• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Modyfikacja filtru do subwoofera

Reakcji
0
Na audiomanii znalazłem ciekawy filtr do suba zaprojektowany przez Irka i lekko zmodyfikowany przez Questera:
http://audiomania.info/forum/viewtopic.php?f=35&t=582&st=0&sk=t&sd=a
Chciałbym go poddać dalszej modyfikacji. A mianowicie nie odpowiada mi odcięcie subsonica, które w tym projekcie wynosi ok. 20Hz. Chciałbym zwiększyć tą wartość na ok. 25-28Hz i jeśli byłoby to możliwe zwiększyć również stromość filtru do 24dB/okt. Zasymulowałem dobie ten filtr i nijak nie potrafię dojść, które elementy należy zmienić.

Myślałem też nad innym rozwiązaniem - "wywalić" subsonic z tego układu i wstawić taki oto układ:

Ma on stromość bodajże 36dB/okt, ale są też wersje z łagodniejszym nachyleniem. Tylko nie wiem, czy dać go na wejściu czy na wyjściu.

[ Dodano: 2009-01-14, 19:36 ]
Poniżej schemat ideowy filtru:
http://www.audiomania.info/forum/download/file.php?id=256

poczytaj sobie najpierw troche o teorii filtrow i pobaw sie kalkulatorami filtrow a potem symulatorem. To sa bardzo proste uklady. Stromosc zalezy od ilosc czlonow tak samo jak w zwrotnicy pasywnej do kolumny z tym ze typowo stosuje sie 2-4 czlonow na wzmacniacz operacyjny. Czym wiecej tym trudniej wszystko zestroic i sa wtedy wieksze wymagania co do dokladnosci wartosci. Ja stosuje dwa gora trzy czlony na wzmacniacz operacyjny i dlatego moge bez problemu stosowac rezystory 5% z typowego typoszeregu.
Polaczenie dwoch filtrow dolnoprzepustowych kazdy po 12dB/okt daje filtr 24dB/okt. Pobierajac sygnal z wyjscia pierwszego lub drugiego mamy przelacznik filtracji 12/24dB, tak jest to zrealizowane w moim preampie do suba. Trzeba jeszcze pamietac o dobroci filtrow bo przy polaczeniu szeregowym dobroc wypadkowa jest rowna iloczynowi dobroci skladowych.

Dzięki za wyczerpującą odpowiedź. Już zdążyłem połapać się, że im więcej stopni, tym większa stromość. Zresztą to ładnie widać na symulatorze. Z tym, że ja nie chcę ruszać filtru dolnoprzepustowego tylko górnoprzepustowy. Wiem również, że w Twoim projekcie filtru poszczególne elementy to (patrząc na wzmacniacze operacyjne):
- 1-szy człon to sumator,
- 2-gi regulacja wzmocnienia,
- 3-ci zmiana fazy 0-180st,
- 4-ty i 5-ty regulacja częstotliwości odcięcia.

A gdzie jest subsonic??

u mnie subsonic jest za reg fazy i jest to jeden opamp z trojczlonowym filtrem GP a calosc ma 24dB/okt bo dopelnia go jeden czlon GP przed regulacja wzmocnienia.

może ktoś wrzucić pdf'a z dokumentacja bo nie chce się rejestrować na audiomani o jeden schemat

irek, a czy można zakupić u Ciebie sam filtr? Ewentualnie czy jest dostępna dokumentacja?

pegelmesser napisał:
Regulacje wzmocnienia dalbym na koncu oczywiscie, subsonic tuz za sumatorem.

Regulacje wzmocnienia zawsze realizuje sie na poczatku ukladu! A to po to zeby maly sygnal wejsciowy od razu wzmocnic do wymaganej wartosci dajacej duzy odstep sygnalu do szumu i nie wzmacniac szumow poprzednich stopni. W przypadku preampow do subow wzmocnienia nie sa duze i umieszczenie regulatora nie jest krytyczne.

Moj ''sam'' filtr ma na plytce od razu uklad autowlaczenia ktory steruje wlaczaniem koncowki mocy ale wymaga wtedy zasilacza czuwania. Dokumentacji na forum nie ma a same filtry mam.

Powrót