• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Mode Com Feel II-400 ATX - niestabilne napięcia

To oczywiscie cennik napraw hurtowych. Dobry naprawiacz podobno robi 30 zasilaczy dziennie :)

no to z 2-3 sztukami mi sie nawet nie oplaca pytac...
no i jak to bywa, brak czasu na zabawe. musze sie uczyc na mechanike :???:
odezwe sie w czwartek

Miałem ten zasilacz i oddałem go praktycznie po kilku dniach. Bo to badziewie, i bałem sie ze spali mi kompa. Sprzedawca nawet się nie zająknął i oddał pieniądze

Nie na temat...
nosmaster napisał:
tak trochę off top... jaka muza leci w tle filmiku z żarówką?
jakas standardowa ktora podmienilem na you tube. jako ze canon A630 strasznie piszczy i to wlasnie przy mikrofonie to filmiki sa troche denerwujace. tutaj dzwiek nie byl potrzebny wiec podmienilem sciezke

zabralem sie za wymiane kondow i tak sie zastanawiam
dlaczego ma to byc wina kondow po stronie wtornej skoro wszytkie napiecia zachowuja sie jednakowo?
raczej to bedzie wina czegos po stronie pierwotnej i tam zaczne wymieniac kondy

Oczywiscie ze po pierwotnej skoro tak sie zachowuja. Co innego jakby jedno wariowalo, to by mozna podejzrewac strone wtorna.
Ewidentnie przetwornica probkuje - chociaz dziwnie.
Szukaj kondensatorow po stronie pierwotnej - elektrolity chyba na 50V. Wymien w ciemno najlepije i sprawdz co bedzie.

wymienilem co sie dalo i nadal jest to samo.
zasilacz jest oparty na SG6105
zaraz przestudiuje to i moze to cos ze sterowaniem

[ Dodano: 2009-03-11, 22:57 ]
niestety nie jestem w stanie nic wymyslic poza zmiana scalaka
jak macie jakies pomysly to slucham. jak bedzie w sklepie to wymienie scalaka. jak trzeba bedzie zamawiac to olewam temat i kupuje mlodemu nowy zasilacz

brak tego scalaka na miescie. zamawiac teraz nie bede - jutro kupuje nowy zasilacz
ten idzie do szafy (nie bedzie sam - ma ok 10szt do towarzystwa :twisted: ) a jak bede cos zamawial z humy to moze uda sie go naprawic (przyda sie bo mam kilka kompow w czesciach)

ten scalak to koszt 4zl z groszami w humie. ale nie bede specjalnie po to zamawial zeby pozniej sie okazalo ze nadal nie dziala.
zrobie to przy okazji... jak pozbede sie juz tego kompa :P

pegelmesser, dzieki za scalaka... ale to nie to :|
nadal jest to samo. moze diody? bo juz naprawde nie wiem czego to moze byc wina :???:

diody na pewno nie diody tylko jak sa za gorące to przegrzewają się i robią zwarcie

Ja obstawiałbym jakis kondensator - albo utrata pojemnosci albo uplywnosc, np. kilka kom itp. Prawdopodobnie elektrolit. Chociaz moze zdarzyc sie tez ze jakis rezystorek zrobił sobie przerwe...

Chyba ze ktores z trafek ma przebite uzwojenie gdzies.

pegelmesser napisał:
Ja obstawiałbym jakis kondensator - albo utrata pojemnosci albo uplywnosc, np. kilka kom itp
ale ktory? wszystkie odpowiadajace za sterowanie wymienilem. filtrujace zasilanie po stronie wtornej na bank sa OK (czytaj wyzej)
pegelmesser napisał:
Chociaz moze zdarzyc sie tez ze jakis rezystorek zrobił sobie przerwe...
tez o tym myslalem, zwlaszcza przy sterowaniu. ale przy scalaku jest OK a do czesci sterowania praca piereotnej czesci traf nie ma dostepu :| (trafa, radiatory itp)

chyba sobie kompletnie odpuszcze ten zasilacz - i tak komp na innym zasilaczu nie startuje :P

no tak, ale narazie i tak nie narzekam na nadmiar wolnego czasu wiec moze kiedys wroce do tematu
teraz pora sie brac za mechanike :???:

Powrót