• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Moje Venus

Kolumny odsłuchane - zdecydowanie lepsza wersja nr.2. Jedynka nieco bardziej przytłumiona. Wokal na 2 czystszy, wysokie także. Jeszcze kilka poprawek i może coś zamówię.

Ps. pytanie co do cewek. Powietrzne czy rdzeniowe i na jaki tor? Coś wyczytałem że rdzeniówki źle przesuwają fazę - nie wiem tak wyczytałem. Doradźcie. Powoli sklecam całość i jak zwykle walę prawie najdroższe elementy i może zupełnie nie potrzebnie.

Ostatnia edycja:
Aleś Ty w gorącej wodzie kąpany. :)
Ja by na Twoim miejscu jednak podjechał do kogoś i powtórzył pomiary.
Spróbowałbym też zwrotki na niższych rzędach.
Twoja konstrukcja, to nie jest taka prosta sprawa, jak dwie drogi na płaskiej ściance...

Nie mam za bardzo do kogo podjechać. Kolumny odsłuchane uchem, które już raz potwierdziło moje poprzednie konstrukcje - później powtórzyli to ludzie z salonu audio. Oczywiście ile ludzi tyle opinii. Ale jak na razie odsłuch pozytywny.

Panowie czy taki układ elementów na "polu roboczym" będzie prawidłowy? Wzorowałem się ustawianiem cewek wg. schematu znalezionego w sieci.

Wal śmiało i nie przejmuj się , unikaj ustawień typu bad i very bad jak na załączonym obrazku .
A odnośnie tych wenusjanek w recenzji o tych kolumnach znalazłem ciekawą uwagę ,taką że równowagę tonalną udało się uzyskać po zatkaniu otworu BR ,sic?
czyżby średnie tony dostawały po dupie
w oryginalnym projekcie ?

Tak Duevel w tych modelach stosuje zatyczki do BR. Jak właściwie z nimi jest w rzeczywistości to nie wiem. Nigdzie nie widziałem przebiegu ich częstotliwości i tym bardziej ich nie słyszałem już nie mówiąc o ich pomierzeniu :)

Panowie, taki mały skok w bok bo nie chcę zakładać nowego tematu. Kiedyś wiedziałem teraz nie pamiętam. Widziałem, że czasami stosuje się do głośników wysoko tonowych nie wiem jak to nazwać takie tuby toczone z drewna. Jak to się dokładnie nazywa i jakie się do tego stosuje głośniki? Czy może coś takiego?: https://monacor.pl/produkty/mrd-160
Co daje taka tuba / horn? Wzmocnienie dźwięku / dB czy jeszcze jakieś inne plusy, minusy?

Dzięki za odpowiedzi w sprawie Waveguide. Mam w głowie następny projekt. Chore to uzależnienie ...

i czuć o dziwo tę przestrzeń zwłaszcza słuchając Pink Floyd.Wyrównać troszeczkę charakterystyki(wysokie drą chyba japę ) i będzie git ;)To tak pi razy drzwi i razy oko .

Ostatnia edycja:
Kontynuując temat Waveguide zastanawiam się co dla konstrukcji 2 drożnej o ile będzie w ogóle to możliwe dobrać do średnio-wysokotonowego drivera tubowego PA Monacor MRD-160? Tak żeby można było ciąć w okolicy 2000Hz. Tak teoretycznie czy się da, a jeżeli tak to co, szukając w głośnikach 30cm. Wiem przesadzam czasami ale jestem ciekawy bo chodzi mi po głowie pewien projekt w którym nie chciał bym stosować 3-way. Jak na razie znalazłem 2 głośniki ale nie wiem czy są dobrym wyborem? Konstrukcja z BR oczywiście.

Monacor SP-300P
Visaton TIW 300
Eton 12-212/C8/62 Hex Symphony II

Ostatnia edycja:
Monacor SP-300P
Visaton TIW 300
Eton 12-212/C8/62 Hex Symphony II
Musisz poszukać czegoś z rynku pro jak beyma seria lw i większego drivera z tubką dedykowaną do niego .
Z normalnym basem się nie da połączyć .

http://www.accuton.com/en/products/s...ch/s280-6-282/
:)
To się nie nadaje do wyższych podziałów niż 200hz po za tym kosztuje prawie 11koła za parę :)

Nie na temat...
i czuć o dziwo tę przestrzeń

To pomieszczenie.
Gdyby grały zwykłe kolumny to też by był taki efekt (oczywiście nie ujmując tym kolumnom).
Dla porównania wrzucam mój stary filmik nagrywany w prawie pustym pokoju, z kolumnami na pustej ścianie:

...słychać ewidentnie pusty pokój.

Powrót