Nie wiem na którym roku jesteś 4 czy 5. Jak miałeś juz zajecia z oświetlenia to bedziesz wiedział o co chodzi. Wydaje mi się ze z akustykąp omieszczenia np zeby wyliczyć parametry sygnału w danym miejscu bedzie tak jak w oświetleniu z obliczeniem natężenia światła, czyli padanie bezpośrednie + suma wszystkich odbić od ścian. Ogólnie kosmos, liczy się to specjalną całką któej tak na prawde nikt nie potrafi policzyć, ba nawet nie wiadomo jak ją wklepać w program matematyczny :/ .
Na twoim miejscu rozpoczałbym od analizy pomieszczenia pod kątem rezonansów własnych. W necie znajdziesz bardzo dużo informacji na zachodnich forach na ten temat. Szukaj o rezonansach czy absorberach, materialu bedzie w bród.
Już bedzie kawałek pracy, w matlabie mozesz zrobic program symulujący ilośc rezonansów ich czestotliwosci , zależnie od wymiarów pkoju. Prosta sprawa a już kawałek pracy bedzie i sozan sie bedzie cieszył

.
Dalej spróbowałbym z jakimś prof lub dok fizyki nawiązać współprace, niech ci pomoże ze stroną matematyczną zagadnienia, potrzebne ci bedzie wyprowadzenie wzrów uwzględniajacych siłe odbić , ich faze , wpływ wytłumienia na odbicia, dyfrakcje z powierzchni itp.
Ewentualne wnioski teoretyczne najlepiej podeprzyj pomiarami, zrób sobie jakiś głośnik dwudrożny o rownej ch-ce i dokonaj kilku pomiarow w pomieszczeniu "testowym" badajac np rezonanse pomieszczenia. Albo do wyznaczenia współczynników tłumienia mozesz zrobić pomiary w kilku pomieszczeniach i powórnać wyniki przetwarzajac je psze model matematyczny.
Bazuj nie tylko na ch-ce czestotliwosciowej ale również a nawet bardziej na odpwiedziach impulsowych. Do mózgów profesorków to bardziej przemawia i wygląda bardziej fachowo. Na odpwiedzi impulsowej widać ładnie odbicia pomieszczenia i ich amplitudy, wykres jest o wiele czytelniejszy aniżeli ch-ka czestotliwościowa.
Poźniej można zrobić badania np. wpływu róznych przedmiotów na akustyke. Ogólnie dużo zabawy.
Jaki jest temat twojej pracy ? "Modele matematyczne pomieszczenia odsłuchowego" ?? Czy "Budowa suba ma XLS'ie" ? Bo wydaje mi sie, że wpadłeś po uszy. Sozanowi montujesz suba , on sie tylko cieszy, że znalazł frajera co mu sprzet zafunduje a cała budowa o kant d... rozbić bo tak naprawde to nie ma nic wspolnego z tematem pracy. Rownie dobrze twoja praca mogłaby polegać na stworzeniu modelu matematycznego w oparciu o badania o teorię skonfrontowana z pomiarami laboratoryjnymi.
Jak zwykle Sozan robi ludzi w bambuko. Jak to dopiero 4 rok i dopiero wybraliście tematy etc to lepiej szybko go zmień, naprawde nie warto pompować kasy w to. Zrób prace która da ci satysfakcje a nie świadomość ze sie narobiłeś , wydałeś mnustwo kasy i g.. z tego masz.
[ Dodano: 2006-02-10, 12:58 ]
ps a co do tego gościa o plagiat to mail poszedł też do dyrektora instytutu. Odp miałem po kilku minutach, był bardzo niezadowolony. On nie znosi takich motywów, jest niezwykle przeczulony na to czy wszystkojest robiony samodzielnie. Jak robiłem swoja prace to przychodził do mnie na lab i probował mi wmówić ze ja nic nie zrobiłem a innych ludzi z instytutu sie pytał czy na prawde sam to robie. Widać zrobienie falownika 3 fazowego w jego mniemaniu jest za trudne dla studenta <lol>