• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Monitorki pod komputer lub wzmacniacz - pomoc w doborze GDN i zwrotnicy.

Reakcji
4
Witam.
Na wstępie chciałbym nadmienić, iż posiadam (nie mojego projektu ani niewykonane prze ze mnie) obudowy typu zamknięte (oczywiście jest możliwość przerobienia na BR z tyłu obudowy) z płyty wiórowej 2,2cm – pojemność 6,82l netto (o ile dobrze obliczyłem litraż wewnętrzny) o wymiarach:
Wysokość 30cm
Szerokość 18cm
Głębokość 24cm
oraz z zamontowanymi audax tm025c1, – czyli wysokotonówki już są . Co do średnicy otworu, w którym pewnie siedział jakiś GDN to 12,3cm.
A więc kierując moje pytanie czy istnieje możliwość z waszej strony na jakiś pomysł w tej sprawie lub posiadacie może jakiś gotowy projekt na tym audax tm025c1 + jakiś w miarę przyzwoity GDN za niewielkie pieniądze + zwrotnica? Jeżeli chodzi o przeznaczenie to myślałem o monitorach do małego pokoju dla dzieciaków do komputera pod wzmacniacz lub sam wzmacniacz.

Pozdrawiam.

Co do średnicy otworu, w którym pewnie siedział jakiś GDN to 12,3cm.
czyli dowolna 13-15-ka

z missionem mialem projekt
http://diyaudio.pl/showthread.php/17606-sony-13cm-mission-pora-na-cos-nowego/page3
jak widze imageshack nawalil :/

http://diyaudio.pl/showthread.php/19817-kino-domowe-Sony-mission-w-obudowach-tonsil

juz szukam zwrotnicy

---------- Post dodany o 11:06 ---------- Poprzedni post o 10:57 ----------

nio6z0yd85zprsarcj37_1374310888.jpg

Dzięki koledzy.
Kolego Paweł S. gdzie mógłbym dostać te soniaki i czy masz może jakiś wykaz podzespołów do zastosowania w tej zwrotnicy?

A jeszcze jedno pytanko do Paweł S.
Czy na tym schemacie zwrotnicy kondensatory i rezystor (3,3uF, 4,7uF i 2,2) łączę na minus tego missiona czy jak? A dokładnie jak to jest z tym gdzie ma być + i -. Można prosić o małe szkice na tym schemacie (ja wiem, że wszystko jest czarno na białym:)), ale tak dla mojego zrozumienia.

Dziękuję i pozdrawiam.

wysokotonowy podlaczony jest w przeciwfazie - czyli odwrotnie niz sony

masz jakis sklep elektroniczny w poblizu? czy wszystko bedziesz zamawial?

Tak mam sklep jak to się mówi pod samym nosem czyli jakieś 50m od mojego bloku.

---------- Post dodany o 11:31 ---------- Poprzedni post o 11:30 ----------

Ok dzięki teraz wszystko rozumiem z tym + i - :).

to idz i zapytaj czy kupisz kondensatory i rezystor

kondensatory foliowe (MKT, MKP, MKS, MKSE itp)
dalbym max 3zl za 3,3 i 4,7uf
wiekszego raczej nie kupisz - taniej wyjdzie z polinka
cewek zapewne nie beda mieli

polecam fajny zestawik :D gra całkiem przyzwoicie , jakis czas temu paweł mi pomagał ogranac ten zestaw i za to wielkie dzieki :thumbsup:

Co do cewek to pewnie nie będą mieli natomiast czy mógłbyś mi wskazać wedle Twojego uznania, które cewki z tabeli Polinka wybrać, bo coś mi sie wydaje, że jednak (jak już się zdecyduję na Twój projekt a widzi mi się bardzo) to będę chciał zamówić wszystko w Polinku.

Serdeczne dzięki za pomoc, ale jak byście mieli jeszcze jakieś pomysły lub projekty t z chęcią rozważę.

Pozdrawiam.

---------- Post dodany o 11:53 ---------- Poprzedni post o 11:48 ----------

Aaaa.... Byłbym zapomniał sprawa z tym BR jak to się ma do tej mojej obudowy wstawiać jakiś (z pomiarami u mnie licho, bo nie znam się na tym) czy zostawić obudowę zamknięta?

w zamknietej go nie sprawdzalem. ale w b-r 4 litry juz dawal rade. nie gral nisko ale basu bylo duzo
w 6 litrach bylo juz ciekawie ;)

3,3uF allegro
4,7uF allegro
8,2uF polink ELE-100V/ 8.20
2,2r
AIR COIL *1102 CEWKA Cewka 0.24 mH 0.640 Ohm dr-0.50 h- 8 FI-24
ROD COIL *2303 CEWKA Cewka 1.00 mH 0.290 Ohm dr-0.80 dl-40mm FI-18mm rdzen-10/40
ROD COIL *2199 CEWKA Cewka 1.00 mH 0.210 Ohm dr-1.00 dl-40mm FI-22mm rdzen-10/40

takie cos mialem w rozpisce

co do tunelu to pytanie - masz frezarke?
jezeli tak to mozesz zaryzykowac
051-0013 Port bass-reflex HP 900032 wew. 50 dł.185mm. Czarny polipropylen szt. 6,79 8,35

krotszy ma jakies 43mm, wiec ten pewnie bedzie mial ok 41mm. powinno to dac jakies 52hz strojenia
dluzszego i tak nie wstawisz
jak nie masz frezarki to poszuka sie czegos z tuneli alpharda - np HD-4 http://allegro.pl/rura-bass-reflex-br-4-tunel-wylot-fakt-hurt-i3366526651.html (da sie kupic taniej)

Witam ponownie.
Sorki, że się nie odzywałem, ale chwilowo mnie nie było na weekendzie – mały wypad z rodzinką.
Pawle chciałbym Ci jeszcze raz bardzo podziękować za pomoc. Projekty właśnie rodzą się w główce – możliwe, że powstanie cały zestaw kina domowego, – bo mam jakieś takie nagłe dziwne natchnienie oczywiście jak tylko starczy czasu, bo z nim jest najgorzej. Mam nadzieje, że jak coś tam wyskrobię to postaram się (a z tym różnie bywa :);)) ujawnić z tym projektem na forum.

P.S. Jestem ciekaw Pawle, jaka by musiała być ingerencja w tą zwrotnice, co by można było wsadzić te dwa soniaki do kolumny, jako frontowa lub centralny o impedancji 8 Ohm???

Pozdrawiam i dziękuję.

P.S. Jestem ciekaw Pawle, jaka by musiała być ingerencja w tą zwrotnice, co by można było wsadzić te dwa soniaki do kolumny, jako frontowa lub centralny o impedancji 8 Ohm???
myslalem o takiej kombinacji, ale odpuscilem. glosnik jest 6r czyli kolumna by byla albo 3r (prawie nic tego nie obsluzy) albo 12r (duze straty mocy na wzmacniaczu)
no i pojawia sie brak sensu inwestowania w missiona. obecnie kosztuje 39zl + pare grosza na alu front zeby to jakos wygladalo. a za 59zl masz gotowy dobry glosnik http://stx.pl/t-stx-4-1-200-8-f-a-pc.html

No to du... blada :crying:
Z tego, co mi Pawle podawałeś w tym drugim linku z allegro to wynikało, że 4r no, ale cóż może ja coś chyba nie doczytałem:biggrin:.

Pozdrawiam.

Powrót