• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Mam 2 pudla od kolum 2 droznych.Pomozcie dobrac glosniki .

Reakcji
0
Cze
Mam 2 pudla od kolum 2 droznych
wymiary
wysokosc 460 mm
szerokosc 280mm
dlugosc 210mm

otory na bass 200mm
na sopran 80mm
Co radzicie mam jakies 300 zl zeby w to wlozyc .
CHce zeby to tylko wmiare dobrze gralo.
Za wszystkie rady z gory dziekuje

Jak nie chcesz zmieniać przodu to może coś takiego:
GDN-20-120-4-SW (STX)
ARV-104-04/4 (TVM)
Otwory powinny pasować.
Rewelacji z tego nie będzie, ale jakoś powinno zagrać.
Trzeba będzie tylko obudowę przerobić na BR (jeżeli jest zamknięta)
i dostroić ją do około 40 Hz.
Pozdrowienia.
ALT

[ Dodano: 2004-10-23, 21:51 ]
Lepiej jednak zagra, jak to napisał aryan, 2xARN150 + ARV104.
Przerobienie przodu to nie taki wielki problem.

NIby racja ze to nie jest tak duzo zabawy z przerabieniem przodu .ale kolejny koszty mam 250 zl na zwrotnice niskotonowe i soprany watpie zebym sie zmiesci z kasa ??

[ Dodano: 2004-10-23, 22:00 ]
a co sadzisz o takim polaczeniu gdwk 9-150-8 pj
gdn 20-120-8ss
zwrotnica 2d 12/12
wszystko stx

NIEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEE. zwrotka i gura stx są do dupy
jak juz cos góra arv, niskie niech bedzie stx (ja bym wziął arn) ta sama cena i dzwiek o wiele lepszy, zwrotnicaa janbo

TVM ACOUSTICS ARN-226-08/8
TVM ACOUSTICS ARV-104-64/8 i dobra do tego zwrotnice jumbo gralo by to jako tako na wzmacniaczu 4X100w 8ohm duala???

[ Dodano: 2004-10-23, 23:22 ]
Bo jak nic nie da sie z tych pudel zrobic ,to sprzedaje wzmachol .Ma ktos ochote na
dual cv 6060.Bardzo dobry dzwiek stan bardzodobry+ ;-P jakies 250zl.

Nom masz racje moj blad junbo.Ale ja jestem leikiem na etapie przeczkola wiec wybacz :-).
Macie jeszcze jakies pomysly?

z tych tesli co zaproponowales to beda bardzo slabe srednie tony o ile mozna o takich mowic w glosniku prawie 23 cm...

koledzy pisza abys sklepal zupelnie inna kolumne bo twoja koncepcja wogule nie ma sensu

ARN 226 mają membranę o powierzchni charakterystycznej dla głośników 20 cm (ok. 215 cm2) z racji ich dość szerokiego kołnierza, ale nie jest to takie ważne. Ich średnie tony rzeczywiście nie powalają, chociaż TVM robi dwudrożne kolumny na ARN-266-07 i ARV-104-03. Jest to model ARS-225-05
http://www.tvm-valmez.cz/index.php?id=116&catit=12&catg=1
Jakoś to chyba jednak może zagrać. Jak – nie wiem – nie słyszałem.
Pozdrowienia.
ALT

Cze
Ja tez mam w domu 2 pudła i nie wiem jak dobrać głośniki, zwrotnice i kable. Poniewaz chcialem wymienic wszystko w srodku !!

wysokośc 860
szerokość 250
głogość 240

mam jakies 300 zl na wykonczenie jednej kolumny prosze o propozycje i linki do sklepów gdzie mozna je zamowic !! dziekuje z gory i czekam.
Nie mam jeszcze wzmacniacza na jakim bedzie dzialal ten sprzet ale w najblizszym czasie zamiezam go nabyc !!

[ Dodano: 2005-07-26, 16:18 ]
Zapomnuialem napisac ze maja one 2 otwory na bassy po 18cm i jeden sopran 10cm jest to obudowan bass reflex z otworem z tyłu o srednicy 6cm

Za 600zł to mozna juz sobie cos samemu zrobic a nie dobierac glosniki do danych skrzynek...

Ale ja chcialbym dobrac głosniki do tym akurat skrzynek !! wiec bardzo prosze o pomoc!

[ Dodano: 2005-07-27, 11:51 ]
Dlaczego nikt nie chce mi pomoc ??

Powrót