• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Mini DSP - fajne czy nie fajne ?

• Autor wątku Autor wątku Rfck
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Zwrotnice DSP dają dużą swobodę realizacji swoich wizji w bardzo krótkim czasie. Efekty są praktycznie w sekundzie słyszalne. Jak już znalazło się dany setup można go w bardzo prosty sposób realizować pasywnie.
Ostatnio robiłem kolumnę centralną pod TV z Seasa L12 i MU10
Okazało się że podział w okolicach 400Hz absolutnie nie grał a w rejonie 900Hz świetnie. Teraz trzeba sobie porównać czas jaki się zainwestuje w pasywne strojenie a strojenie przy pomocy DSP.
Osobiście nie znam MiniDSP lecz tylko DCX2496

Podstawowe MiniDSP wykorzystuje procka ADAU1701, z wbudowanymi w niego przetwornikami ADC i DAC, których jakość jest niestety dość marna :/
Coś tam o tym wiem, bo sam robiłem projekt na tym procku.
Do filtra do suba to by się może i nadało :P

Odcinając bas z kolumn puszczasz średnicę i górę właśnie przez to ADC i DAC z MiniDSP :) Ja bym się na to nie zdecydował :)

Jakbym inwestował w DSP do dołożyłbym do wersji HD bo jest tam na pokładzie kompresor dynamiki i filtry FIR
zwrotnica IIR a FIR do obróbki fazy i korekcji , ale jest.

- - - - - aktualizacja - - - - -

jeśli zależy ci na wysokiej jakości a zależy , to drożej ale lepiej: https://www.minidsp.com/products/minidspkits/2-x-in-8-x-out
albo inne dobre DAC i https://www.minidsp.com/products/minidsp-in-a-box/nanodigi-2x8-b

- - - - - aktualizacja - - - - -

dziwię się że nie zrobili oni , albo ktoś inny 2 drożnej zwrotnicy DSP z dobrej jakości DAC , znalazło by się wielu chętnych do zastosowania jej w układzie : podział aktywny dsp między basem a średnimi i wysokimi , podział pasywny między średnimi a wysokimi, i oczywisty bonus typu korekcja akustyki pomieszczenia.

Ostatnia edycja:
w miniDSP 2x8/8x8 ( 4x10Hd/10x10Hd): DSP = Analog ADAU1445, ADC+DAC: Cirrus CS42528
AN-FP: ADC + DAC = CS4272
Curryman DAC: ESStech ES9023

Ostatnia edycja:
Problem w tym, że większym psucicielem jest ADC wejściowe :/

Dobrze wiedzieć. Nie chciałem w sumie tego kupować tylko mnie zainteresowały możliwości korekcji DSP i widziałem kilak filmików na Youtube.
ZA 100 parę dolców nie spodziewałem się rewelacji. Znasz może coś godnego zastosowania z dobrymi przetwornikami ?

Z gotowców to nie bardzo niestety :/ A i samemu zbudowanie takiego ustrojstwa nie jest proste :/

Najlepsze rozwiązanie dla diyowców to by był gotowiec z wejściem i wyjściami I2S/SPDIF, ale nie wiem czy takie coś jest w sprzedaży.

Bo nie wszystko jeszcze jest cyfrowe :) A jak ma być uniwersalne to wejście analogowe być musi :)

Magnetofon? gramofon? + zwrotnica aktywna na dsp? :) Dziwnie ten zestaw dla mnie wyglada.. bardziej jestem przekonany ze do gramofonu ludzie biora lampowca + zw pasywna albo szerokopasmowiec

za 205 $ lub 250Euro

_MG_4380.jpg

Powrót