozycje prosze !!

w tym ostatnim linku do fotki jest kolumna, jesli jest dwu drozna to tam jest w srodku kond zabezpieczajacy wysokotona. po co chcesz to razem łączyc?

Tasior napisał:
w tym ostatnim linku do fotki jest kolumna, jesli jest dwu drozna to tam jest w srodku kond zabezpieczajacy wysokotona. po co chcesz to razem łączyc?
Bo nie działa, działa tylko ten srednio-nisko tonowy (chyba) nie wiem nic na ich temat, ale wiem ze nie działa bo rozbieralem i nawet nie sa podlaczone.

Wiec może ktoś napisać swoją koncepcje?

Z tego co widze to te kolumny to pełnopasmowe są ??
więc po co im wysokotonowiec ?
zrób do nich suba i tyle...
a zwroty na allegro sprzedaj...

takero napisał:
Z tego co widze to te kolumny to pełnopasmowe są ??
więc po co im wysokotonowiec ?
zrób do nich suba i tyle...
a zwroty na allegro sprzedaj...

Mam suba ale nie ma zwrotki i cale pasmo odtwarza xD

jaki ten sub?
mowa o czyms powaznym,z własnym wzmakiem pewnie,i z aktywnym filtrem,zwrotke to sobie mozesz do kolumn wsadzic.

Tasior napisał:
jaki ten sub?
mowa o czyms powaznym,z własnym wzmakiem pewnie,i z aktywnym filtrem,zwrotke to sobie mozesz do kolumn wsadzic.
DIY... Wzmacniacz pasywny :(, musze miec albo filtr albo zwrotke. Chcialem cos wykołować z tych czesci które mam ale jeszce pomysle. A jak by ktoś był miły to moze mi podać jakies stronki ze zwrotkami moc glosnika *110W@8Ohm*

jak ito głosnik?
daj jak mozesz fotke tego suba,jakies dane glosnika,litraz obudowy?
obudowa zrobiona na oko czy cos obliczałes?

Hyh... Ciezko powiedziec
Altronic RMS110; 220Max
Qts w granicach 0,80 wiec obudowa zamknieta
Nie liczyłem za bardzo obudowy ale kumpel mi liczył i mowil ze taka ma byc...

Powrót