• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Modernizacja Tosci 303

Modernizacja Tosci 303

• Tak

Głosów: 0 0.0%
  • Nie

• Miałem

• Chcę mieć

• Łącznie głosujących
    0
Reakcji
0
Witam.
Od wielu lat jestem posiadaczem poczciwej Tosci 303. Mimo, iż posiadam lepszy od niej sprzęt, to lubię czasami posłuchać jej ciekawego brzmienia. Od kilku tygodni myślę o jej modernizacji. Wymieniłem już wszystkie elektrolity w sekcji tunera, w przedwzmacniaczu tylko 1uf, w końcówce tylko 100uf a w zasilaczach są oryginalne. Tranzystory końcowe zmieniłem na niskoszumowe z serii 2nXXXX, a w miejsce diod wstawiłem 10A mostek. Co można w niej jeszcze poprawić?

Miałem kiedyś tą tosce i powiem, że dźwięk był tragiczny - zero kontroli nad głośnikiem, wszystko zmulone, totalny brak zejścia i denerwujący przydźwięk sieciowy. Dziwię się, że chce Ci się jeszcze bawić w jej ulepszanie :/

takie wymiany elementów na lepszej jakosci nie zda się na wiele, ale zawsze można z sentymentem się pobawić w to.
Lepiej było wymienić kondy w zasilaczu niż te trany mocy końcowej.

Aha no i jak lubisz dzwięk starej Tosci to po kiego grzyba wymieniasz rzeczy :P? Już tego samego dzwięku nie usłyszysz.

Powrót