• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Mission M73 Wymiana głośników

Reakcji
0
Witam
Posiadam wyżej wymienione kolumny w jeden z nich są rozwalone oba głośniki. 70-hf025(wysokotonowy) i Średnio SG18SK04-04
Czym można je zastąpić?
Opcja 1 Wymiana tylko głośników w jednej kolumnie(preferowana cenowo)
Opcja 2. W obu kolumnach( problem z dobraniem identycznych)
Opcja 3 Wymiana wszystkiego(głośniki zwrotnice) do tej obudowy co by grało lepiej.(kasowo najmniej preferowana-odsłuchowo to może bardziej;)

Ostatnia edycja:
Zaznaczam że kolumny grają jaka tyły. Do muzyki mam acoustic energy ae 120
Istnieje możliwość sprzedaży ale w takim stanie są niewiele warte. Dla tego wszystko jest kwestią $

- - - - - aktualizacja - - - - -

skontaktuj się z dystrybutorem missiona może załatwi Ci te głośniki.

Kontaktowałem się i olali temat

To w takim razie zmierz wielkość dziury, kup głośniki które w tą dziurę wejdą, przylutuj kable i je przykręć. Jeśli chcesz wymienić głośniki w jednej kolumnie a w drugie zostawić stare (inne) to właściwie co nie kupisz to będzie dobrze. Czyli będzie "grało".

Nie sądzę, że jesteś zaawansowany więc:
dowiedz się o efektywnosci starych uszkdzonych przetworników oraz ich znamionowej impedancji
znajdź o takich samych, wymienionych parametrach oraz żeby pasowały w dziury montazowe i tyle.

żeby cię zmartwić, 5 tygodnie temu wyrzucałem ze dwa sprawne takie :) ( nc ... )

daj zdjecia tych uszkodzen

W średnim odpadł magnes i uszkodziła się cewka. wysokotonowy to wydrapany przez psa. Więc raczej nie do naprawy

Nie sądzę, że jesteś zaawansowany więc:
dowiedz się o efektywnosci starych uszkdzonych przetworników oraz ich znamionowej impedancji
znajdź o takich samych, wymienionych parametrach oraz żeby pasowały w dziury montazowe i tyle.

żeby cię zmartwić, 5 tygodnie temu wyrzucałem ze dwa sprawne takie :) ( nc ... )

To mnie martwisz ...

No chyba jedyne wyjście( z wysokotonowym mniejszy problem niż z średnio) pasuje wymiarowo STX M.16.120.8.MC

też koło 17 do odgrody od wysokotonowego. Nie bardzo rozumiem co masz na myśli z tym obrotem. Są te malutkie otwory które odpowiadają za przykręcenie głośnika i zewnętrzne duże otwory którymi przykręcamy osłonę plastikową. (w otwór od głośnika głośnik cały nie wejdzie pod żadnym kątem)

https://plus.google.com/photos/1118...6185767190751131874&oid=111888201847512313842 całą obudowa ma 20szer,gł 28(30 z doklejonym przodem) wys 85, wysokość do przegrody wewnętrznej 18cm
Grubość scianek to jest coś koło 15mm

http://www.hifi-review.com/153133-mission-m73.html tu podają 16mm

Ostatnia edycja:
wsadz glosnik w swoj otwor i obroc go
jak sie nie zaklinuje to znaczy ze mozna tam wpasowac wiekszy glosnik
jak sie nie miesci to trzeba brac na takim samym koszu jak w oryginale

całą obudowa ma 20szer,gł 28(30 z doklejonym przodem) wys 85, wysokość do przegrody wewnętrznej 18cm
Grubość scianek to jest coś koło 15mm
czyli w srodku nie ma zadnej odgrody ograniczajacej pojemnosc?

Można by go obrócić gdyby nie dolne frezowanie widoczne na zdjęciu-to w które też niżej wchodzi wysokotonowy(ale je można podszlifować jakby co).Górne podfrezowania można odkleić(zresztą jedno się urwało)

Odgroda jest tylko ta na dole która widać na zdjęciu(pomiędzy głośnikami) w głąb nie ma żadnej.

Ostatnia edycja:
Powrót