• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Mission/Audax TM025 z czym połączyć?

Reakcji
0
Zbliża się jesień, więc będzie więcej czasu na zabawę w DIY.
Mam jeszcze 2 szt. missionów z forumowego zamówienia i chciałbym je wykorzystać.
Z czym można by było połączyć te missiony?
Jak na razie waham się czy iść w monitory, czy małe podłogówki. Są 2 gotowe projekty:
1. Konstrukcja Pawla S. http://diyaudio.pl/showthread.php/2...-100-8-F-S-MC-AUDAX-mission?highlight=mission
Tutaj obawiam się o ilość basu.
2. Konstrukcja MTM ARN + Mission kol. wrotekpoz http://diyaudio.pl/showthread.php/22508-MTM-ARN-Mission
Tylko nie wiem czy te arny są jeszcze dostępne, bo jakoś nie mogę ich znaleźć w żadnym sklepie.

Chętnie wykonałbym też coś nowego i poeksperymentował np z jakimś STX + mój mission ale potrzebuje pomocy od Was.

W sumie to wyboru nie masz poza tym małym STXem... Chyba, że DA135 czy RS125, ale to dwukrotny budżet midwoofera.

Ten DA135 wygląda fajnie i powiedzmy, że zmieściłby się w zakładanym budżecie. Tylko czy nie szkoda go do missiona?
Chodzi mi jeszcze po głowie spróbować po 2 tanie STX-y w wąskiej podłogówce coś na wzór Twoich 2xARN116? Podobają mi się takie wąskie słupki.

ja bym wolał kupić taniego stx i dołożyć lepiej do kopułki np. wavecora jakiegoś :)
ale jak masz już "miśjony" to kombinuj ;)

1. Konstrukcja Pawla S. http://diyaudio.pl/showthread.php/20...hlight=mission
Tutaj obawiam się o ilość basu.
do sypialni czy do kompa sa OK. do codziennego suchania muzyki w wiekszym pokoju to sa za ciche

2. Konstrukcja MTM ARN + Mission kol. wrotekpoz http://diyaudio.pl/showthread.php/22508-MTM-ARN-Mission
Tylko nie wiem czy te arny są jeszcze dostępne, bo jakoś nie mogę ich znaleźć w żadnym sklepie.
tylko uzywki - odpada

zobacz czy sa dostepne tonsile GDN 13/40/8
takie polaczenie mam pomierzone...

ewentualnie puki mam SCXy to moge ci zmierzyc takie polaczenie. ale zwrotnice bys musial sam sobie ogarnac :p

zobacz czy sa dostepne tonsile GDN 13/40/8
takie polaczenie mam pomierzone...
Tak na szybko sprawdziłem i raczej nie ma już z ich. Poza tym mam klony Totem Mite i chciałbym popróbować czegoś innego.
ewentualnie puki mam SCXy to moge ci zmierzyc takie polaczenie. ale zwrotnice bys musial sam sobie ogarnac
Chodzi o GDN-14-100-SCX? Jeżeli tak to by mi pasowało. Przy zwrotnicy chętnie bym się pobawił, o ile koledzy pomogą, bo nie mam doświadczenia.

i 14 i 17 - mam oba
14 bede odsylal, 17 zostaje na troche dluzej

nowe SCXy brzmia juz poprawnie ;)

Ten DA135 wygląda fajnie i powiedzmy, że zmieściłby się w zakładanym budżecie. Tylko czy nie szkoda go do missiona?
Mam DA135 i missiony jeszcze też; myślałem o tym ale odpycha mnie od tego tylko to że moim zdaniem nie za bardzo te głośniki do siebie pasują - połączenie sztywnego metalu z miękka kopułką. :/
Tak czy siak mogę spróbować jak znajdę trochę wolnego czasu.
Miałem też taki plan by zrobić DC160 w TL i sprawdzić z missionem w WG....

Miałem też taki plan by zrobić DC160 w TL i sprawdzić z missionem w WG....
WG300?

jakoś wielu tak robi i chwali np. magnezowy seas i morel
Yoshi nawet tak twierdzi że twarde z miętkim trzeba łączyć
Jak miałem kepa i morela na średniej zwrotce to już podobało mi się to zestawienie, a kep szedł w stronę aluminiowego grania. Bardzo fajne połączenie, a jeszcze lepiej jak precyzyjna wysokotonówka gra z lampą :)

W przyszłym miesiącu planuje zakup głośników i skłaniam się do DA135. Tymczasem będę się jeszcze rozglądał.

Yoshi nawet tak twierdzi że twarde z miętkim trzeba łączyć
Na pewno miał głośniki na myśli ?? :D :razz:
Chodzi mi o to, że mission to nawet nawet fajna kopułka ale raczej zbyt mało szczegółowa do tego aluminiowego daytona. Audax ten w swojej cenie ma swój charakter brzmienia widział bym go bardziej z wooferkiem w klimacie "papierowego basu" z "ciepłą średnicą" niekoniecznie wybitnie szczegółowa, ale względnie klarowną.
Ale to tylko takie moje zdanie.

W przyszłym miesiącu planuje zakup głośników i skłaniam się do DA135. Tymczasem będę się jeszcze rozglądał.
Rozglądaj, rozglądaj bo ja się dopatruje pewnego mankamentu....

Nie. Sam chciałem toczyć.
.... Uzyskanie dobrego połączenia missiona z DA135 może być bardziej problematyczne niż by się wydawało. Zobaczcie na wodospad tego TM025 ma lekkie "przeciągnięcie" w okolicach 2k a w dodatku wydaje mi się, iż charakter jego nie skłania do cięcia poniżej 3kHz.(miałem go właśnie ciąć wyżej, a WG uzyskać nieco niższy podział....) DA135 natomiast uważam iż nie powinien być cięty wyżej jak max. te 2.5kHz. a jeszcze dochodzi tłumienie tego co się wybija powyżej...
Ale to takie tylko moje spekulacje są ;)

(W weekend jak mi się uda to zrobię wodospad tego Daytona)

Zdecydowałem się ostatecznie na GDN 17-140-8 SCX. Jeszcze ich nie mam ale zamówiłem.
Chciałbym zrobić proste podłogówki ewentualnie z wysokotonowym przesuniętym na górze. Wiem, że głośnik jest znany przez wielu z Was, w związku z tym pytanie jaką pojemność i strojenie obudowy planować? Następnie będę potrzebował pomocy przy projekcie zwrotnicy, bo tutaj jestem praktycznie zielony.

Zdecydowałem się ostatecznie na GDN 17-140-8 SCX. Jeszcze ich nie mam ale zamówiłem.
a ja go mam i nawet testowalem pare dni
zwroc uwage na to ze obecnie wszystkie SC/SCXy maja nowe membrany!
wiec sa to zupelnie nowe glosniki!

producent zaleca 15 litrow. ja wsadzilem w 18 i bylo OK

wiecej napisze jak sie wygrzeje

Powrót