• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

mikser - co powinno w nim być??

Reakcji
0
Jak w temacie chciałem usłyszeć opinię kolegów na temat tego co by chcieli mieć w swoim mikserze.

Pytanie może jest trochę dziwne, ale przymierzam się do budowy takiego urządzenia i zastanawiam się nad tym co powinno w nim być.

Z góry dzięki za podpowiedzi

"Po pierwsze primo", nie opłaca się budować miksera...

Po drugie
zaba69 napisał:
... i zastanawiam się nad tym co powinno w nim być.
Powinno być to co chciał byś tam mieć, to co Ci się przyda...

Po trzecie, jeżeli już koniecznie się uprzesz żeby zrobić mikser, to niech on będzie najprostszy z możliwych, (bo patrz pkt.1).

Po czwarte nie napisałeś, do czego on ma Ci służyć...

6ipmix.gif

Kolega pokazal prosta aplikacje miksera, niestety jest to tylko schemat pogladowy i w praktyce nie bedzie dzialal prawidlowo.
Dodam tylko ze wejscia mikrofonowe pracuja w fazie a liniowe odwracaja ja. W tanim sprzecie jest to dopuszczalne.

Żadnej korekcji, żadnych faderów, o efektach nie wspomnę, ale całość będzie kosztowała ze 20zł ;]

Chyba jednak nie - na allegro wyświetlacz kosztuje 100 zł , czyli dostajemy samą płytkę i układ za 88 zł ....

To jest tylko sama płytka + procek, wyświetlacz koło 100PLN, procek DSP 70PLN jak to się wszystko pozbiera do kupy to pewnie ze 4 - 5 stów wyjdzie :) No i trzeba to jeszcze umieć poskładać :)

No to typowo jak na AVT :)
W sensie że coś diy jest sporo droższe od podobnego artykułu gotowego ;]

takero napisał:
W sensie że coś diy jest sporo droższe od podobnego artykułu gotowego ;]
Niestety zwykle tak jest. Firmy kupują części hurtem i płacą ułamek tego co przy zakupie detalicznym.
Macck napisał:
To może ten 2 schemat co podałem?
Jeszcze gorszy niż ten 1 z kąt to wytrzasnąłeś ? Bardziej generator szumu niż mikser :)

no więc tak pierwsze primo, wiem ze to tanie nie będzie, drugie primo kupie części hurtem bo nie mam być to mała konstrukcja, ale długo terminowa, trzecie primo jak to podsumowałem z kolegami z elektrody porywam się z motyką na słońce, wiem o tym doskonale.

nie proszę o schematy to będzie później, proszę tylko o pomysły tego co powinno być, bo o ile sam coś już wymyśliłem, to chciałbym aby ktoś jeszcze coś powiedział na ten temat, bo może coś jeszcze zmienię.

zapomniałem o tym do czego on ma służyć już się poprawiam. Otóż ma być to mikser do studia, ma stać w jednym miejscu i służyć do testowania nowego sprzętu ale nie na ,,żywca,, to mam być maszyna o którą będę dbał

a na elektrodzie to mają często genialne pomysły.

zaba69 napisał:
kupie części hurtem
no to za rezy i opampy dasz 15zł zamiast 20zł :D

zaba69 napisał:
Otóż ma być to mikser do studia, ma stać w jednym miejscu i służyć do testowania nowego sprzętu ale nie na ,,żywca,, to mam być maszyna o którą będę dbał
Tego nie bardzo rozumiem, co chcesz testować mikserem?

Więc zasadniczo sprawa wygląda tak - chcesz mieć mikser, ale jeszcze nie wiesz po co Ci on i do czego go będziesz używał, ale wiesz że go chcesz?
Tylko skąd my mamy wiedzieć czy potrzebujesz wejścia na 1, 2 czy 3 mikrofony ? Czy potrzebujesz do nich zasilania fantomowego, oraz jakie chcesz tam eq i efekty mieć ?
To wygląda tak jakbyś pytał się nas co chcesz mieć.

Powrót