• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Monitor LCD Hivision F176 znika obraz po 1sek

Reakcji
454
Panowie, mam problem z monitorem. Wiem, ze to malo wspolnego z audio i jesli bedzie tu przeszkadza, to prosze o przeniesienie tematu w inne miejsce.
Ale do rzeczy. Monitor Hivision F176, zasilany z zasilacza 12v 4A. Zasilacza takowego nie mam pod reka wiec podlaczylem 10.5V o duzej wydajnosci. Po uruchomieniu monitor zglasza sie poprawnie i po 1 obraz znika. Dzieje sie tak za kazdym razem przy wylaczeniu i wlaczeniu. Lampa zapala sie i gasnie, napewno nie jest to wina podswietlania, bo sprawdzalem lampa od tylca.
Czy napiecie jest za niskie i trzeba 12v czy moze jednak cos padlo na plycie?
8x22co.jpg

Normalnie wywalił bym temat do kosza :)
PM podłącz zasilacz 12V bo pewnie jest za niskie napięcie.

Normalnie wywalił bym temat do kosza

Hyh, ten monitor jest wlasnie z kosza, znalazlem go pod smietnikiem w stanie idealnym. Ale jak temat bedzie przeszkadzal, to prosze o przeniesienie do Offtopic.

Sprobuje znalesc trafo z wiekszym napieciem. Jak zajdzie potrzeba to nakrece filmik z zachowania monitora.

Hyh, ten monitor jest wlasnie z kosza

stanie idealnym

W takim razie pewnie to nie jest winna za niskiego zasilania :)

Z tego co widzę to monitor z ok ~2005, biorąc pod uwagę cenę używek na allegro naprawa będzie raczej nie opłacalna (sprowadza się ona przeważnie do wymiany całego modułu bo grzebania się w tym raczej nikt się nie podejmie )
Z typowych rzeczy spr wtyczkę od VGA często puszczają pod nią luty ale w tedy obraz znika losowo :)
Jak bardzo Ci zależy to filmik pomoże :)

Kiedyś na serwisie mieliśmy monitory z podobnymi objawami, kumpel nie wiele sprawdzając od razu wymieniał elektrolity, te największe w zasilaczu, ruszały od razu. Tam się dość mocno wszystko grzeje a te elektrolity do najlepszych nie należą i często przetwornice nie ruszały właśnie przez nie.

To druga typowa rzecz :) Ale przeważnie w tedy jest "ciemność widzę ciemność" :)

---------- Post dodany o 21:55 ---------- Poprzedni post o 21:40 ----------

Jeszce jedno.
Pojawia się tylko ekran powitalny czy obraz ? Monitor przełącza się w tryb standby czy obraz znika i nic więcej się nie dzieje ?

Nie na temat...
Ja pierdziu...dostałem podziękowanie za wpis o elektronice od ravena...moje życie przestało mieć sens :razz: Osiągnąłem spełnienie....czas zacząć kisić ogórki...zgodnie z podpowiedzią ravena...może po latach też dostanę od niego podziękowanie na forum ukissobieogóra.pl :razz: :razz: :razz:

Panowie, uwaga. Podlaczylem monitor pod 12v z kompa i monitor ozyl. Wszystko dziala git. Teraz pozostaje skolowanie normalnego zasilacza. Normalnie nasz kraj teraz jak niemcy, ludzie wyrzucaja na smietnik zupelnie dobre rzeczy :)

Dziekuje wszystkim za odzew i prosze o zamkniecie tematu :)

Ale tak calkiem powaznie, bo naczytalem sie w sieci o podobnych problemach z monitorami i moze problem jest czesto absurdalny, czyli za niskie napiecie z zasilacza, czy to wbudowanego czy zewnetrznego.

Nie na temat...
Ja pierdziu...dostałem podziękowanie za wpis o elektronice od ravena...moje życie przestało mieć sens :razz: Osiągnąłem spełnienie....czas zacząć kisić ogórki...zgodnie z podpowiedzią ravena...może po latach też dostanę od niego podziękowanie na forum ukissobieogóra.pl :razz: :razz: :razz:
Opraw w ramkę :biggrin:

---------- Post dodany o 18:47 ---------- Poprzedni post o 18:39 ----------

A nie mówiłem?

To mój tekst był ;)

Powrót