Witam, jestem zielony jesli chodzi o glosniki i zestawy poprostu chce ozywic swoje stare pudla tonsila 18,24 Litra.Na allegro sa aukcje glosnikow niskotonowych z membrana aluminiowa i polipropylenowa chodzi dokladniej o glosniki GDN 16 100[W], 8[Ohm] efektownosc ~89[dB] Qts 0.36,Vas 18.89 [L] z membrana polipropylenowa . a glosniki GDN 16 90[W], 8 [Ohm] efektywnosc 91[dB],Qts 0.33, Vas 25 [L] z membrana aluminiowa ktore beda lepsze i wytrzymalsze do tak malej obudowy?Dodam ze obudowa nie ma bass reflexu i nie usmiecha mi sie go robic(wiem ze do zamknietej obudowy powinny miec Qts powyzej 0.5), czy w ogole jest sens kupic takie glosniki do obudowy zamknietej czy beda sie tam marnowac lub spala sie?(wzmacniacz marniutki na wyjsciu 10[VA] 8[Ohm] ale planuje kupic cos mocniejszego) I jakie glosniki wysokotonowe do nich kupic ile [w] i jaka efektywnosc zeby cykacze nie byly "glosniejsze" od GDN dodam ze na wysokotonowe mam otwory na dziewiatki[cm], slyszalem ze musza miec podobna efektywnosc do GDN zeby wspolgraly znalazlem 93[dB] 60[W] 8[Ohm] czy takie nadawaly by sie ?Zaznaczam ze jestem zielony w tym temacie a wybor glosnikow ograniczaja kwestie finansowe.Czy zamontowanie piezzoelektrycznych wysokotonowych bedzie dobrym pomyslem,czy wszystkie wysokotonowe sa piezoelektryczne?