• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Monacor sph-300ctc probem z projektem.

Reakcji
0
Witam.
Mam problem z dobraniem obudowy do głośnika z tematu.

Karta katalogowa
http://www.monacor.pl/product/printCatalogueCard/id/2072

Wykonałem nawet skrzynie testowe, tudzież pożyczyłem i wygląda to tak:

100l@30Hz - kompletna porażka, przy niewielkim wzmocnieniu utrata kontroli nad głośnikiem , wychylenia przekraczają mechaniczne, słychać stukanie cewki, głośnik lata jak szalony a w ogóle go nie słychać.

70l@30Hz - jest trochę lepiej przynajmniej zaczynam go słyszeć, w dalszym ciągu brak wytrzymałości elektrycznej(mocy), a ogólnie totalna porażka jak wyżej.

Dodam, że producent zalecał obudowę powyżej 50l... W czasach gdy jeszcze był takowy zapis na stronie.

Użytkowałem go w paczce 50l@40Hz tu nawet opóźnienia są znośne (jeżeli nie ma dużo jednostajnego basu) ALE paczka gra do 50Hz a wyżej zaczyna milknąć(?) do filmów się cokolwiek nadaje ale group delay strasznie męczy ucho i psychikę, przypomnę, że głośnik ma 30cm, Qts 0,19 (więc tylko obudowa BR) i nie ma kontroli WTF?

Ostatnio został zamontowany w paczce 37L zamkniętej(to ta pożyczona do testów) i gra nawet przyjemnie ale wytrzymuje maks 40W... przy nieco większej mocy zaczynają dawać o sobie znać małe wychylenia mechaniczne.

Wszelkie symulacje (basboxpro) pokazują, że najlepiej* zrobić obudowę 11-12l zamkniętą.

*Najlepiej posiada zakładaną wytrzymałość elektryczną i niskie opóźnienia.

Pomocy. :)

Witam.
Mam problem z dobraniem obudowy do głośnika z tematu.

Karta katalogowa
http://www.monacor.pl/product/printCatalogueCard/id/2072

Wykonałem nawet skrzynie testowe, tudzież pożyczyłem i wygląda to tak:

100l@30Hz - kompletna porażka, przy niewielkim wzmocnieniu utrata kontroli nad głośnikiem , wychylenia przekraczają mechaniczne, słychać stukanie cewki, głośnik lata jak szalony a w ogóle go nie słychać.

70l@30Hz - jest trochę lepiej przynajmniej zaczynam go słyszeć, w dalszym ciągu brak wytrzymałości elektrycznej(mocy), a ogólnie totalna porażka jak wyżej.

Dodam, że producent zalecał obudowę powyżej 50l... W czasach gdy jeszcze był takowy zapis na stronie.

Użytkowałem go w paczce 50l@40Hz tu nawet opóźnienia są znośne (jeżeli nie ma dużo jednostajnego basu) ALE paczka gra do 50Hz a wyżej zaczyna milknąć(?) do filmów się cokolwiek nadaje ale group delay strasznie męczy ucho i psychikę, przypomnę, że głośnik ma 30cm, Qts 0,19 (więc tylko obudowa BR) i nie ma kontroli WTF?

Ostatnio został zamontowany w paczce 37L zamkniętej(to ta pożyczona do testów) i gra nawet przyjemnie ale wytrzymuje maks 40W... przy nieco większej mocy zaczynają dawać o sobie znać małe wychylenia mechaniczne.

Wszelkie symulacje (basboxpro) pokazują, że najlepiej* zrobić obudowę 11-12l zamkniętą.

*Najlepiej posiada zakładaną wytrzymałość elektryczną i niskie opóźnienia.

Pomocy. :)

Trzeba pomierzyć faktyczne parametry.
według wykresów impedancji które można znaleźć w sieci to TSP:
F0=22Hz
Qm=3,2
Qte=0,43
Qt= 0,38
Biorąc pod uwage BxL 12 N/A to nawet się zgadza.

Spróbuj może zrobić obudowę bandpass.

etg1l5fdyme81eq3m9eu_1422100790.jpg

Może pozostać przy zamkniętej ale obficie wypełnionej watą(liną)?. Czasem poduszka powietrzna nie służy pracy mechanicznej natomiast wygłuszenie podnosi jakość dźwięku, głośnik nie wpada w wibracje. Można spróbować wygłuszyć tę skocznię co został pożyczona i zobaczyć jaki efekt przy rożnej ilości materiału. Jeszcze się okaże że najlepiej sprawdzi się w obudowie TL.

Ostatnia edycja:
Powrót