• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

[subwoofer] Mój Subwoofer STX W.27.500.8.FCX

Raczej na dowolnej, jak zaczynałem podkręcać głośność to głośnik zaczynał nie wyrabiać.
Boję się już odpalać żeby czegoś nie popsuć :(

podlacz sygnal bez konwertera
bezposrednio z kompa i reguluj glonosc w systemie
jak problem wciaz wystepuje to odsylaj wzmacniacz na reklamacje!

Od siebie mogę dodać,że również spalił mi się bezpiecznik ,zadzwoniłem do nich i kazali mi wymienić na 4 amper standardowo jest 3.2 ,zadzwoń i zapytaj ,może oni pomogą rozwiązać problem,świeci Ci się czerwona dioda z tyłu na wzmacniaczu?

Od siebie mogę dodać,że również spalił mi się bezpiecznik ,zadzwoniłem do nich i kazali mi wymienić na 4 amper standardowo jest 3.2 ,zadzwoń i zapytaj ,może oni pomogą rozwiązać problem,świeci Ci się czerwona dioda z tyłu na wzmacniaczu?

Po tym jak spali się bezpiecznik to nic się nie świeci, na obudowie przy bezpieczniku napisane jest T3,15A.
Jakiś konkretnie ten bezpiecznik?

Odkręć i wymień na 4 amper , u mnie również wyrzuciło,po wymianie pierw musi mignąć krótko kontrolka zielona,a następnie ciągłym światłem ma świecić się kontrolka czerwona będzie to świadczyło o prawidłowych napięciach układów ,tak tłumaczył mi Pan z AB ELEKTRONIK.

Pokaż ten konwerter i opisz rezystory, a najlepiej daj cały schemat.
Może na wzmacniacz idzie zbyt mocny sygnał.

Problem w tym że nie mam jak go podłączyć bez konwertera.

Bez tego nie sprawdzisz czy sam wzmacniacz jest sprawny.
Możesz podłączyć nawet pod komórkę, potrzebujesz tylko kabel 2x chincz - mały jack.

Panowie po wymianie bezpiecznika na 4 A, wzmacniacz odpukać działa :)
Wykonałem telefon i dostałem taką samą poradę jak kolega Cebanczyk.
Panowie macie jakieś rady, ewentualnie link jak ustawić głośność, phase i filter ?
Jak zaczynam podkręcać głośność głośnik zaczyna strzelać.
Sorki za durne pytania, ale do tej pory jedyna moja styczność z subem to logitech z906, tam się odpalało i grało bez zagłębiania się w szczegóły :)

U mnie też głośnik potrafi strzelić ale tylko na filmach przy większych mocach ,wydaje mi się,że wzmacniacz się poddaje, ale i tak jest bardzo dobrze, ja phase ustawiłem w przeciwnym kierunku co filter nie pamiętam już jak dokładnie , a głośność na godzinę 10 zegarka(resztę reguluje w amplitunerze) musisz sam dobrać ustawienie.które będą najlepiej odpowiadać Tobie,dodatkowo ustaw sobie tryb sub sporo zmienia.

diaks, a jakie wymiary ma tunel? Chcę zrobić też subwoofer z tym głośnikiem i wychodzą mi jakieś bzdety. Pozdrawiam.

planuje suba z tym głośnikiem zbudować. Wzmacniacz holton 400, obudowa 45L strojona na 25-30Hz. Nada sie taki subwoofer do pomieszczenia 16mk? głownie do filmów.

Nada się.
Jak nie masz jeszcze holtona to może rozejrzyj się za czymś mocniejszym. Ten głośnik lubi dużo prądu.
Mam ten głośnik dostaje około 100-120W i potrafi stuknąć cewką o nabiegunnik. Pod mocniejszym wzmacniaczem jest lepiej. Sprawdzałem na końcówce dx600

Zamiast konwertera można za wyjściem z potencjometra głośności wsadzić buffer na wzm operacyjnym. Op-amp, kilka rezystorów, kondensator czy dwa. Przy okazji można dodać filtr dolnoprzepustowy z regulacją częstotliwości, jeśli chce się komuś pobawić i dołożyć trochę więcej elementów. 2-3V RMS na wyjściu przy pełnym wysterowaniu wzmaka powinno wystarczyć do aktywnego subu.

Ostatnia edycja:
Powrót