• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Monacor SPX-32M

No to jest żywcem przerobiony tb, dodali mu gałkę i gitara ;).

Co do basu to te głośniczki naprawdę mogą go sporo wyprodukować. Sam aplikowałem w linie transmisyjną w której schodził do 60Hz :w00t:

Pawel S odfiltruj go pasywnie górnoprzepustowym 2 rzędu. Aby to dobrze działało musisz mu dać korekcję piku rezonansowego który będzie zależnie od obudowy leżeć gdzieś na 120-150Hz. Jak zlinearyzujesz pik to można zastosować "matematyczny" filtr 2 rzędu lub samemu coś wydłubać w SW. Do tych celów w SW posługuj się pomiarami nearfield który podstawiasz we właściwościach głośnika jako normalny pomiar. Wówczas masz ładne, dokładne symulacje i ch-ki częstotliwości i impedancji. Filtr wyjdzie bajka. Sam tak robiłem do auta z aluminiowym tb w3-315

To już może lepiej wyfrezować tę gałkę i wsadzić tam jakiegoś neodymowca :)
Głośnik wygląda na składany na kolanie, więc to może więcej pomóc niż zaszkodzić.

To już może lepiej wyfrezować tę gałkę i wsadzić tam jakiegoś neodymowca

nie spotkalem sie z mniejszymi glosnikami niz 19mm (mowa o takich ktorych da sie sluchac) a nawet 19mm tam jest troche duzy

yoshi, mam wlasnie zamiar pobawic sie dzisiaj z pomiarami bo pora zamowic czesci do zwrotnic :P
jakbys mogl to napisz mi na gg jak podmienic ten pomiar ;)

---------- Post dodany o 23:48 ---------- Poprzedni post o 10:26 ----------

widac jak bardzo glosnik jest kierunkowy
troche sie tym zawiodlem :/

pomiary robione z odgleglosci 40cm na osi glosnika
dolek ok 1kHz to prawdopodobnie redukcja tego glosnika do wiekszej skrzynki

niestety jeszcze sa
ale niedlugo
kolega jednak rezygnuje z pracy wiec zabudowa w samochodzie odpada
a glosniki tak mnie zrazily ze odechcialo mi sie sluchania ich w stereo...

moze ktos chce odkupic?

Powrót