• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

MAM GŁOSNIK I NIE WIEM CO Z NIM ZROBIĆ :(:(:(

dobra juz kapie to nawet bo parametry mam ze stronki tonsila ALE: co to jest fLe KLe Le Xmax Xlim Hc Pe Hg Vd bo nie wiem co tam wpisać :(

kiecu

zeby obliczyc obudowe nie trzeba miec alz tyle parametrow, w zasadzie to 4 wystarcza QTS VAS SPL FS a nawet bez spl's sie obejdzie bo na skali zamiast np 90dB pokaze sie 0

ok no to tak: sciągnąłem sobie gotowe juz wszystkie parametry do mojego głosnika:D obczaiłem juz ten progamik i mam juz wszystkie wyniki:D a tak wygląda mój plan(dość nietypowy) : skombinuje sobie drugi ten sam głosnik i walne do obudowy bass reflex z 4 rurkami( obliczylem jakie te rurki maja być na tym programiku) co o tym myślicie?? dokladać do tego jakiegoś tweetera jakiś filtr czy zwrotnice??

kiecu napisał:
dokladać do tego jakiegoś tweetera jakiś filtr czy zwrotnice??

a widziales kiedys subwoofer z tweaterem ??

Zwrotnica tak jak najbardziej, a jeszcze lepiej aktywny filtr dolnoprzepustowy z plynna regulacja czestotliwosci odciecia. Masz opisane to jak go zbudowac na stronie glownej, uzyj przycisku SZUKAJ tu na forum, oraz przyjzyj strone www.audiomania.info

z tweeterem to jak by nie wyszedł sub:D:D (nei widzialem nigdy subwoofera z tweetami) dobra no to trzymam sie planu A (chodiz o budowe subwoofera). tylko teraz no z tym, filtrem poczytam i opatrze.

powiedz jeszcze nam czym chcesz ta twoja konstrukcje napedzac czyli jaki masz do tego wzmacniacz, moze bedziesz cos budowal ??

hmmmm. póki co narazie mam wzmacniacz z głosników komputerowych :D:D:D ale mam zamiar kupić zestaw to montażu

hmmm. a to zależy od wzmaka jaki bedzie dzwiek itp?? bo póki co mam zamiar zakupić jakiś zestaw do złożenia albo zwykly jakiś wzmacniacz tak kole 50 W

Powrót