• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

MIVOC AM 120

Reakcji
0
Jestem w trakcie kompletowania czesci do suba lacznie z modulem ktory by go napedzil. Ogolnie dosc trudno dorwac cos w przystepnej cenie co bedzie mialo powyzej 100W. Znalazlem modum Mivoc AM 120 niestety w necie jest dosc malo informacji o nim.
Teraz mam go juz w domku wiec moze to co tu napisze sie komus przyda.

Dane
- 120W RMS / 250W max
- filtr aktywny 40 - 180Hz
- subsonic na 25Hz
- podbicie + 3dB na 33Hz
- odwracanie fazy 0 -180st
- automatyczne wlaczanie
- obudowa zamknieta (grubosc pokrywy okolo 2 mm z profilami wzmacniajacymi z plastiku)
- wielkosc to 25x25cm
- reszte powinny chociaz w czesci wyjasnic zdjecia.

Ogolnie wykonanie na 5+. W srodku malo kabli wszystko ladnie poukladane itd.

Zdjecia sa wykonane przy zdjetej tylnej pokrywie.

Panel:

mivoc_panel0.JPEG

mivoc_panel1.JPEG

mivoc_panel2.JPEG

mivoc_panel3.JPEG

Elektronika:

mivoc_elektronika7.JPEG

mivoc_elektronika1.JPEG

mivoc_elektronika2.JPEG

mivoc_elektronika3.JPEG

mivoc_elektronika4.JPEG

mivoc_elektronika5.JPEG

mivoc_elektronika6.JPEG

Hmm trodno powiedziec ile trafo ma. Kondensatorki w zasilaniu mogly by byc zdecydowanie mocniejsze.

Co do brzmienia.... ....Docelowo bedzie on napedzal glosnik GMS9250 110W/300W. W tej chwili gra z subem na CW1002C w 70l zamknietej.
Mialem wczesniej TDA i musze powiedziec ze slychac roznice. Bas jest nizszy i mniej dudniacy. Ogolnie to jestem bardzo zadowolony z tego zakupu.

...no wlasnie zapomnialem dodac. Modul ten kosztuje okolo 580zl na stronce mivoc.pl ale ta sama osoba ktora zajmuje sie ich sprzedaza ma tez moduly z demontarzu za 290zl ...tyle w kazdym razie ja placilem. Wiem ze allegro byly tez dostepne uszkodzone bo buczace moduly am 80 chyba za 130zl. Tez sie nad nimi zastanawialem bo praktycznie ustarka w wiekszosci przypadkow sprowadzala by sie do zmiany kondensatorow.. ...nestety dla mnie byly troche za slabe.

Jakoś w tą moc producenta nie bardzo wierzę.
Zmierz napięcie zasilania na kondkach 6800uF podczas pracy pełną mocą .
Czy glosnik jest w wersji 8 czy 4-ry ohmy?

Dołożenie elektrolitów nic nie da.

sprawdź ile wynosi na pusto zasilanie wzmaka i ile siada pod max. ( sztucznym) obciążeniem
Oscyloskop + generator prawdę Ci powie :)

rubens, ...w jaki sposob majac podane napiecie zasialania i rezystancje glosnika stwoerdziles ze trafo jest za slabe?

Oscyloskopu nie mam a zasilanie przy maks glosnosci jest nadal w przyblizeniu rowne 42V.

A ile to pobiera w stanie czuwania? Bo pewnie rachunek za prad Ci wzrosnie :)
Ale fajne tranzystory Toshiba. Recommend for 80W High Fidelity Audio Frequency Amplifier Output Stage.

-irek ujął sedno sprawy :)

Znając prawo Ohma , podstawy budowy wzmacniaczy i tochę doświadczenia można sporo wydedukować .

Mój sceptycyzm jest z tąd że naprawiając wzmaki od subów , aut i domowych HI-FI tych mniej renomowanych marek nigdy nie spotkałem się z trafem na wyrost lub wsam raz.
Np. pewna firma produkująca wzmaki car audio podała 4x250 W RMS a przetwornica dawała napięcie 2x32V ( elektrolity były na 35V max. )

Nie martw się.

Tak naprawdę to jeśli jesteś zadowolony z tego wzmaka to jest nieważne czy jest to MIVOC , BOSHMAM czy inny sprzęt.

Kupiłeś go dla siebie i to jest najważniejsze że spełnia Twoje oczekiwania.

Modul juz kupiony, wymieniac go nie bede. Zreszta kupilem go za polowe ceny bo 290zl a za taka kwote nic lepszego nie dostane.
Z ciekawosci sam poszukalem dokumentacje tych tranzystorow i zgadza sie. Tranzystor zostal zaprobjektowany dla 80W wzmacniaczy.
Moge sie mylic ... ... bardziej znam sie na elektronice cyfrowej niz analogowej ale:
1. Moc wzmacniacza zalezy od rezystancji glosnika. Strzelam ze wartosc 80W jest podana dla obciazenia 8ohm. Dla 4ohm 120W jest osiagalna granica.
2. Zasilanie +-42V. Przy sprawnosci na poziomie 60% (chyba tyle ten wzmak moze miec) bedzie (42*0,6)^2/4. To akurat juest u mnie czysta teoria ale wydaje mi sie ze tak mozna to przeliczyc. Daje cos okolo 150W. Z tego wynika ze przy takim napieciu zasialnia 120W tez jest osiagalne.

Czy dobrze rozumuje czy sie moze myle... ...tak z czystej ciekawosci sie pytam.

wektor, Moc wzmacniacza zależy przdewszystkim od zasilania.Ten tranzystor został przystosowany do 80W wzmacniacza czyli odpowiednio

80W 8R dla napięcia 2x40-42V około i 80W dla napięć 2x35V

więc osobiście nie obciążył bym tego wzmacniacza 4R bo tranzystory się mogą "skończyć" i padną.

Nie ma co tu dyskutowac ile mocy moze miec ten wzmak bo to trzeba by zmierzyc. Jesli zasilanie w spoczynku wynosci +-42V to jest wielce prawdopodobne ze wzmak osiagnie 120W/4omach. Zeby osiagnac taka moc wzmak musi dysponowac amplituda napiecia wyjsciowego rowna 31V doliczajac do tego 3-4V napiecia nasycenia koncowki zasilacz musi pod obciazeniem dastarczyc 34-35V czyli napiecie przysiadzie ok 8V co jest calkiem normalne dla zasilacza niestabilizowanego.

Co do tranzystorow mocy to Toshiba robi bardzo dobre tranzystory i jak pisza ze rekomenduja je do wzmaka 80W to spokojnie mozna na nich zrobic wzmak 120W a nawet wiecej. Sporo wiem o Toshibach 2sa1943/2sc5200 ktore rekomendowane sa do wzmacniacza 100W a ja gwarantuje ze sa tak mocne ze wytrzymaja nawet 200W! To sa jedne z lepszych tranzystorow mocy ktore mozna za rozsadne pieniadze kupic. Oczywiscie uwaga na podrubki za 3,50 oryginaly w hurcie sa po ok 6zl.

Tam jest zastosowany subsonic o duzej dobroci czyli z podbiciem ponad 8dB przy 35hz.
Zeby zlikwidowac to podbicie wystarczy R16 zmienic na 68k zostanie wtedy sam subsonic o f granicznej 13hz -3dB. A jak bedziesz chcial bardziej uzyteczny subsonic to R16-47k i R17-100k bedzie wtedy 20hz -3dB.

''duze'' toshiby wytrzymuja ponad 200W z pary mimo ze producent pisze rekomended 100W.
Moc akurat jest bez znaczenia bo czy to bedzie 100 czy 120W to w zasadzie nie do uslyszenia.

Powrót