• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

MONACOR SPH-250KE pare pytań

Co rozumiesz przez owe "głupoty", które wychodzą w symulacjach? Jakie wielkości obudów/strojenia wybrałeś? Przedstaw wykresy z Twoich symulacji - coś się wymyśli.

:)

Ostatnia edycja:
te głupoty o których wspominałem to międzyjnymi obiętość obudowy: 215l strojenie na 35Hz obudowa BR tunel 10,20cm średnicy i dziwna długość tunelu 1,81cm takie jakieś dziwne te parametry

---------- Post dodany o 21:52 ---------- Poprzedni post o 20:48 ----------

Sory za zamieszanie już troche rozgryzłem w czym problem.

Poniżej link do tego co stworzyłem w winisd:

Uploaded with ImageShack.us

Czy to co stworzyłem jest w miare sęsowne?

Czy któryś z kolegów mógłby mi podpowiedzieć czy takie założenia do budowy suba na tym głośniku są poprawne:

obudowa 65l
strojenie 33Hz
tunel średnica: 10,2cm
tunel długość: 25,cm

foto z winisd:

Dzięki o to mi chodziło żeby zerkną na to ktoś z doświadczeniem czy wykres jest ok i ma to ręce i nogi. Jak tylko głośnik przyjdzie zrobię skrzynie testową w między czasie pobawie się winisd tak aby zrobić obudowe około 50l

Ja bym takiej obudowy nie robił. Widać, ze obudowa jest za mała bo powstaje górka przy 50Hz. To w końcu głósnik 25cm o fs-24Hz więc z jakiej paki dawać mu taki litraż i takie strojenie by nie grał niższym basem do któego najwyraźniej jest stworzony? Jest to pytanie retoryczne więc nie odpowiadaj.

Moja rada, zrób symulacje budy 65 i 100 litrowej, a strojenie ustaw na po 25, 30Hz i bacznie obserwuj zakładkę group delay. Jak wykres przy 30Hz podskoczy do 40-50ms to znaczy, że taka buda jest zła. jak będzie się utrzymywał group delay na 25ms i niżej to można ją robić.

i dziwna długość tunelu 1,81cm takie jakieś dziwne te parametry
Dlaczego dziwna? Wiesz czym jest rezonator helmholtza i czym tak naprawdę jest tunel bass reflex? Przy odpowiednio dużej obudowie tunel może mieć grubośc realnej ścianki obudowy i dziłał będzie całkowicie poprawnie. A dlaczego? Polecam literaturę w internecie.

Jak już zrobisz symulacje to powklejaj tutaj screeny, 65l-25Hz, 65l-30Hz, 100l-25Hz i 100l-30Hz oraz do każdego wykres group delay.

Dopiero wtedy możęmy ci powiedzieć, która budę masz wybrać.

Ostatnia edycja:
A ja bym wsadził go w klozed 55-65 litrów dobrze wytłumionej f3 będzie nieco poniżej 50hz. Można potraktować LT ale pewnie kolega siebie z tym nie poradzi.
Bass reflex przy dodaniu wytłumienia też może być tak jak piszesz 65l strojenie 3X prę Hz większa buda to już pralka a i wytrzymałość macowa spada.
Górka nie więcej niż 3dB jak dobrze widzę i dość rozległa więc nie powinno być problemu. No chyba że wielkość nie gra roli to nawet pod 100l możesz próbować :)
Odp. impulsowej nie oglądałem bo mi się nie ciachało uruchamiać LspCad :) GD wygląda nieźle.

oj zbyt to uogolniles
Oj chyba nie. Ale chętnie poczytam jakis argument dlaczego tak sądzisz.

---------- Post dodany o 17:16 ---------- Poprzedni post o 16:52 ----------

55l closed to padaka straszna. Nigdy bym nie wsadził 10 calowego woofera z fs=24Hz do budy która ma taki spadek. Marnotrawstwo moim zdaniem.

Jak autor nie będzie miał oporów przez budą 100 litrową (Choć po eksperymentach z 65 litrowa widzę, że jednak ma) to taka powinien zrobić. Rura do takiej aplikacji - 32cm długości na 10cm średnicy.

Group delay:

Wygląda to mniej więcej tak jak na moim wykresie. Teraz już wszystko od twoich chęci zależy. Ja doradzam budę 100 litrów bo wyciągniesz z głośnika niski bas czyli taki do jakiego ten Monacor został stworzony. Buda będzie duża litrażem ale nie musi zajmować dużo miejsca w pokoju jeśli wykonasz obudowę-wieżę.

Wymiary, bez grubości ścianek, 25x40x100 (SxGxW) i masz 100 litrów jakie potrzebujesz. Tunel 32cm na 10cm średnicy w powyższej budzie zmieścisz bez kolanek z wylotem na przedniej ściance nad lub pod głośnikiem. I tak przeważnie ludzie nad subwooferami nic nie umieszczają więc nie widzę przeszkód by tą przestrzeń wykorzystać na większy litraż.

Napewno będzie to BR przymierzam sie do obudowy coś koło 80-100l najpierw poczekam jak przyjdzie głośnik.

po dłuższej przerwie spowodowanej brakiem czasu ruszam dalej z pracą nad projektem mam takie pytanie odnośnie samego BR oglądając większość konstrukcji fabrycznych umieszczony on jest pod spodem jakie są tego wady a jakie zalety pytam o to bo mam takie wrażenie że dzięki temu że BR jest pod spodem a nie na przedniej ściance można zaprojektować zgrabniejszą bude.

---------- Post dodany o 14:35 ---------- Poprzedni post o 09:22 ----------

czy waszym zdaniem obudowa na tym głośniku o obiętości 91L i wymiarach:
szer 35cm wys 55cm długość 60cm
będzie zgrabna i sęsowna jeśli chodzi o proporcje czy pomysł aby BR dać od spodu jest dobry czy lepej nie kombinować i dać go na froncie?

Czekam na wasze sugestie.

szer 35cm wys 55cm długość 60cm
będzie zgrabna i sęsowna jeśli chodzi o proporcje czy pomysł aby BR dać od spodu jest dobry czy lepej nie kombinować i dać go na froncie?

Jak dla mnie jamnik, i będzie zajmowała dużą powierzchnie. Ja osobiście preferuje obudowy pociągnięte w górę.

Zrób stojącego jamnika czyli 25x40x100. I skracaj wysokośc conajwyżej. Najmniej problematyczna buda do ustawienia. Z leżącymi jamnikami zawsze problem.

Pomiary tego głośnika programem SW, sprzed paru lat. Aktualnie mogę zrobić Artą - po przesiadce na ten program.
Wprowadź te dane do kalkulatora - jak widać parametry T-S pomierzone są znacznie różnią się od podawanych przez producenta.

Ostatnia edycja:
Powrót