• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Miernik poziomu dźwięku

Reakcji
9
Chciałbym kupić miernik poziomu dźwięku. Jaki możecie polecić?

Smartphone + darmowa appka (np: iPhone + UE SPL by Logitech Inc.) ?

No to nie pomogę ;-)

Pozwolę sobie wkleić cytat i link do testu tych appek, nie wypadają źle:

http://blogs.cdc.gov/niosh-science-blog/2014/04/09/sound-apps/ napisał:
"Overall, the results in Figure 2 show that for A-weighted sound level measurements three apps had mean differences within +/- 2dBA of the reference measurements. For un-weighted sound level measurements three apps had mean differences within the +/- 2 dB of the reference measurement. Since national standards and occupational guidelines specify that type 2 sound measurement instruments have an accuracy of +/- 2dBA, some of the above-mentioned apps could potentially be used in the occupational setting, especially if they’re used in conjunction with a type 2 external microphone such as the MicW i436."

Ostatnia edycja:
Jak kiedys potrzebowalismy w firmie to kupilismy jakiegos monacora. Byly wtedy dwa modele, wybralem tego z dokladnoscia +-1,5dB. Poszukaj na stronce monacor

Generalnie to rzadna filozofia mierzyc natezenie dzwieku, klopot wlasnie w tej kalibracji. No i jesli chcesz miec specjalne filtry tu predzej amplikacja pomorze, bo procesor jest elastyczny a hardware oferuje tylko jakies krzywe nie do konca wiadomo jakie, trzeba sie wczytac.

Budżetu nie określiłeś zatem Svantek (np SVAN 971), Norsonic (Nor 131 lub nieco mniej dokładny Nor 132) czy Bruel & Kjaer (np 2250) będą odpowiednie :) A byłbym zapomniał jest jeszcze Sonopan dajmy na to DLM-101. Wszystko zależy od budżetu, zastosowania i ewentualnej możliwości rozbudowy.
Irku pomiar natężenia dźwięku jest pewną filozofią :) http://www.bksv.com/Products/transducers/acoustic/sound-intensity-probes/3599

Ostatnia edycja:
Max 300zł a nie w cenie samochodu. Ma mierzyć jak jest głośno i tyle.

jak ma być dokładnie to jeszcze pistonfon by się przydał
Dobre mikrofony trzymają swoje parametry pomimo upływu lat. Miałem w rękach 30 letnie B&K, które ani na 0,1 dB się nie zestarzały względem pomiarów po opuszczeniu fabryki. Oczywiście jest małe "ale", mikrofon musi być używany zgodnie z przeznaczeniem. Nie wolno dopuszczać do przesterowania zbyt silnym sygnałem akustycznym, zasilaniem zbyt wysokim napięciem czy wystawianiem na jakieś ciężkie warunki środowiskowe.

Ciekaw jestem jak zachowują się te tanie mikrofony. Czy można im ufać po dajmy na to 5 latach użytkowania?

Ja mam taki :D dostałem kiedyś w prezencie a ma tyle lat co ja. Muszę kupić baterię i sprawdzić czy działa.

Co chcesz mierzyć ?
Czy sąsiad się nie drze/puszcza muzę za głośno ? Czy Bas w rogach pomieszczeń? Czy dźwięki natury ?

Wpisz sobie w google po prostu: "sonometr"

Powrót