• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

monitory 2-way na scx i pj made in marjano82

Po wieloletnim przestoju noworoczne postanowienie brzmi- dokończyć te monitorki wreszcie:) Dlatego prośba- szukam uczynnego usera, który wykona zwrotki, schemat mam, kupiłem nawet swego czasu elementy ale gdzieś czas je pochłonął :) Zależy mi na dokończeniu projektu- może ma ktoś zalegające zwroty pod pen zestaw lub wykona mi je za odpowiednią odpłatnością??? Proszę o ewentualny kontakt.

Spokojnie drogi kolego-administratorze:) schemat miałem jeszcze przed rozpoczęciem budowy kolumn a elementy zwrotki odnalazły się szczęśliwie i dziś już kolumienki zostały wstępnie odpalone i grają, jak dla mnie za taką cenę- baaaardzo przyzwoicie a trzeba jeszcze z długością BR pokombinować i zamocować fronty na stałe.
Jakby ktoś miał pomysł jakie standy do nich by pasowały to chętnie przyjmę wszelkie sugestie... tu parę fotek dla przypomnienia.

śruby imbusowe oczywiście są czarne- to stare zdjęcia, gdzie były jeszcze srebrne... :)

Jeśli o mnie chodzi to chyba tylko na takie jak Sonus Faber Stand Iron bym się mógł zamierzyć...

Boki fornirowane orzechem amerykańskim lub czymś podobnym, środek zaś wykonać ze skaju, w taki sam sposób jak na frontach kolumn.

Monitory ukończone- grają jako kolumny efektowe w kinie domowym choć podłączone jako fronty serio dają radę. Obecnie brak wytłumienia, w wolnej chwili poeksperymentuję z nim jak głośniki bardziej się wygrzeją.

Ostatnia edycja:
Wielkie dzięki- dziś wiele rzeczy zrobiłbym inaczej- ładniej i prościej a przede wszystkim szybciej kupiłbym frezarkę, bo frezy w tych paczkach robione są ręcznie-nożykiem w mdf-ie.

Nie było tak źle- frezy zrobiłem w ten sposób, że do klocka drewnianego z wywierconym otworem przybiłem trapezowe ostrze z nożyka i takim cyrklem powoli rezałem frezy....wyszły:-)
Frezarką robiłem frezy w tylnich panelach....znacznie szybciej :-)

Powrót