• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Modyfikacja "3 drogi dla ubogich"

• Autor wątku Autor wątku Vitu
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Reakcji
0
Witam , znalazłem ten projekt na elektrodzie.

Gdyby tak dorzucić jeszcze po jednym GDN'ie ?

x2 GDN22-140-8-SCX, GDM14-150-8-SCX, GDWK10-200-PJ

Co o tym sadzicie ? Potrafił by ktos zaprojektować zwrotkę ? W ogóle opłaca się taki zabieg ? jest nie to proszę wybijcie mi to z głowy bo to nie daje mi spać :)

csbiczek napisał:
Vitu napisał:
Witam , znalazłem ten projekt na elektrodzie.
tu też jest...
Vitu napisał:
Gdyby tak dorzucić jeszcze po jednym GDN'ie ?
po co?
Vitu napisał:
Co o tym sadzicie ?
strata kasy
Vitu napisał:
Potrafił by ktos zaprojektować zwrotkę ?
zapewne nie jedna osoba z tego forum
Vitu napisał:
W ogóle opłaca się taki zabieg ?
Nie

Właśnie wybiłeś mi to z głowy. Dziękuje.

a ja napisze inaczej

Vitu, oczywiscie da sie tak zrobic. ale teraz mam pytanie - masz wzmacniacz min 200w zeby rozbujac po 2 GDNy?

Vitu, przeciez ten wzmacnaicz oferuje 100w przy 8R
to idealnie na jednego GDNa

jakbys chcial zastosowac 2 GDNy to niestety sprawa sie komplikuje i wykonanie tego bedzie drozsze niz zakup dodatkowego GDNa
musialbys komplet glosnikow (na jedna kolumne wystarczy) wyslac do kogos kto zrobi pomiary. do tego czasami trzeba pokryc koszt wykonania skrzynek testowych + robota za projektowanie

koszt gotowych zwrotnic bylby raczej taki sam jak dla jednego GDNa

Moje zdanie jest takie:

czy jest sens dodanie drugiego? tak,jest,ale nie sądzę (tak jak Paweł S.) że masz taki wzmacniacz (lub będziesz miał) który nie tyle co "poradzi sobie" a dostarczy tyle mocy żeby dwa głośniki zagrały prawie dwa razy lepiej od jednego (tak nigdy nie będzie ale to już inny wywód).

scythe1123 napisał:
a jest sens dodawania kolejnego GDNa? po co kombinujesz basu i tak będzie dużo

Ten głośnik jest wymagający i dowiedzieli się praktycznie o tym niektórzy z forum gdy podłączyli swoje wzmacniacze i okazało się że konstrukcja na tym głośniku ma mniej basu niż monitory na głośniku 6,5". Więc ja bym powiedział inaczej,będzie dużo basu jeśli konstrukcja będzie dobrze wykonana i wzmacniacz będzie odpowiedni...w innym przypadku nawet dwa głośniki nie pomogą.

marian napisał:
czy jest sens dodanie drugiego? tak,jest,ale nie sądzę (tak jak Paweł S.) że masz taki wzmacniacz (lub będziesz miał) który nie tyle co "poradzi sobie" a dostarczy tyle mocy żeby dwa głośniki zagrały prawie dwa razy lepiej od jednego (tak nigdy nie będzie ale to już inny wywód).

Oj tak bardzo nie podoba mi się ta opinia :shock:
Wg niej 3 głośniki zagrają 3x lepiej a 4 4x lepiej jeżeli. Przecież nie od mocy zależy jakość. Dobrze że dodałeś: "(tak nigdy nie będzie ale to już inny wywód). "

Powrót