• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

[subwoofer] mekmus XLS12 Przemka

• Autor wątku Autor wątku Przemek
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Bardzo dokładne wykonanie .tylko ta membranka na górze bedzie sie kurzyła jak nie odpalisz za czesto suba !!!.

szkoda ze nie ma zdjęcia najciekawszej ścianki - z elektroniką.
Przemek, czy masz wydzielone "pomieszczenie" dla elektroniki ?

SUPEER sub ale jak dla mojego pokoju to zaduzy!!!!!
ALE tak poza tym to WYCZESANY!!!!
GRATULUJE

ditomek napisał:
szkoda ze nie ma zdjęcia najciekawszej ścianki - z elektroniką.
Przemek, czy masz wydzielone "pomieszczenie" dla elektroniki ?

nie wydzielałem, fotkę zrobię, ale może nie być najpiękniejsza - bo aparatem z telefonu, postaram się wstawić na dniach zdjęcie tyłu

Pytam bo także nie pasuje mi wydzielenie osobnej przestrzeni na elektronikę. w to miejsce planuje pancerny panel który jednak zje mniej litrów niz dedykowana odgroda.
Brdzo mnie ciekawi jak poradziles sobie z uszczelnieniem.
Pozdrawiam

Uszczelnienie - to taka gumowa pianka stosowania do uszczelniania okien - przyklejone pasy na panelu od wewnątrz.

I to wystarczy?
A co z potencjometrami, gniazdami itp?
W środku panuje naprawde duże ciśnienie.
Pozdrawiam

Przy przykręcaniu blachy ta pianka się zgniata i daje naprawde dobrą szczelność - mnie jeszcze nie zawiodła ;]

wzmacniacz najlepiej zamknac w puszce takiej... ktos tu pisał na forum ze tyle sie męczył z uszczelnianiem kazdego gniazda itp itd....ze lepiej zrobic puszke do wzmaka lub komore.

ale puszka odbiera wiecej przestrzeni niż sama elektronika, która ma dodatkowe powietrze do "oddychania".

Ja mam bez puszki i nie ma nieszczelności...
No cóż - Irek odwalił kawał dobrej roboty :D

"zamykam" br, uszczelniam żeby przez sam otwór nic nie dmuchalo, zapodaje na generatorze 10hz i słucham...
Jak coś usłysze to sprawdzam skąd metodą na wilgotną warge (w nawiązaniu do pralki:D) i ew uszczelniam silikonem - jeśli to wina panela, lub sprawdzam uszczelkę pod głośnikiem lub to jak dobrze osadziłem br.
Słuchałeś samego suba?
właśnie na tym polegają testy ;]

OK
Tasior, a Ty masz ten sam panel co Przemek?
Jeszcze jedno pytanie:
Czy taki panel jak w dziale sprzedam można kupić w wersji surowej, tzn sam profil aluminiowy bez powierconych otworów?

ja niemam zadnego panelu,ja tylko mowie ze duzo jest roboty przy uszczelnianiu panela,i ze latwiej jest dorobic osobna komore dla niego.

Powrót