• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Modyfikacje kolumn Dali 104

Reakcji
0
No właśnie, co można poprawić w tych kolumnach ? Wiem że tam siedzą jakieś Vify.
Słyszałem też że mają dziwną budowę i zwrotnicę.

Czy jest ktoś w stanie zaprojektować dla mnie nowe skrzynki i zwrotnice do tych głośników ? Na elektronice i pojektowaniu nie za wiele się znam ale jak ktoś mi podsunie gotowy projekt to myśle że nie będę miał problemu z wykonaniem.

Z czego najlepiej wykonać obudowy ? Mdf,Płyta wiórowa, czy drewno ?

bez wysylania glosnikow sie nie obejdzie.
tak wiec jak nie jestes w polsce to zapomnij o takich zmianach

dowiedz sie co tam siedzi i jaka jest zwrotnica. narazie nawet nie wiemy czy jest sens to modyfikowac

czolgista778 napisał:
Z czego najlepiej wykonać obudowy ? Mdf,Płyta wiórowa, czy drewno ?
dokladnie w tej kolejnosci jak napisales
najwygodniejszy jest MDF
wiorowka jest najtansza
a drewno drogie i trudne w obrobce

czolgista778 napisał:
co można poprawić w tych kolumnach ?

Zmienic na pewno cos mozna ale watpie zeby Ci sie udalo cos poprawic.
To sa kultowe kolumny slynace z bardzo dobrego neutralnego brzmienia i jako oryginaly sa cos warte a po Twoich amatorskich modyfikacjach nic nie beda warte.

O wartość mi nie chodzi bo ze sprzedażą mi się nie spieszy.
Widzisz Irek, ty mówisz że te kolumny grają dobrze a znowu na forum AudioStereo gadają że te kolumny mają dziwną zwrotnice i grając "drą ryja". Chociaż chyba u mnie wzmacniacz to maskuje (Yaqin MC10-L).Po prostu chciałem uzyskać z tych kolumn gładkie i pełne brzmienie (nacisk na średnicę).

czolgista778 napisał:
Widzisz Irek, ty mówisz że te kolumny grają dobrze a znowu na forum AudioStereo gadają że te kolumny mają dziwną zwrotnice i grając "drą ryja".
na audiostereo panowie sluchajac klony TOTEM MITE twierdza ze to dobry sprzet. tymczasem to poprostu tanie male monitorki ;]

czolgista778 napisał:
Po prostu chciałem uzyskać z tych kolumn gładkie i pełne brzmienie (nacisk na średnicę).
w takim razie moznaby sprobowac poprawic zwrotnice. ale bez wysylki na pomiary sie nie obejdzie
no i jakbys chcial cos poprawiac to musialbys byc przy projektowaniu zwrotnicy zeby dobrac ja do twojego gustu

czolgista778 napisał:
grając "drą ryja". Chociaż chyba u mnie wzmacniacz to maskuje (Yaqin MC10-L).Po prostu chciałem uzyskać z tych kolumn gładkie i pełne brzmienie (nacisk na średnicę).

Sam widzisz ze to co pisza inni u Ciebie sie nie potwierdza, u nich kolumny dra ryja a ty chcialbys zeby wiecej go darly..

To sa na tyle znane kolumny ze mozna je nazwac klasykami a takich sie nie psuje. To jak tuningowanie starego malucha, nic dobrego z tego nie wyjdzie.

Powrót