• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

monitory 2-drożne na monacor sph-170.

Reakcji
0
zamierzam zrobić monitory 2-drożne na niskotonowych monacorach sph-170. podobno nisko schodzi i cuda wyprawia, dlatego się nim zainteresowałem ale nie wiem jaką kopułke do tego. doradźcie coś. chcę to wrzucić do obudowy ok. 28L coś na wzór kef xq20.
no i zwrotnica do tego potrzebna, nie mam mozliwości pomierzenia ale jakiś schemacik uprościł by życie.

slow napisał:
zamierzam zrobić monitory 2-drożne na niskotonowych monacorach sph-170.
Fajnie :)

slow napisał:
ale nie wiem jaką kopułke do tego. doradźcie coś.
Powiedz ile masz kasy

slow napisał:
no i zwrotnica do tego potrzebna,
Masz racje, potrzebna :)

slow napisał:
nie mam mozliwości pomierzenia
No i tu już się zaczynają schody...

slow napisał:
ale jakiś schemacik uprościł by życie.

Może być? ;)

A tak na serio to chyba ktoś kiedyś robił kolumn na tym głośniku... Poszukaj po forum.

na nim chyba tu nikt jeszcze nie robil. ja mialem sph-176 i sph-165kep.
Przede wszystkim napisz ile kasy masz na glosniki i zwrotnice, czy masz material na skrzynki i wykonczenie, czy trzeba to tez wliczyc w koszta bo wszystko musisz kupic. Nie radzilbym Ci nic kupowac na razie, napisz podstawowe informacje nam to pomozemy i napewno bedziesz zadowolony:
pomieszczenie
budzet
rodzaj muzyki

na niskotonowe chciałem przeznaczyć do 200zł/szt. do tego kopułki w podobnej klasie, myslę, że ok 100zł/szt. oraz zwrotnice na które nie wiem ile potrzeba. materiał na skrzynki mam itd. ogólnie to będzie druga moja konstrukcja, tylko tą chciałbym mieć dopracowaną by mi posłużyła na dłuuugo i być z niej zadowolonym. obecnie grało by to w metrażu 13m2 bo później pójdzie do dużego pokoju 20-parę m2. muzyka głównie rap, później funk, disco i rock.
nie znalazłem żadnych gotowych zestawów na tym głosniku.

nie upieralbym sie na sph-176 monacora... :) jutro podrzuce jakies lepsze opcje, chyba ze ktos to szybciej zrobi:)

Witam !
Skoro temat juz zaisniał to chciał bym go podkręcic. Mam sph-170 i interesuje mnie budowa na nich monitorów do "studia". Jedyne co znalałem to kilka róznych konfiguracji z górą monacor DT-25N ale jakiejkolwiek zwrotnicy ani sladu. Moze ktoś coś widział lub wie...

slow a co powiesz na nowa serie AWX ? Mysle ze na dzien dzisiejszy mialbys cos nowego i mysle ze za ta cene jest warto zainteresowac sie tym zestawieniem. 18AWX jest niewiele drozsza od AKX, sadze ze cena podskoczy jak ukaze sie kilka opinii o nim:)

zastanawiałem się nad tym 18 AWX ale nie jest przekonany. myslałem też, nad w170 visatona ale doczytałem, że to dość stary głośnik i lepiej na czymś nowszym zrobić, więc go sobie też odpuściłem. do tego myślałem nad peerlesem sds 164.
albo kupię monacora i wrzucę pod gotową zwrotkę i najwyżej poczekam aż ktoś będzie chciał pomierzyć.

[ Dodano: 2009-12-28, 22:22 ]
możecie polecić wyskotonowca do tego monacora? nie wiem co ewentualnie wybrac a powoli chce zabrać się do budowy. albo jaki niskotonowiec możecie polecić do 300zł za parę oraz kopułki do 200.
czy sph-170 bedzie dobrze siedział w 27 litrach?

ta kombinacja seasa i sph-176 do rozważenia, dzięki.
mam jeszcze pytanie odnośnie vify TC18SG49-04. jest na nim jakas sprawdzona konstrukcja ze schematem zwrotnicy? i jakie opinie sa ewntulanie o nim.
jeszcze jedno pytanie jak w winisd obliczyć litraż? dodałem głosnik ale same wykresy mam do wyboru.

Powrót