• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Membrana z laminatu co o tym myślicie?

Reakcji
2
Mam w domu dwa kosze po 15" z kolumn regent. Głośniki mają uszkodzone cewki( i jeden membrane). Cewka ma średnice 65mm. Co myślicie o zrobieniu z nich głośników samochodowych? Jedyny problem miałbym z membraną, ponieważ jej głębokość wynosi 10cm i nie wiem czy taką dostanę. Dlatego pomyślałem, żeby zrobić membrane z laminatu. Czy ktoś kombinował z czymś takim? Wie ktoś jak to zagra?

Popatrz z czego robi się mębrany. Papier lakierowany, włókno szklane. Jak już to bawił bym się cienkim materiałem, powleczonym utwardzaczem do żywici. Chociaż w warunkach domowych niewiem czy coś z tego będzie. Pozatym jak będą wygladały parametry głośnika po takim zabiegu...

chcesz samemu membrane zrobić ?:)
jeśli tak to zapomnij ...
chyba że jako eksperyment :)
bo raczej na pewno wyjdzie Ci niedokladna, nie wyważona i w dodatku za ciężka o dużo :D

Powrót