• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Maskownica ladna zaokraglona

Reakcji
0
Witam,koledzy mozecie mi doradzic jak zrobic maskownice zaokraglona na dole?????

wziasc deske, rozrysowac sobie na niej ten łuk i wyzynarka wyciac, nic trudnego

Re: Maskownica ladna zaokraglona

poti89 napisał:
Witam,koledzy mozecie mi doradzic jak zrobic maskownice zaokraglona na dole?????

dokładnie tak samo jak zaokrągloną u góry, ale odwrotnie...

Robisz wiertarką gęsto dziury, jedna obok drugiej, odłamujesz niechcianą część, a następnie równamy pilnikiem powstałe w czasie wiercenia zadziory...

Rysujesz sobie łuk... Poźniej kolo tego łuku wiercisz dziurki, jedna obok drugiej. Z tych dziurek też powstaje Ci łuk. Bierzesz młotek... i jeb. Odpada Ci kawałek deski do tego gdzie zrobiłeś ten łuk. Poźniej bierzesz pilnik i ładnie szlifujesz, poźniej papierem ściernym i masz łuczek jak marzenie:)

Trochę zagmafałem ale mam nadzieje ze zrozumiesz :P

Sadze, ze lepiej mlotkiem nie walic, bo przy luku moze odpasc jakis jego kawalek z brzegu i bedzie problem :( Mozna młotkiem + srubokretem rozwalic przerwy miedzy otworami :)

Pawel S ma extra. Chce cos takiego czym to zrobiles????????

[ Dodano: 2006-04-16, 19:28 ]
Poprostu extra.Odpisz :-)

jak widac calosc jest podzielona na 3 czesci
dolna czesc zostala wycieta wyzynarka po zewnetrznej czesci z kawalka mdf'u
nastepnie calosc znalazla sie w imadle i przy pomocy tarnika zrobilem skos pod katem 60stopni do plaszczyzny plyty
na koncu calosc zostala przeszlifowana i dopasowana papierem sciernym

niestety z wiorowka jest o wiele gorzej bo sie sypie
dlatego wlasnie uwielbiam MDF - znakomicie sie w nim rzezbi....

chcecie wiecej zdjec????

Wiercić gęsro dziury, czy też młotkiem ?? To już nie lepiej freza do wiertarki i przystawkę z 3 kawałków deski...??

ja wierce dziurki wiertlem 3 mm,obok siebie,bliziutko,potem
stukne mlotkiem lekko,jesli nieodpadnie to biore dluto i rozcinam te dziurki(te resztki drewna) i mlotkiem,wypada.

ja mam wiertarke reczna wiec ..... :D

a ja to robilem tak:
nawiercam calkiem blisko siebie otwory wiertlem 4-5mm a nastepnie rozwiercam je wiekszym 8-10mm. jak cos sie jeszcze trzyma to wyginam wiertarka na boki to wtedy wiertlo dziala jak frez i rozwala pozostalosci...
i oto fotki...

[ Dodano: 2006-04-17, 15:08 ]
niestety niemam jeszcze zdjec gotowej calosci
jak tylko bede mial to sie pochwale.....

Załączniki

• 2_699.jpg
    2_699.jpg
    21.6 KB · Wyświetleń: 0
  • 1_463.jpg
    1_463.jpg
    26.8 KB · Wyświetleń: 0
oj bedzie...
beda 2 prawie identyczne konstrukcje
druga ma vife d27tg i jest pomalowana

ale niestety to jeszcze potrwa
no wiecie: koniec szkoly, matura, egzaminy zawodowe i takie tam jeszcze