• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Materiał tłumiący filcowobitumiczny czy jest potrzebny?

• Autor wątku Autor wątku mały
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Reakcji
0
ostatnio przeglądałem ofertę STX i zxauważyłem, że w swoich zestawych diy stosują Materiał tłumiący filcowobitumiczny (http://stx.sote.pl/material-tlumiacy-filcowobitumiczny.html). w związku z tym chciałbym się dowiedzieć czy:

1. ten materiał wpływa w jakiś obiektywny sposób na brzmienie zestawu. zastanawiam się czy stx nie wciska go na siłę klientom:)
2. jeśli coś daje to czy mogę je zastapić np. http://allegro.pl/item863598446_app_maty_bitumiczne_wytlumienie_drzwi_wroclaw.html

Możesz z powodzeniem zastąpić go matami app. Ja sam używałem mat bitumicznych (dekarskich) o jakich pisze ten facet na aukcji i myślę że różnicy nie będzie. A może nawet będzie lepiej ze względu na ciężar ponieważ dekarska jest cięższa a to ma znaczenie w przypadku drgań.
Ale w praktyce szczerze powiem że nie robiłem nigdy porównań jaka była by różnica oraz co one faktycznie dają dam w kolumnach bo w autkach faktycznie dają dużo, no ale to inna bajka. Gdzieś kiedyś ktoś napisał na tym forum że maty takie spełniają swoją role tylko w przypadku wytłumienia dokładnie całego środka czyli stworzenie full szczelnej obudowy z tych mat a nie jak inni naklejają po kawałku na każdy bok.
No ale jeżeli możemy coś poprawić nie drogim kosztem i dążymy do ideału to róbmy to konsekwentnie i od początku zacząwszy od dobrze zrobionych kolumn prze dobra elektronikę a na pokoju odsłuchowym kończąc.
Więc wkładaj maty i będziesz spokojniej spał w nocy :wink: tylko oklej dokładnie całą powierzchnie bez najmniejszej szczelinki jak oczywiście możesz i chcesz :mrgreen:

Pozdro...

Mata bitumiczna tlumi drgania (trzeszczenie obudowy) a wytlumienie (np. gabka) tlumi dzwieki odbite w srodku kolumny. Wszystko zalezy co chcesz uzyskac. W najwyzszej klasy kolumnach stosuje sie oba materialy.

Seba727 napisał:
Ale to już nie do końca. :mrgreen:

Po prostu mysli sie osobno nad wibracjami mechanicznymi i wytlumieniem akustycznym. Amator mysli tylko co wepchnac do srodka kolumny.

irek napisał:
Mata bitumiczna tlumi drgania (trzeszczenie obudowy) a wytlumienie (np. gabka) tlumi dzwieki odbite w srodku kolumny. Wszystko zalezy co chcesz uzyskac. W najwyzszej klasy kolumnach stosuje sie oba materialy.
Własnie, ja robie tak samo jak napisał Irek, już myślałem, że jestem sam, który też tak uważa a tutaj miła niespodzianka.

Kiedyś była już dyskusja na ten teamt, i jakoś ludzie byli nie zabardzo zatym żeby takie rozwiązanie w swoich konstrukcjach, stosować.

Myśle, ze te maty bitumiczne samochodowe sa całkiem dobre do tego celu. Ja u siebie troche jej dałem ale nie na cała kolumne bo drogo by mnie wyszło. To cholerstwo kosztuje chyba po 6 zł od maty a musiałbym takich ponad 5-6 na kolumne wepchać zeby cała obudowe obkleić wiec skupiłem sie na okolicy za głosnikiem. Na to gąbka w piramidki (z STXa) i na to jakaś watolina, chyba visatona. Nie zauważyłem, zeby zabrakło wytłumienia, żadnych mierzalnych szkodliwych rezonansow.

Wie ktoś czy jest taki srodek bitumiczny ale wylewany, zamiast przyklejania mat. Uprościłoby to robote a i koszt pewnie zmalałby z 10x.

Ja tam wsadzam do środka żeby spać spokojniej, ale tak jak pisałem czy jest jakaś różnica nie wiem bo nie sprawdzałem :grin:
I podkreślę jeszcze raz że oklejanie niektórych tylko powierzchni nic nie daje, jak jest do końca to nie wiem ale taka informacja wyszła z ust jakiegoś profesora na seminarium z akustyki,drgań i tłumienia a on chyba wie ci mówi :idea:
Więc może zamiast oklejać wszystko może lepiej wysmarować wszystko np tym ze dwa razy na każdą ściankę, wzmocnienie itp :

http://www.allegro.pl/item867566598_carplan_masa_bitumiczna_do_podwozia_1l.html
http://www.allegro.pl/item874417402_masa_bitumiczna_na_pedzel_sikagard_6010_1kg.html

Pozdro..

Powrót