teraz nasuwają mi się następujące pytania o kalibrację:
w punkcie pomiaru podłączam głośnik i zwieram oba kanały line-in aby pominąć na nich rezystor,
ustawiam głośności aby nie było żółtego (~-10db) i kalibruje oba kanały przyciskiem jako średnią z np 10 razy
czy może w miejscu pomiaru ma być pusto albo złączone kable? - tutorial wkazuje tylko jak postąpić z jigiem
"The soundcard is calibrated using 'Calibrate Input Channels'. The process is very simple.
If using the ARTA Measuring Box, move the switch SW1 of the Box to the Impedance Measurement
position, and SW2 to the Imp Cal position."
nie porusza natomiast jak to wygląda przy pojedyńczym rezystorze i stąd moje głupie pytanie
Kalibracja jest przeprowadzana w petli wyjscie wejscie, czyli trzeba spiac kabelkiem wyjscie z wejsciem. Tak to dziala w jigu, tylko tam sygnal leci przez rezystory i zabezpieczenie przezic przeciazeniu wejscia.
i kwestia ustawienia poziomów - lepiej dać:
line out 100% / line in 50%
czy
line out 50% / line in 100%
(oba na full to za dużo, a w kontekście pełnego jiga żeby dać prądu ze wzmaka domniemam że wyjście na max żeby było więcej prądu na głośniku a przyciszyć wejście, ewentualnie mogę jeszcze wstawić większy rezystor)?
Te ustawienia powinienes ustawic najpierw w Arta przy pomocy petli stereo wyjscie wejscie. Mierzy sie znieksztalcenia karty, przy maksymalnym sygnale wyjsciowym i zmniejsza sie poziom wejscia, tak aby uzyskac najwyzszy poziom sygnalu, przy najmniejszych znieksztalceniach. Jest to opisane w tutorialu do Arta. Potem juz tych ustawien sie nie zmienia, szczegolnie z jigiem jak zrobisz pelna kalibracje w Arta.
Dalej nie jest idealnie. Rezonans nie wyglada rowno.takie coś wyskrobałem testowo na tym sb live (głośnik w obudowie, kompensacja kabli zgodnie z tutkiem dla fazy 45 stopni)
jak to wygląda?
Tak sie dzieje jak zaczynasz kompensowac faze. Jak widzisz wcale tak idealnie sie nie skompensowalo, dlatego ja to robie inaczej niz w tutorialu. Z reszta u mnie faza nigdzie nie skreca o 45% wiec trzeba improwizowac. U Ciebie przy takich rezystancjach taka kalibracja nie jest niezbedna.zamieszczam jeszcze dwa screeny z przebiegu fazy dla połączonych kabli - z kompensacją rezystancji kabli 0.065ohm (faza poszarpana i pomiar rezystancji 0.01Ohm) i bez kompensacji -faza gładka tylko rezystancja pomiaru wskazuje wtedy 0,08Ohm
Tak to wyglada u mnie przed kalibracja: