• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Moje pierwsze kolumny.

Reakcji
0
Za parę dni zaczynam budowę moich pierwszych kolumn, dlatego postanowiłem założyć tutaj temat.

Projekt:

Wymiary to wys. 850mm, szer. 240mm, głęb. 296mm. Zostaną wykonane z płyty MDF 16mm.

Z założenia kolumny mają być tanie, dlatego zdecydowałem się na następujące głośniki:
ARP-150-00/8, ARV-104-04/8 i ARN-188-03/8.

Odnośnie tego mam do was parę pytań:
1. Jaką zastosować zwrotnicę?
2. Jaki 'na oko' dać BR? - nie chcę dokładnie obliczać, nie jestem audiofilem, teraz słucham muzyki z głośników komputerowych 2+1, więc bez tego różnica będzie kolosalna.
3. Rozumiem, że mam oddzielić ARN od reszty?
4. Czy muszę wygłuszać tą część obudowy gdzie będą się znajdowały ARV i ARP?

Proszę o uwagi i pomocne informację dla początkującego.

Pozdrawiam!

rathgar0f napisał:
1. Jaką zastosować zwrotnicę?
zacznij od zastosowania innych głośników, jak chcesz 3 drogi to za podobne pieniądze złożysz zestaw na stxach - projekt jest na forum.
rathgar0f napisał:
2. Jaki 'na oko' dać BR? - nie chcę dokładnie obliczać, nie jestem audiofilem, teraz słucham muzyki z głośników komputerowych 2+1, więc bez tego różnica będzie kolosalna.
winisd, jest tutorial na stronie głównej.
rathgar0f napisał:
3. Rozumiem, że mam oddzielić ARN od reszty?
tak
rathgar0f napisał:
4. Czy muszę wygłuszać tą część obudowy gdzie będą się znajdowały ARV i ARP?
możesz.

takero, mógłbyś mi podać link do tematu o stxach? Bo nie jestem pewien o który Ci chodzi.

Jak na razie dobrałem takie głośniki:
GDWK-10-200-8-PJ
GDN-22-200-8-SC lub GDN-22-300-8-SW

Poprawcie mnie jeżeli wg. Was źle wybrałem - za bardzo się na tym nie znam :/. Nie jestem zdecydowany co do średniotonowego, czytałem że od STX są słabe. Co mi możecie polecić?

tlumic komore z sredniakiem i wysokotnowka jest sens tylko wtedy gdy sredniotonowiec jest otwarty. jakbys stosowal arp (ktorego nie polecam) to nie musialbys go separowac od arna. stxy musisz separowac i dobrze jest wytlumic komore z sredniotonowcem

Skrzynki już złożone i uszczelnione, pozostał jeszcze front. Wyszło mi niecałe 35 litrów netto dla GDN, do tego BR 90x195mm.
W dalszej kolejności mam zamiar poskładać zwrotnicę w całość. Potem fornirowanie i malowanie. Niżej kilka fotek.

Skrzynia:

Głośniki:

Pozdr.

Moim zdaniem tyle wzmocnień co jest teraz wystarczy. W rzeczywistości są mocniejsze niż się wydają na zdjęciach :).

Powrót