• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

monacor SPH-165

majkipe, te glosniki nie sa warte tej ceny :]
mam jednego i za niego mocno przeplacilem.
joint32 napisał:
więc kupię chyba STX,albo TONSIL
to juz bym bral STXy. ale moze kupisz nowe AK? lub poczekaj 2 dni na nowa kopolke :P

27zl kosztuje nowka - jezeli chodzi o wykonanie bralbym tonsile. jak o brzmienie to jednak PJtki - jakos bardziej detaliczne

Ok PJ-ki już zamówione.Zwrotnice do nich znalazłem na forum,ale nadal nie mam pojęcia jak policzyć prawidłowo obudowę.Czy może ktoś mógł by mi w tym pomóc?

w danych producanta zalecana pojemnosc to powyzej 10 litrow b-r
max dla tego rozmiaru to ok 25 litrow (niektore da sie wsadzic w wieksze ale to wyjatki). tak wiec zasymuluj sobie ten glosnik i zobacz w jakiesj obudowie bedzie najlepeszy kopromis miedzy zejsciem/wielkoscia obudowy a efektywnoscia

nie wiem jak monacor sph-165 (nonKEP), ale KEP zdecydowanie potrzebuje lepszej kopulki niz jakies Stxy. Nawet Vifa XT19 sie tu nie sprawdza, a co dopiero stosowanie jakiegos syfu. Szkoda zachodu. Zrob sprzet pomiarowy, a pozniej kup cos przyzwoitego a nie szroty. Jak nie chcesz sie bawic w pomiary to albo komus zlec wykonanie takowych, albo pozbadz sie tych Monacorow i kup glosniki, do ktorych jest zaprojektowana zwrotnica. Co do obudowy to podejrzewam, ze 20 litrow da rade i BR na jakies 40Hz

Ok mam obudowę wyliczoną na 13l strojoną na 54.09Hz br. 6.8 x23 cm ,co myślicie o takim rozwiązaniu?

za wysokie strojenie , za mała buda, jak już masz 16 to postaraj się wykorzystac to co oferuje ten głośnik w kwestii basu.

a 18l 40Hz ?tylko BR 6,8 cm wychodzi 30cm gdzie ja to zmieszczę jak obudowa ma mieć kolo 25cm głębokości bo takowa mi się podoba.

Jak dam węższy to wychodzi jeszcze dłuższy.A mogę go tak sobie obojętnie jak zagiąć?Pawel S., dane głośnika są na początku postu.A reszta może być?

joint32 napisał:
Pawel S., dane głośnika są na początku postu
a co mi to da skoro go nie poslucham przy pomocy danych?
w 18 litrach "fi68-160" daje strojenie ok 50Hz. jak kupisz ten dluzszy to bedziesz mial 42-44Hz

takero napisał:
to sprzeczne z logiką i fizyką
... i dobrymi manierami :lol:
A poważnie: polecam zapoznać się z poniższym wzorem i przeanalizować go pod kątem proporcji zmiennych występujących we wzorze w stosunku do wyniku (mówiąc prościej: co jest wprost, a co odwrotnie proporcjonalne do długości tunelu):
image009.png

gdzie:
L - długość tunelu bass-reflex [mm]
c - prędkość dźwięku wyrażona w [m/s] (343 m/s)
F - powierzchnia otworu bass-reflex [mm^2]
fb - częstotliwość rezonansowa obudowy b-r [Hz]
Vb - objętość obudowy [litr]

Sorry mój błąd macie racje nie zastanowiłem się i strzeliłem gafę.Przepraszam za zamieszanie.To mam tak 19.5l 45.24Hz BR 4.7 dl. 9.36cm ,a jak dam 6.8 to 21.82cm

Powrót