• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

[2-drożne] Monitory 15AWX + 27TBFC/G

To na pewno. Nie mniej jestem ciekaw bardziej jak z jego szybkością i wykopem. No ale może czas pokaże..

Faktycznie tłumienie gąbką jest do d.. , zabiera objętośc a zysk z tego niewielki. Lepiej dać welne owczą lub watoline. Mineralna jest szkodliwa a jak nie trzeba to po co sie narażać jak są bardziej bezpieczne substytuty ;)

Bardzo fajna subwooferowa wieża. Podobają mi się takie suby. Szkoda tylko, że BRy są dwa i umieszczone zostały za nisko co psuje końcowy efekt. Odrobinkę ;)

Dzięki :) Niestety AWX potrzebuje w 25l@35Hz dość długiej rury o rozsądnej średnicy (przy średnicy 70mm to coś ok 32cm a przy 80mm 42.5cm) a moja "wieża" ma podstawę 24x24cm ( w środku 20.5x20.5). Zmieszczenie jednej rury (i to przy takim ułożeniu w obudowie) jest dość trudne

Dlatego trzeba szukać... :) A druga sprawa, że tańszą możesz też zastosować. Musiałbyś tylko pomierzyć jak to się ze sobą zgrywa.

Gratuluję pomysłu i wykonania. Sam przymierzam się do próby sił z tym STX, do kompletu przewidziana jest kopułka Seasa 25TAF/d, jednak nie mogę znaleźć drugiej sztuki ;/ Jaką dokładnie średnicę ma ten 15AWX ?

Po ponad miesiącu mogę coś wiecej skrobnąć nt dźwięku a dokładniej basu. AWXy sie wygrzały, pojawiło się wiecej basu, aż się dziwie że w takiej aplikacji (7l OZ) jest tak dobrze. Nie schodzi do Hadesu ale jest punktowy i w sporej ilości. Mam pokój ok 12m2 i okazuje się że sub jest mi praktycznie zbędny! :) Ogólnie jestem pozytywnie zaskoczony, myśle że jak by zwiększyć objętość tak do zalecanych 12l w BR to byłoby naprawdę ciekawie :)

W takim pomieszczeniu kiedys miałem starą 15tkę stxa w oz i też nie trzeba było suba do słuchania muzyki. W 10-12litrach na pewno wystarczy do takiego pokoju.

benek gram w tenisa w Minsku wiec wpraszam sie na odsluch ;)

Ostatnia edycja:
Powrót