• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Mini trzy drogi

Reakcji
99
Witam,

Powstanie niebawem projekt dla kolegi ,który jak w temacie ma być rozmiarów monitora, ale z większym potencjałem.

Bas to już pewne ,że zagra dobrze usposobiona basowo 17 od SB17NRX2C35-4
Pojemności 15-16 litrów
Średnica też będzie od sb ,typowy średniak ,aby pasował do reszty kolorystycznie itp...SB12MNRX2-25-4
Osobna komora 2,5 litra zrobiona z pierścieni z mdfu

Zamiast bass reflex zastosujemy z tyłu membranę bierną również od sb

SB15SFCR-00

no i tutaj pytanie do Was co byście wybrali do tego zestawu na górę ,budżet maks do 500 zł

Na tą chwilę mam takich urodziwych kandydatów w to miejsce

SB26STWGC-
[TABLE="cellpadding: 0, cellspacing: 0"]
[TR="class: rowEven"]
[TD="class: cartProductDisplay"] [/TD]
[TD="class: cartUnitDisplay"] [/TD]
[/TR]
[/TABLE]
SCAN SPEAK DISCOVERY D2608/91300

SEAS PRESTIGE 27TBCD/GB-DXT H1499

Załączniki

Potencjał na wydanie kasy :) Nie idź tą drogą.

SB17 z DXT może zagrać super, o ile zrobisz obudowę ze ścięciami https://heissmann-acoustics.de/dxt-mon/

Jak się upierasz na 3 Way, to szukaj większego woofera. Serio, nie ma sensu pchać się w SB17. Jednak gdybyś się uparł, to ta jedna membrana bierna może być za mało.

Ps. A jak 3 Way, to pewnie szedłbym w kopułkę Dayton (jak kolumny mają być małe, to zajmie znacznie mniej miejsca niż komora na tradycyjnego średniaka). Eee czekaj, przecież już zrobiłem taki projekt... ;)

Ostatnia edycja:
Jako wysokotonowy polecam Dayton DC28F-8.
Można mocno się zdziwić jak ta kopułka potrafi zagrać a kosztuje po prostu grosze.
Brzmieniowo cenię ją wyżej niż Seasy z serii Prestige, które przerabiałem u siebie i mimo że są przyzwoite to ten Dayton gra dużo lepiej.

Bardzo podobny zestaw, spójrz

https://diyaudio.pl/forum/praktyczn...pr-projekt-by-tomekk_-luszti/page2#post486556

Również 17 z mb i średniak z podobną koncepcją średniaka,wiadome ,że opcji na podejście jest ogrom,wykorzystywanie 3 way jestem świadom ,że można lepiej ,ale mając warunki nie pozwalające na pełne ustawienie 3 dróg ,jakie podejście będzie rozsądniejsze ?
Pchanie byle gdzie zestawu ,czy rozstawienie mniejszego ale przed sobą?

https://www.q21.pl/buchardt-audio-s...MIl5Drn5jY-gIV8wSiAx0xNwsfEAQYAiABEgKUu_D_BwE
NRX 17 i mb ta z tematu.

kolumna ma mieć rozstawienie jak w pdfie ,musi to wystarczyć na dyfrakcję :P

do takiego rozwiązania co według Ciebie pogromco będzie najlepsze?

Aaa idąc dalej twoim tokiem myślenia ,to może lepiej zrobić lepsze 2 way,na przykład na
18 W classic scana i hdsie???
Obudowa wtedy mogła by mieć ścięcia itp ,była by klasyczna ,podobnych gabarytów .ale priorytetem jest dynamika ,wyższa efektywność ,i poprawa basu względem 15 sb i adc ,bo taki zestaw był poprzednio...

Ten średniak od Daytona również ciekawy ... ma swoją komorę, więc bez pierścieni itp...jak on wypada vs nrx 12 od sb?

Oczywiście, że namawiam do 2 way.

Robiłem 18W Classic z HDS i świetnie to gadało. Dziś mógłbym to powtórzyć, ale obudowa musiałaby mieć mocne skosy, przy samym tweeterze. Ktoś może napisać, ze, po co skosy, skoro wcześniej grało dobrze, a poza tym jest tyle kanciastych i dobrych kolumn? No cóż, teraz chce robić lepiej niż kiedyś i wiem, że opanowanie dyfrakcji to kolejny, istotny krok w stronę lepszego brzmienia. Do kanciastej obudowy musisz mieć duży waveguide. Można przemyśleć takie rozwiązanie jak WG Monacora plus 18 SS z serii Discovery. Zejście nie będzie imponujące, ale motoryka basu i efektywność bardzo spoko. Do tego spora neutralność dźwięku i bardzo dobrze kontrolowana dyfrakcja, razem ze zgraniem czasowym głośników. Takie rozwiązanie powinno zapewnić możliwość zastosowania relatywnie prostej zwrotnicy 2 rzędu bez żadnych pochyleń, czy — o zgrozo — stopniowanej ścianki.

Trochę się obawiam ,że classici będą się marnować pod Yamaha RN 303 D ,monitory z 15 nac i adc bardzo mu pasowały i chciałbym raczej zostać przy sb ,żeby nie było rozczarowań co do basu...

z pośród tych trzech tweeterow ,których wyżej wysłałem ,co byście wybrali ??

A co myślicie o takich trzech zestawach,
Revelator 18w z wg z hdsem scana , litraż 15 litrów będzie dobry dla niego?
Classic 18 z wg z hdsem scana.... tutaj z 15 litrów wystarczy pewnie dla woofera
Satori 19 Biala z wg z hdsem scana... przy Satori chyba trzeba około 19 litrów dla woofera

będzie pasować WG Visatona do tego hdsa? https://www.conrad.pl/p/visaton-waveguide-wg-148-r-falowod-1-szt-2389811

Zależy mi na WG i przystępnej cenie przetwornika wysoko tonowego ,jakościowo dobranego do tych trzech ...pomożecie ?:) co można spasować przede wszystkim z WG..najlepiej tych dostępnych ..

A co do hdsa ,zorientowałem się też ,że stosuje się adaptery do wg ,co uważacie na ten temat ?

Ostatnia edycja:
Powrót