• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

<<Mini tuba na LW800 (wymiary)>>

Status
Ten wątek został zamknięty.
Reakcji
0
Witam wszystkich.
Posiadam Konstrukcje (obudowe) tak jak na fotce 24 x 24cm. I mam do was takie pytanie jaka powinna być długa (obecnie ma 70cm) i nie wiem ile mam ją skrócić (czyli X ) chce tam włożyć głośnik LW 800 wersja 4 omowa dla innych tandeta a dla innych dobry głośnik ale tak jest jak nie ma w samochodzie miejsca i kasy. Dodam jeszcze że w środku będą dwie przedziałki i będzie wytłumiona gąbką 2-3cm. Wyloty będą dwa po 6cm.
Pomórzcie mi proszę.

skróć to do 50cm - będzie to miało niecałe 30litrów. znajdź na forum jakąś konstrukcję na lw w takiej pojemności, i daj do swojej konstrukcji taką samą długość i średnicę rurki br.
pozdrawaim

pusta pytanie. lw jest tutaj tak obcykany a ty zadajesz pytanie typu 'ile skrócić" top ja odpowiem wcale nie skracaj bo potem bedziesz miał mniejsza przyjemnośc z takiego malutkiego fifolka ;P

a na serio to chyba wiesz ze lw pasuje do 25-30 litrów obecnie wiec policz sobie ile trzeba skrócic żeby taka objętośc ci wyszła

ja jestem w to dosc cienki ale niektórzy to nawet tabliczki mnożenia nie potrafią bosze uchowaj od takich audiomaniaków !!

Budzik napisał:
ja jestem w to dosc cienki
No widzisz bo ja też jestem cienki i chciałem sie poradzić. Sam napisałeś że jesteś cienki :) więc po co sie odzywasz? :) A że lw800 musi miec 25-30L to ja wiem tylko jest problem z obliczeniami nigdy tego nie robiłem. Zawsze wujaszek mi obliczał ale wyjechał i nie ma kto. I dlatedo pytam sie fachowców :P
Pozdrawiam

Nie nidzie sie że frekchencja na forum spada jak są takie osoby :)
Bez obrazy!
Ten tekst kolego, to chyba o sobie napisałeś.
Z pytaniami co do obliczenia litrażu obudowy, to do podstawówki idź albo weź sobie książkę od matematyki przejżyj, a nie zawracasz ludziom na forum dupe bez sensu.
Bez obrazy :p

popak ile masz lat?? że ci wujek oblicza objętośc, przeciez tego sie uczylismy w podstawówce <lol> a jeste mcienki w te rzeczy o których moze ty niemasz wcale pojęcia odzywam sie tylko wtedy gdy jestem czegoś przynajmniej troche pewny lub to wiem a tak to trzymam pysk zamknięty wiec niewiem czego odemnie chcesz ... to nie ja jestem Bogiem ... ;)

ps tak UKA frekwencja a raczej średnia inteligencja spda gdy ludzie którzy nie potrafią obliczyś objętości skrzynki (lololo kur... mac :| ) zaczynają projektowac czy budowac sprzet akustyczny

Najlepiej zagra ten LW jak dasz obudowe strojoną na 20hz o objętości netto 5l. Potem ładujesz to do klopa spuszczasz wode i patrz jak sie fajnie kręci. Wyjechałeś z takimi pytaniami to pewnie jak nie zrobisz to zagra super ekstra nisko i impuls maly o ile wiesz co to jest.

bez obrazy popak ale ... Sienkiewicz nie wziałby sie za Quo vadis gdyby nie potrafił pisac czy trzymać ołówka czy czym on tam pisał ;) ... trzeba mieć jakie sodstawy przynajmniej te ze szkoły podstawowej

popak20, popatrz - litry to inaczej dm3 tak np. podajesz pojemności silników-2l albo 2dm3.A więc masz obudowę 24x24x70cm,zamień to na dm czyli 2,4x2,4x7=40,3l

Teraz obudowa ma 40,3l zmieniaj ten "3 wymiar" do uzyskania takiego litrażu jakiego chcesz.

Peters skad bierzesz siły ,,, energia z kosmosu bo wątpie zeby twoje wzmaki ci takiej mocy dostarczyły ;)

Ponad 300 postów na elektrodzie a ja myślałem że to coś już znaczy. Widać nie wiele.

racja ,,, kolejny ściemniacz za przeproszeniem, żeby miec prawko to 17 lat ... a w tym wieku chyba tylko tepak nie potrafi obliczyć objętości ;) i leci do wujka hahaha

albo masz 7 lat ... chociaż w tym wieku to i w mojej rodzince potrafią takie rzeczy heh :P i autem jeździsz z rodzicami, wiec prosimy o sprostowanie

Budzik, jak na 20-sto latka zachowujesz sie sam jak 7 latek i nie osądzaj ludzi ile maja lat jak nie wiesz!!!
Nie ździwił bym sie gdyby popak20 miał wiecej lat niż ty!!!
I jeszcze jedno ciekawe kiedy ty budzik robiłeś prawko albo nie masz:P

odezwał cie ... niebede móił kto bo niejestem tu od 2 dni wiec ... swojej łąciny takze tu kiedyś napisałem troche :]

a ja bym sie zdziwił gdyby sie okazało ze popak20 ma lat wiecej niż 20 i w takim wieku nie potrafi obliczyć objętości, brawa dla was obu :) a co do mojego prawka to jak jesteś ciekawy to zrobiłem .... 23.10.01 to data wydania mojego prawka ... co ty na to kolego ;)

a co do wieku to ja mam 20 i sie nie boje przyznać że w dziedzinie audio wiem mniej niż młodsi odemnie ale skoro popak20 taki wspaniały niech napisze ile ma latek i wtedy sie pośmiejemy bo swym postem ośmieszyłeś go i siebie za razem twierdzać że sie nie zdziwisz gdy sie okaże że ma wiecej lat odemnie, a ja się zdziwie gdy sie okaże ze facet 20 letni nie potrafi liczyć objętości BUehehe ;)

moderator te denne posty moje na temat popak20 i innych można z tego topicu wyrwalic !

Qurde!Czego sie klocicie?Jak gostek jest zielony to albo go uswiadomcie albo olejcie a nie odrazu se lby urywacie!Nie oto tu chyba chodzi,nie?Jeszcze se pomysli ze na jakichs debili trafil.Troche szacunku dla siebie.
PZDR

Eh........ To wszsystko przez to ze stronka siada :/ Teraz nawet nie ma dzaiłu FAQ gdzie było niegdyś pytanie tyczące sie liczenia objętosci :P Moze Popak20 poprostu nie przeczytał nic ze stronki ani forum i myslał ze tu sie zadaje takie n00biańskie pytania profesjonalistą znjącym MATEMATYKE :O

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót