• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Monacor: SPH-135C vs SPH-135KEP

Reakcji
0
joł. zastanawaim się nad wyborem głośnika nisko-średniotonowego do kolumienek 2 drożnych. prawdopodobnie będą grały z visatonem SC-10n (ale może pomyśli się nad czym lepszym). jako subwoofer będzie grał tonsil GDN 20/80/2. rozważam między tymi dwoma głośnikami monacora: SPH-135C oraz SPH-135KEP. Jakie macie osobiste doświadczenia z tymi głośnikami? mam dylemat ponieważ słyszałem już głośniki z membranami z włókna węglowego i bardzo mi się podobały. natomiast drugi głośnik czyli KEP jest bardzo polecany i już było kilka udanych konstrukcji na tym.

muza jakiej słucham to muza ekstremalna w przedziałach deathmetal, grind, mathcore. zależy mi na twardym, selektywnym brzmieniu.

prosiłbym o opinie co wybrać.

wolalbym dac lepsza wysokotonowke i gorszy midwoofer niz odwrotnie jak Ty kobinujesz... bedziesz mial suba wiec na dole w monitorach Ci szczegolnie nie zalezy.. powiedz jakim budżetem dysponujesz, ile chcesz wydac na monitorki i czy masz juz deski wkrety moze czy cos..

dechy ze sklejki i Monacory mam tanio bardzo (umowa) wiec kupienie ich to nie problem. subem chce tylko doprawić w nich dół no i przyda się w filmach. co do wysokotonowych to myślę że do 100zł na sztukę mógłbym wydać. SC10N to był mój typ ze względu na to że lubi sypnąć piachem i nadaje się do tego czego słucham. nie mam konkretnego typu co do wysokotonówki natomiast jednego z tych dwóch midbasow bym wziął i raczej jestem zdecydowany. wolę dołożyć trochę do wysokotonowek więcej niż rezygnować z dobrych midbasow.

ogólnie jaki budżet... hmmm... same głośniki to 300 zł na monitorek + niecale 100zl za tonsila. O dechy i akcesoria się nie martwię bo to akurat mam.

dolphin123 napisał:
demanufacture napisał/a
Monacory mam tanio bardzo (umowa)
jak mozesz zalatwic tego wiecej taniej to pisz, moze przy wiekszej ilosci jeszcze z ceny zejdzie ten ktos;)
No i moze od razu cene wiekszych braci moglbys ponegocjowac... np. 165kep itp ;)

demanufacture napisał:
SC10N to był mój typ ze względu na to że lubi sypnąć piachem i nadaje się do tego czego słucham.
mozesz to opisac blizej... ?;) DX25 jest bardziej przejrzysta, do lagodnych nie nalezy wiec mysle ze to bylby lepszy wybor

[ Dodano: 2009-06-29, 00:00 ]
Maxi napisał:
No i moze od razu cene wiekszych braci moglbys ponegocjowac... np. 165kep itp ;)
o tym wlasnie myslalem... :) chetnie bym go jeszcze raz zaaplikowal, ale troche z inna koncepcja.. ;)

naprawde szkoda marnowac te monacory z jakims tanim visatonem.
SC10N to był mój typ ze względu na to że lubi sypnąć piachem
chyba nie za bardzo wiesz co mowisz... :P co za przyjemnosc jak talerze sie zlewaja w jedna papke?
szczerze powiedziawszy olalbym ten subwoofer na tonsilu, dal wiekszy midwoofer - powiedzmy sph-165kep, ktory bas ma sto razy lepszy od polskiego woofera i do tego jakas ludzka wysokotonowke - tj cos co nie odstaje az tak bardzo od niskotonowego. np vifa xt19, bo jest do tego zwrotnica.

hmmm takie rzeczy to na PW bo nie moge też tego sprzedawać tak publicznie :D ale nie ma problemu. zapytam się o 165KEP (też o nim myślałem ale chyba jeżeli i tak dopalę to subem to lepszy będzie 135 i średni będzie zbędny)

co do Vify... troche drogi temat (150zł czyli 300 na dwie a dojda jeszcze 3 jak będzie wzmak 5.1) a do tego nie mam takiego dojścia. wszystko z tonsila i monacora mogę sobie od ręki załatwić ;) ale się zastanowię.

moze DT-254? przegladam katalog moncaora i jest tego tyle ze nie wiem co wybrac...

http://monacor.pl/catalogue.phtml?search_name=DT&szukanie=SZUKAJ&Page=2

[ Dodano: 2009-06-29, 00:15 ]
Caleb a SPH-200KE albo SPH-225C? i czy 165 będzie dobrze gadał bez średniaka? bo mnie się ostro wydaje że średniak już by tu się przydał.

Wszystko zależy przeciez jaki subwoofer zrobisz. Jeśli będzie to Tonsil 20/80/2 to w zasadzie tylko głośniej będzie, ale bas z niego jest ZNACZNIE gorszy niż z nieco mniejszego Monacora. Imho zabawa niewarta świeczki - wydasz więcej, a końcowy efekt będzie gorszy ;). 165KEP sobie świetnie radzi ze środkiem - borys filtruje go pierwszym rzędem z Vifa XT19 i to gra.
DT-254 nie znam, może i jest dobra, ale czy masz do tego projekt zwrotnicy? Albo po prostu sprzęt pomiarowy? Jak nie to jej nawet nie bierz pod uwagę.

sprzet pomiarowy masz na mysli oscyloskop i JIG? jak tak to nie ma problemu. natomiast chetnie skorzystam z projektu z Vifą tylko gdzie można u nas Vife kupić?

a powiedz mi: jaka jest wyższość 165KEPa nad 165CP? bo ja tak prawde mówiąc jestem bardziej przekonany do głośników z mambranami węglowymi (więcej ich słyszałem może w studiach) niż kevlarowymi. Poprostu wydają mi się twardsze i klarowniejsze poza tym wlokno weglowe jest chyba lżejsze od kevlaru. ale to jest moje "wydaje mi sie" ;)

Oscyloskopu nie trzeba. JIG oczywiście konieczny, ale oprócz tego kapsułka Panasonic WM-61A i preamp mikrofonowy.
Monacor SPH-165CP jest generalnie lepszy - ma większa cewkę, bardziej konturowe brzmienie. Natomiast wyższość KEPa polega na tym, że jest tańszy i mamy zwrotnicę ogólnodostępną ;).
Vife XT19 można kupić np. w Akustyku. Prawdopodobnie można ją też kupić gdzieś taniej - za granicą czy coś...

demanufacture napisał:
tylko gdzie można u nas Vife kupić?
http://www.loudspeakershop.eu/
http://www.akustyk.com.pl/
demanufacture napisał:
a powiedz mi: jaka jest wyższość 165KEPa nad 165CP? bo ja tak prawde mówiąc jestem bardziej przekonany do głośników z mambranami węglowymi (więcej ich słyszałem może w studiach) niż kevlarowymi. Poprostu wydają mi się twardsze i klarowniejsze poza tym wlokno weglowe jest chyba lżejsze od kevlaru. ale to jest moje "wydaje mi sie"
nie patrz na material z jakiego jest wykonana membrana ani nawet na technologie uzyte do produkcji...
nawet glosniki wykonane z tego samego materialu moga zagrac zupelnie inaczej

no ale rozchodzi sie o najwiekszy problem poczatkujacych - zwrotnica!
jak nie masz gotowego projektu to lepiej nie porywaj sie na konstruowanie czegos nie sprawdzonego :P

KEP tez ma wieksza cewke niz wiekszosc swoich konkurentow 16centymetrowych;)
Chyba tylko od Vif... Ale one to raczej są odstępstwem in minus w stosunku do reszty. Peerlessy HDS mają normalne jak na tą klasę głośników cewkę. Większość 16-18cm Seasów również. 165CP ma z kolei cewkę 50mm - coś takiego stosuje się dopiero w 10'...

hmmm w zasadzie wszystko przemawia za głośnikiem CP. Tylko wadą jest brak gotowej zwrotnicy o której mówi Paweł... ale czy to tak naprawde problem? zwrotnicę zaprojektuję sam, ewentualnie trochę poeksperymentuję bo to żaden problem. kapsułki panasonica nie mam, mam mikrofony instrumentalne (min sm57 teraz dokupuję DM-44B bo na AKG d112 niestety mnie nie stać) bo się tym zajmuję. Jeżeli wkładka nie jest droga to mogę się na nią porwać. Z dostępnością myślę że też nie będzie kłopotu.

dzisiaj podjade i zapytam sie dokładnie jak wygląda sprawa z głośnikami.

to moze lepiej jakby glosniki wyslac do kogos kto ma doswiadczenie..?;) bo glosniczek ciekawy, moze Yoshi ?;)

demanufacture napisał:
ale czy to tak naprawde problem?
oj nawet nie wiesz jaki
zeby zaprojektowac zwrotnice nie potrzeba jedynie sprzetu pomiarowego. zaprojektowana zwrotnice trzeba odsluchac. wiec do tego potrzebujesz trcoeh elementow... sprzet pomiarowy 100-150zl, elementy na zwrotnice to min 200zl :P
mnie same rezystory kosztowaly ok 100zl :P
nie bede nawet wspominal o potrzebnej wiedzy

lepszym wyjsciem byloby wyslanie tego do yoshiego (reszta kolegow albo nie ma czasu albo sprzetu). no ale teraz pytanie czy yoshi bedzie mial czas :???:

uuu coś strasznie drogo masz części. wiem że lepszej klasy rezystory kosztują ale 100zł? no nic... musze przemyśleć temat. midbasy już wiem jakie wezme. wieczorkiem napisze zainteresowanym wszystko o co pytali ;)

Powrót