• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Meine wooferken in bagazniken :P

• Autor wątku Autor wątku nosb
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Wlasnie wpadla mi w rece reklamowka JBL. Jest jeden glosniczek dla ciebie. JBL CS12.
Cena 279zl, srednica 300mm, moc ciagla 120W, szczytowa 480W, Pasmo 38-500hz, Spl=93dB, impedancja 4ohm.

Kolega Marek (nie znam nicka z forum) zaproponował mi dwa takie głosniki zeby włozyc zamiast dwóch 32 stx : http://www.stx.pl/index.php?vMenu=2&vMenuItem=0&vSubPage=54&vItemDB=itemdb ...

Wszystko ładnie... Niezle wychodza w symulacji itp. Mocowo zgraja sie z moim wzmakiem. Z tym ze ja włoze tam 4 takie :) Co wy na to ?:> Powinno nisko i mocno grac nieprawada??:>

Przy dwóch takich w jednej obudowie 80 litrowej i strojeniu na 35 hz Zaczyna ciagnac od 26 Hz (nizej spadek ponad 6 db) i ma podbicie rzedu prawie 13 db przy 35 hz. BR tez nie kombinowany srednica 10,2 natomiast długosc ok 17,5 cm. Wyglada apetycznie. Chyba to cos czego oczekuje :) I taki wooferek razy dwa :P

nosb, nie czytałem szczegółowo wszystkiego ale ogólnie zauwazyłem 2 kryteria główne,duże ciśnienie i jak najnizsze zejście.Aby temu sprostać nalezy poszukać głosnika o dość dużej mocy i sporym xmax.Taka kombinacja zapewni słaby spl jednak ma to niewielkie znaczenie.Sprawa zejścia,tu juz nie jest tak kolrowo z pozycji kierowcy czy pasażera,nie ma praktycznie szans na usłyszenie zakresu poniżej 40Hz.Owszem,głosnik zagra niżej ale Ty i tak tego nie usłyszysz,słyszeć będzie za to ulica i ososby kilka metrów od auta.
Dość dobrze w takich akcjach sprawdzaja sie buszmeny lecz ich bolączka jest zapotrzebowanie na sporą moc.Podobnie zresztą hertz.
Ale myślę że Twój wzmak spokojnie by sobie poradził z takimi bykami,nalezało by go tylko zmostkować.

No i temat nie w tym dziale,niech go ktoś przeniesie.

umberto, moj człowiek :D Wiec jesli nie opcja z 4 STX'ami (troche juz przesadna nawet jak dla mnie) to musze jeszcze dwa głosniki znaleść które będą spelniały te kryteria do 150zł/szt :) Biorąc pod uwage , ze mam do dyspozycji 180 W rms na głosnik :) Ap ?:>

nosb, mnie sie wydaje że dysponujesz dość większa moca na 1 głosnik...da sie zmostkować to "bydle"?Bo jak tak to masz kole 0,5 kW a z tym to juz mozna wiele.
Z tego co sie mi ucha obiło to ponoć jest piekna 15-stka alfreda co na konkret napedzie robi kaszane na dragu...nie kojarze który to ale jak poniuchasz to pewnie znajdziesz.
Dodam tylko że aby spełnic Twe wymagania to trza:
-zajebisty napęd
-spory xmax
-dość ciężką membranke :)
-no i mocny piec
Poniuchaj na forach car audio,na elce poszukaj osobnika passat eq czy siakoś tak.To Ci moze wiele pomóc,ja w car audio to raczej jakości szukam nie mocy czy natężeń,ale troszke słyszałem i stąd me sugestie.

umberto, Ok. Rozejrze sie. Zmostkowac sie nie da :( Bo to jest 4 kanałowy sprzet ... i te 2 x 180 to juz po zmostkowaniu :(

różnica między głośnikiem do car audio a home audio

różnica między głośnikiem do car audio a home audio

Witam.
Chciałem się zapytać o jedną rzecz. Mianowicie czytałem wiele postów o zastosowaniu głośników do home audio w systemach car audio. I tu moje pytanie, czy wiecie może jak będę się sprawowały głośniki w takich warunkach. Słońce, mróz, wydaje mi się, że może to mieć duży wpływ na przetworniki i to na pewno ie korzystny. Jeśli wiecie coś więcej na ten temat to dajcie znać. Narazie.

Jesli głosnik nie jest papierowy to nie powinno sie dziac nic złego. Papierowa membrana jest wrazliwa na wilgoc.

Ps. Jak w miare dokładnie zmierzyc natezenie dzwieku w aucie (ilosc db) ??

Jesli głosnik nie jest papierowy to nie powinno sie dziac nic złego. Papierowa membrana jest wrazliwa na wilgoc.
bez przesady...
aż tak szybko nie siadają :)
firmowe głośniki w tikaczu mają już 8lat i nic złego z tego powodu im nie jest ;]
jeśli używamy wozu w normalny sposób i nie mamy cabrioleta możemy być spokojni ;]
estrada musi nieraz w gorszych warunkach pracować ;]
Ps. Jak w miare dokładnie zmierzyc natezenie dzwieku w aucie (ilosc db) ??
sonometrem...
Tylko po co chcesz mierzyć ?;]

Sonometrem tylko ?:> Nie ma innej mozliwosci ? A ma ktos z okolicy Kielc taki sprzet?? :D Z ciekawosci chce zmierzyc :) Ile Alfredy produkują :P

Ja nie mowie ze wszystko :P Po prostu ciekawi mnie ile one wytwarzają bo jest tego calkiem sporo...I jak zdazyłes chyba zauwazyc nie szukam jakosci tylko niskiego zejscia połączonego z duzym cisnieniem i w rozsadnych pieniadzach ... Ogolnie nisko i głosno.

Na 99 % sytuacja bedzie taka : 2x STX 32/300/4 SS do tego jakas sensowna dopalka (biorą cpod uwage ze moja ma tylko 2x180 RMS). Najprawdopodobniej będą to dwa monacary : http://www.monacor.pl/catalogue-product.phtml?id=5299&Comp=0&Hier=2&MainKtg=161&SubKtg=317 . Maja 225 RMS co juz powinno solidnie napedzic te głosniki. Ewentualnie mysle jeszcze tak : połaczyc je równolegle i podpiac po jakis monobloczek stabilny w 2 omach. Macie jakis typy na taki wzmacniacz?

Co do wyboru miedzy 30 AP i 32 SS : AP ma wieksze FS oraz ma mniejsze XMax. A pozatym jest drozszy o 40 zł . Dlatego SS wydaje mi sie atrakcyjniejszy.

Co wy na cos takiego ? W sumie chciałem taką konfiguracje dac od początku ale zbiliscie mnie z tropu :P

coolombo, Jak juz zauwazyłes koncepcja poszła inna. I własnie tamta bedzie wykonana. Tamten głosniczek w połączeniu z dobrą koncówką da mi to czego oczekuje.Jak skoncze za jakis czas (zapewne dłuzszy) zabudowe na BSW to wtedy dam znac jak poszło :) Pozdrawiam ...

Wydaje mi się, że ten wzmak będzie za słaby do tego STX, jakbyś sobie skołował 400watt RMS to by było coś. A tak to jeszcze ci piardnie ten STX, bo mu mocy za mało będzie, ktoś już chyba testował STX pod 400watt'owym hexfetem. A co do tych głośników, to poszukaj lepiej cos używanego na allegro, czasem są fajne okazje i masz zupełnie coś innego, aż chce sie słuchać.Pozdro!

Powrót