• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Mivoc XAW 310

a czemu nie wiem o czym pisze? :) moglbys powiedziec w czym sie zagolopowalem lub jest niejasne? ;)
kit z tym ze spadnie mu wytrzymalosc mocowa ;]
a dla porownania podam ze XAW210 w tych samych 20 litrach gra inaczej ;]
zapewne, w koncu to inny glosnik ;)

zapewne, w koncu to inny glosnik ;)

To zdanie tyczy sie równiez doboru wielkości obudowy.
Skoro rozumiesz, że wytrzymałość mocowa w tej samej objetości dla różnych głośników będzie inna, to powinieneś rozumieć również to, że jedna 8 calówka zagra mięsistym basem już w 20l a inna będzie potrzebowała do tego 40l. Przecież wiadomo, że głośnik głośnikowi nie równy. Przykładowo MDS08 gra niskim i dobrze kontrolowanym basem w 24l, a XAW210 zadowoli się nawet tymi 20l a w wiekszej obudowie się już trochę zgubi. Dodam, że Mivoc w 20l zagra bardziej miękko niż MDS w 24l.

no to jasne. ale skoro o MDS czytam opinie ze gra odchudzonym dzwiekiem to znaczy ze cos nie tak, prawda? i najprawdopodobniej jest to wina za malej obudowy. to ze sa 8' ktore sie zadowalaja i graja normalnie w 20 litrach to w zasadzie nic nowego... jakkolwiek przewazajaca ilosc 8' graja dobrze dopiero w jakichs 30 litrach i wyglada na to ze i intertechnik powinien miec nieco wieksza obudowe niz jest on aplikowany.

ale za to MDS08 to znakomity glosniczek w przystepnej cenie ktory spokojnie radzi sobie w domu.
do kina sie nie nadaje z jednego powodu - jest za szybki!
wypowiedz Pawla S. z watku pierwsze DIY - subik

Caleb, moze pozyczyc ci te MDSy? narazie i tak nic z nimi nie zrobie to sobie przetestujesz je zamiast pisac glupoty...
Caleb napisał:
Cytat
ale za to MDS08 to znakomity glosniczek w przystepnej cenie ktory spokojnie radzi sobie w domu.
do kina sie nie nadaje z jednego powodu - jest za szybki!
wypowiedz Pawla S. z watku pierwsze DIY - subik
jak juz pisalem bas z tych glosnikow bardzo szybko zniknie co bedzie odbierane jako "malo basu" - tak wiec dlatego do kina stosuje sie mega zamulacze - np XLSy :P

Powracamy do tematu :-P gościu mi odpisał i powiedział ze ma wszystkie modele mivoca więc tylko czekam kto chętny i zamawiamy ;-)

czemu nie, dzieki ;) - w koncu przeslac masz mi kolumny na arnach to zasadniczo chyba nie zwiekszy kosztow przesylki. wlasnie co z z przesylka? :)
jak juz pisalem bas z tych glosnikow bardzo szybko zniknie co bedzie odbierane jako "malo basu" - tak wiec dlatego do kina stosuje sie mega zamulacze - np XLSy :P
bas tez zalezy w duzym stopniu od zastosowanej obudowy, prawda? mozna przeciez nia regulowac w pewnym zakresie bas jaki otrzymamy z kolumny... pojecie za szybki bas mi sie kojarzy wlasnie z za mala, zastosowana obudowa, gdzie kosztem detali w samym basie i jego "masie" dostajemy mocniejszego kopa. przesadzac oczywiscie w druga strone tez nie mozna bo dostaniemy "mula" bez jakiegokolwiek impactu, no i wytrzymalosc spadnie. no ale nie bede gdybal - jesli mi wyslesz tego MDSa na proby to bylbym wdzieczny i sam sie przekonam jak to faktycznie wyglada w kinie.

Jeżeli to do mnie pytanie było o przesyłke to 30E kosztuje do polski to im więcej ludzi tym koszt będzie mniejszy no jedynie będzie jakaś kasa za rozesłanie głośników do wszystkich. Podobne zasady jak u XYS-a jak zamawiają z Audiocomponent

[ Dodano: 2008-08-19, 20:57 ]
więc jak panowie będzie ktoś chętny?? A moze ktoś znalażł taniej to chętnie sie przyłącze

jakby sie znalaz XAW 310 za ok 200-250zl to bym chetnie kupil. rowniez gdyby "kwadraciak" byl dostepny to tez bym sie zastanowil...
ale narazie podziekuje

Pawel S. napisał:
jakby sie znalaz XAW 310 za ok 200-250zl to bym chetnie kupil. rowniez gdyby "kwadraciak" byl dostepny to tez bym sie zastanowil...
ale narazie podziekuje

Miałem na sprzedaż oba głośniki i nie kupiłeś :razz:
Szkoda, że sprzedałem tego SQX-a. teraz bym chętnie dwa kupił.

UKA, wtedy kasy niemialem ;]
teraz one mi tez niesa potrzebne ale ze mam kase to bym na przyszlosc kupil :P

Powrót