• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

MATRONIX test wzmacniaczy do subwooferów

Myśle że sam DF ma spore znaczenie ale nie krytyczne, wszak pare metrow kabla potrafi skutecznie zmniejszyc współczynnik DF.

Typowy wzmak ma impedancje wyjsciowa ok 0,1oma co daje DF 80 dla 8om i 40 dla 4. Przekladajac to na kabel to 0,1 oma ma 5 metrow dwuzylowego kabla 2x1mm2.

Do tego jeszcze dochodzi rezystancja lutów, zacisków i przekaźnika.

Mnie ciekawi jak obliczyć DF popularnego holtona, jedna strona na IRFP240 ma 4x0,14R ronolegle wypadkowo daje 0,035R do tego rezystncja wypadkowa rezystorow źródłowych 4x0,22R daje 0,055R, 0,055+0,035=0,09R. 4R/0,09R=44,4
Dla strony na IRFP9240 jest 2x więcej czyli DF w okoli 20 dla obciążenia 4R
Nie wiem jak to dokladnie się liczy bo pary IRFP240/9240 są dość słabo komplementarne ;)
I tak dałem holtonowi fory bo obliczenia są na zimno jak się mosfety nagrzeją to Rdson wzrosnie nawet dwukrotnie.

Patrząc na dokumentację, holton podaje że wzmak ma DF=400. Ciekawe kto sciemnia ;)

Na DF nie wplywa rezystancja mosfetow ani rezystory zrodlowe czy emiterowe. Najwieksze znaczenie ma glebokosc sprzezenia zwrotnego a to glownie zalezy od rezystorow w emiterach w stopniu wejsciowym.
A co to za problem zmierzyc DF? Jak masz holtona wystarczy generator i woltomierz.

No to widać miałem mylne pojęci o DF, z tego co pisze Witort w swojej książce to na Rwy ma wpływ głębokość sprzężenia zwrotnego oraz jego rodzaj.

[ Dodano: 2006-10-31, 17:49 ]
Jeżeli podłącze pętle sprzężenia bezpośrednio do głośnika to jaki wpływ będzie to miało na DF ?

[ Dodano: 2006-10-31, 18:20 ]
A co do mierzenia DF to chodzi Ci o to żeby zmierzyć napięcie na wyjściu bez obciążenia i z obciążeniem. Dalej z prawa ohma można wyliczyć rezystancję wyjściową.

Ta ksiazka jest juz mocno nieaktualna a te rysunki ze sprzerzniem zwrotnym to podstawy nie koniecznie dotyczace wzmacniaczy mocy audio. To zwykle ogolniki.

Jak zamkniesz petle sprzerzenia bezposrednio z glosnika to wyeliminujesz tylko rezystancjie jednej zyly kabla glosnikowego. W dodatku ten kabel od sprzerzenia bedzie zbieral smieci co moze byc przyczyna wzbudzenia. Takie zabiegi czesto czyni sie w zasilaczach wysokopradowych np 5V 100A bo tam rezystancja kabli ma znaczacy wplyw.
Rezystancje wyjsciowa mierzy sie np tak jak napisales. Z roznicy napiec miedzy obciazonym wzmakiem a nieobciazonym oblicza sie rezystancje wyjsciowa.

UWAGI MODERATORA
Testy mają ponad 2 lata, testowane modele nie są już produkowane, więc temat stracił mocno na aktualności - odklejam.
Takero

takero napisał:
Mam taką jedną opinie człowieka który przesiadł się z matronixa na panel Irka... :)

No to napisz tą opinię bo jestem ciekaw :razz: Myślałem o głośniku do 300zł jak pamiętasz, ale zaczynam zastanawiać się nad xls'em. W związku z tym nie mam pojęcia jaki wzmak do tego i za ile będe wstanie wyrwać takiego :mrgreen: Sprzedam swojego suba i będe kombinować z kasą :mrgreen:

nieoficjalnie wiem że końcem stycznia mają się pojawić nowe modele matronixa
czy lepsze od porzednich zobaczymy...

Powrót