• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Mniejsze kolumny estradowe

Reakcji
0
Witam,
Mam zamiar zrobić sobie 2 kolumny na imprezy. Chcę żeby były łatwe do transportu i mogły nagłośnić średnie sale. Będe na nich grał wiele gatunków muzyki (poezja śpiewana, rock, disco itp.) więc powinny być ogólnego zastosowania. Myslałem o tym, żeby ich moc RMS wynosiła przynajmniej 300W. Na jedna paczkę mam jakieś 1000zł. Jakie proponujecie przetworniki? Robić 2 czy 3-way ?

B&C 15NDL76 + STX D800, jakoś się może wyrobisz w budżecie a będziesz miał naprawdę przyzwoite granie.

Ok, więc już postanowione buduję B&C 15NDL76 + STX D800. Tylko tą 15 dać 4ohm czy 8ohm ? :wink:

Planuję kupić sobie behringer pmp 2000 lub coś podobnego. Więc już sam sobie odpowiedziałem :mrgreen: - 4ohm.

A dlaczego nie kupisz zwyklej koncowki mocy? do czego ci ten powermikser? szkoda glosnika,on ma 500W rms a Ty chcesz go napedzac 350Watami?

Musze mieć możliwość podłaczenia kilku mikrofonów, gitar, keyboardów i takich tam. Z tego co mi wiadomo wyjdzie mi taniej niż osobno kupować końcówkę mocy i mixer, a jakość będzie porównywalna. (no i będzie mniej kabli :razz: ).

Jak wystaczy kasy to może kupię pmp 3000, on ma już chyba jakies 600W, więc by się nadał. A pmp2000 też chyba nie byłoby złe. Jeśli nie ma potrzeby to po co wyciągać maximum z głośników? A przy okazji przedłuży się ich żywotność, jeśli nie będą katowane.

Trzeba bylo od razu pisac ze chcesz kupic powermikser. To oczywiste ze kompakt jest bardziej funkcjonalny ale zauwaz ze zazwyczaj PM-y maja malo watow. Glosniki B&C to dobre glosniki i zal by mi ich bylo podlaczac do slabego wzmaka,to tylko chcialem powiedziec...rzeczywiście w tej cenie nie dostaniesz nic lepszego.

Nie prawdą jest że taniej wychodzi kupić powermixer niż osobno mixer i końcówke...no może do pułapu cenowego rzędu 1000 pln za całość, bo np. dysponując kwotą 3K pln można kupić końcówke o mocy rzędu 2,5kW i naprawde dobry mixer wybierając najbardziej udane modele dostępne na rynku. Kupując powermixer jesteś skazany na jeden konkretny model, poza tym stopnie mocy w powermixerach są najczęściej strasznie słabe i kiepskiej jakości. Jak szukasz dobrego budżetowego rozwiązania to rozejrzyj się za zestawem t.amp ta1050 +soundcraft spirit (wersja zależy do tego ile wlotów potrzebujesz.)

Powrót