• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Moje Venus

Dobra postanowiłem napisać co kombinuję. Najwyżej mnie wyśmiejecie bo może wyjść z tego qupa. Nazwijmy te kolumny "VENUS" jak zrobiła to pewna firma. Od dawna chodziła mi ta myśl po głowie i nie dawała spokoju. Postanowiłem spróbować. Domyślam się, że projekt trudny lub nie do zrealizowania ale co tam. najwyżej zrobię z tych głośników zwykłe 2-way jak się nie uda z tym projektem. Poniżej przykładowy render oraz zdjęcia i film z robienia stożków. Zdjęcia z pracy nad obudowami dam później.

Dobra postanowiłem napisać co kombinuję. Najwyżej mnie wyśmiejecie bo może wyjść z tego qupa. Nazwijmy te kolumny "VENUS" jak zrobiła to pewna firma. Od dawna chodziła mi ta myśl po głowie i nie dawała spokoju. Postanowiłem spróbować. Domyślam się, że projekt trudny lub nie do zrealizowania ale co tam. najwyżej zrobię z tych głośników zwykłe 2-way jak się nie uda z tym projektem.

Projekt ambitny i może nie spełnić Twoich oczekiwań ale to jest cena pasji. Nikt nie odbierze Ci pozytywnych emocji i doświadczenia zdobytego przy tworzeniu tego projektu.
Trzymam kciuki i nie zniechęcaj się. Na pewno wielu doświadczonych konstruktorów z forum udzieli Ci pomocy.

Masz rację KAPRINT. Możliwe, że nie będzie to czego oczekuję ale chęć zrobienia czegoś takiego jest silniejsza ode mnie. Poniżej dalsze prace.

Stożki wyglądają kosmicznie ;) - jak dobrałeś ich kształt?

Można powiedzieć, że trochę na pałę :) A tak poważnie wzorowałem się na kształcie z kolumn Duevel Venus. Ściągnąłem dobre foto z netu, poczytałem jakie wymiary ma kolumna, wrzuciłem do programu graficznego gdzie odpowiednio powiększyłem fotkę - tak aby odpowiadała wymiarom podanym na stronie. Odrysowałem kształt stożka i odwzorowałem je w AutoCadzie. Podzieliłem na górny i dolny. Zrobiłem wydruk połowy górnego i połowy dolnego stożka, nakleiłem na 3mm HDF i wyciąłem wnętrze aby uzyskać przymiar do toczenia. CNC niestety nie mam i musiałem wszystko dłutami rzeźbić. Myślałem żeby zrobić proste skosy ale dźwięk odbijał by się pod kątem 45 stopni a ja chcę uzyskać odbicia w szerszym stopniu. Tu krzywizna jest powiedzmy wykładnicza więc powinno zdać to wszystko egzamin. W końcu wzorowałem się na konstrukcji fabrycznej. Może coś z tego wyjdzie.

Bardzo fajne i sądzę, że będziesz zadowolony z brzmienia. Każdy który słuchał formacji dookólnych już więcej nie chce zwykłych kartoników. Ja mam teraz LXmini i są sazajebiste.

Na pewno znasz

http://www.visaton.de/en/bauvorschlaege/rundstrahler/fontana/index.html

fontana.jpg

fontana_kegel_tz.gif

Bardzo fajne i sądzę, że będziesz zadowolony z brzmienia. Każdy który słuchał formacji dookólnych już więcej nie chce zwykłych kartoników. Ja mam teraz LXmini i są sazajebiste.

Na pewno znasz

http://www.visaton.de/en/bauvorschlaege/rundstrahler/fontana/index.html

fontana.jpg

fontana_kegel_tz.gif

Kiedyś widziałem. Zastanawia mnie tylko stożek o "prostych krawędziach". Odbija fale pod kątem 45 stopni - tak na chłopski rozum czyli dokładnie w bok - ja nastawiam się na odbicia o możliwie dużym kącie co zapewniają krawędzie o charakterze wykładniczym. Kolumn takich nie miałem sposobności usłyszeć i jestem bardzo ciekawy efektu końcowego.

Zastanawia mnie tylko stożek o "prostych krawędziach". Odbija fale pod kątem 45 stopni - tak na chłopski rozum czyli dokładnie w bok

Tak stożek będzie odbijał fale równoległe*. Głośnik będzie produkował fale sferyczne*, które będą padały na stożek pod innymi kątami, przez co będą się pod innymi kątami odbijać. Da to pewne rozproszenie w pionie. Podejrzewam, że mniejsze, ale też i bardziej równomierne. Dobrze myślę?
W sumie, jeśli miałbyś ochotę, to mógłbyś taki stożek spreparować i pomierzyć. Roboty byłoby mniej, niż z nieregularnymi...

* Wydaje mi się, że coś tu pokaszaniłem...

Koszt tych kolumn z filmu tylko 5000 pln??Nie licząc krwi i potu :biggrin: to i tak trzy razy taniej niż "oryginały" .

Ostatnia edycja:
Mnie jak na razie kosztowało wszystko około 1300zł. Dojdzie koszt elementów na zwrotnice i fornir. 5000zł to i tak dużo jak za samoróbki z filmu.

Mnie jak na razie kosztowało wszystko około 1300zł. Dojdzie koszt elementów na zwrotnice i fornir. 5000zł to i tak dużo jak za samoróbki z filmu.
Zgadza się.
Visaton Fontana takie jak na zdjęciach powyżej kosztuje jakieś 450 euro za sztukę .
p.s.
A mam pytanie czy będziesz dawał stożek pod bassrefleks?Tak pytam bo sam mam u siebie otwór z tyłu i może by wypadało to wypróbować .

Ostatnia edycja:
Tak mam zamiar dać stożek pod BR chociaż fale o takiej częstotliwości radzą sobie bez takiego stożka ale co mi tam. Problem jak na razie u mnie polega na tym. że BR oprócz swojego przeznaczenia przy pomiarze port response sieje jeszcze wyższe częstotliwości. Panowie wstawiłem jak pisaliście wyżej kratownicę (ja dałem pod kątem) i próbowałem zrobić pomiary z 1 - 3mm filcem i gąbką, 2-wełną mineralną. W jednym jak i drugim przypadku można rzec bez zmian powyżej 100-200Hz sieje jak rolnik na wiosnę. Nie mogę się z tym uporać. Wieczorem wrzucę foty.

Podaj mi wymiary wewnętrzne tej obudowy. Sprobuje cos przeliczyc. Te obudowa mozna by bylo przerobic jednym elementem na ML TQWT, w ktorej takie polozenie glosnika ( plus tlumienie) bedzie sprzyjalo wygasaniu wszelkich rezonansow.

Wewnętrzne wymiary to (sz x głę x wysokość) (26,4 x 26,4 x 65) cm - to tak z pamięci bo dokładnie wysokości nie pamiętam. Szerokość dokładnie 26,4 x 26,4 cm.

Pogromoco czy chodzi Ci mniej więcej o coś takiego? Zaznaczam, że mniej więcej bo nie do końca wiem jak taka obudowa wygląda. Linii transmisyjnej nigdy na warsztat nie brałem a do końca nie wiem co to ML TQWT. Taki mały rys na szybkiego i na pałę.

Cos takiego

Ale musze przeliczyc te obudowe dla Twojego glosnika, czy to w ogole zagada. Midbas 22W/4534G00 ?

Powrót