Mały update informacji o moich staraniach zdobycia amplitunerka
No to tak: Sprzedałem tą moją nieszczęsną wieże, niestety niezbyt drogo (270zł).
Mając już kase kupiłem swój pierwszy amplituner. Znalazłem w komisie po niskiej cenie (550zł) amplituner Technics SA-AX540, kusił 6-kanałowym dyskretnym wejściem, ładnym wyglądem i dość duża mocą (300W pobór mocy z sieci). Amplituner postał u mnie 2 dni i go zwróciłem...
Powód ? Dźwięk był beznadziejny - szumienie i brzęczenie w głośnikach od włączenia do wyłączenia sprzętu, niezależne od poziomu głośności ani także źródła dźwięku (zresztą szumiało nawet i bez podłaczenia żadnego źródła dźwięku) nie miała na to wpływu także impedancja głośników (szumiało na 4Ohm jak i na 8OHm).
Teraz nie mam ani wieży ani ampli - już długo siedze na plastikowych głosniczkach "100W"
Przez ten czas moja fundacja "Podaruj Amplituner" uzbierała już łącznie 850zł. A to oznacza że moge mierzyć o wiele wyżej. I dlatego moje następne pytanie:
Na allegro jest teraz Yamaha RX-V 440RDS za właśnie 850zł
http://www.allegro.pl/show_item.php?item=36236321
1. Czy to ten amplituner żeczywiście wygrał jakąś nagrode i napewno jest dobry ?
2. Jaka jest minimalna impedancja głośników przednich jaką można podłączyć ?
3. Czy w tym amplitunerku ma prawo coś szumieć ? (musze przetestować na miejscu).
4. Koleś zachwala że wersja "Maide in Malysia" jest lepsza od "Made in China"- może ktoś to potwierdzić ?
No i jeszcze jedno: Jak dobrze sprawdzić taki ampli tam na miejscu ? Bo koleś mi raczej żadnej gwarancji nie da wiec jak jakiejś usterki nie wykryje to już taki ampli bede miał...