• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

[2-drożne] monitory fountek neo cd1.0 i fw168

Reakcji
0
Założenia: najlepszy dźwięk za najmniejszą kasę , no i akceptowalny wygląd .Kształt obudowy nie jest przypadkowy . Ścianki o grubość 36mm (30mm sklejki i 6mm płyty pilśniowej).Narożniki z frontu są zaokrąglone i wykończone materiałem kocykowym 1,5mm grubości. Basreflex typowy- fi 70mm, długość 200mm (kolumny nie zostały jeszcze zestrojone). Zwrotnica-znalazłem jakiśâ€Ś.. gotowy projekt zbudowałem na elementach Jantzen . Okablowanie Qed. Skrzynka bez głośników waży 15kg.W skrzynce dużo wzmocnień, cała wytłumiona materiałem kocykowym i nic więcej. Dźwięk bardzo detaliczny, dokładny, super szybki, nie męczy ucha (trochę mało średnicy). Fountek spisał się na 100% -można polecić te głośniki.

Kozak skrzynki, drugie zdjęcie dziwiłem się czy to twoje skrzynki :D

Piszesz, że za najmniejszą kase, ile Cie ostatecznie wyniosły?

Nie ma co słuchać bez strojenia i napisz więcej o zwrotce.

Ładne. Osobiście myślę, że jakbyś dał zamiast kocyka przód taki sam jak boki to byłoby jeszcze ładniej. Ale tak też ładnie.

rozpraszacze, patrząc na wymairy pojedynczego elemnentu oraz na wymair całego ustroju, wnioskuję, że działa on na górne pasmo częstotliwościowe, które przetwarzane jest przez wstęgę. Wstęga jest zamkniętym przetwornikiem, więc ciśnienie akustyczne generowane do wewnątrz obudowy jest małe, więc i nie ma czego rozpraszać. Dla mnie to bajer, który nie działa a odejmuje litraż :)

Obudowa ładna, ciekawa koncepcja z bocznym zamontowaniem gniazd sygnałowych.

Pięknie wygląda tylko do tego wszystkiego dałbym coś bardziej ekskluzywnego na front a nie dywanik z auta :)
Super robota!

na miniaturce front wyglada bardzo dobrze
po powiekszeniu juz slabiej...
ja bym tam dal skaj lub flock i byloby juz OK ;)

scianki niepotrzebnie tak grube - tylko tracimy miejsce

zrob jakies ladne zdjecia gotowych monitorkow, to beda do kalendarza ;)

Kozak skrzynki, drugie zdjęcie dziwiłem się czy to twoje skrzynki :D

Piszesz, że za najmniejszą kase, ile Cie ostatecznie wyniosły?

Nie ma co słuchać bez strojenia i napisz więcej o zwrotce.

Zwrotnica zaczerpnięta z internetu z innego projektu.Koszt strasznie się zwiększy ze względu na drogie obudowy i przekroczył 1500zł.

- - - - - aktualizacja - - - - -

Ładne. Osobiście myślę, że jakbyś dał zamiast kocyka przód taki sam jak boki to byłoby jeszcze ładniej. Ale tak też ładnie.
Front kolumny musi być wykonany z miękkiego materiału jaki zastosowałem(który zapewnia poprawne pasmo głośnika wysokotonowego).

rozpraszacze, patrząc na wymairy pojedynczego elemnentu oraz na wymair całego ustroju, wnioskuję, że działa on na górne pasmo częstotliwościowe, które przetwarzane jest przez wstęgę. Wstęga jest zamkniętym przetwornikiem, więc ciśnienie akustyczne generowane do wewnątrz obudowy jest małe, więc i nie ma czego rozpraszać. Dla mnie to bajer, który nie działa a odejmuje litraż :)

Obudowa ładna, ciekawa koncepcja z bocznym zamontowaniem gniazd sygnałowych.
Moja skrzynka to jedna komora,choć ciężko to pokazać na zdjęciach.Tak więc wszelkie elementy wewnątrz skrzynki mają wpływ na pracę głośnika średnioniskotonowego.

Takie były założenia-miękki materiał warunek konieczny.

na miniaturce front wyglada bardzo dobrze
po powiekszeniu juz slabiej...
ja bym tam dal skaj lub flock i byloby juz OK ;)

scianki niepotrzebnie tak grube - tylko tracimy miejsce

zrob jakies ladne zdjecia gotowych monitorkow, to beda do kalendarza ;)

Flock zakupiłem ładny czarny lecz nie rozciągliwy-nie poradziłbym sobie z oklejeniem frontu więc dokupiłem ten kocyk i jest ok.
Jestem amatorem i wykonanie jest też amatorskie .Ścianka przy założeniach pierwotnych miała mieć 60mm a skończyło się na 36mm.Im grubsze ścianki tym lepiej.
Przy tego rodzaju głośnikach myślę że można by już budować z marmuru. Duże zdjęcia mogę wysłać na maila, bo strona akceptuje tylko małe.

Flock zakupiłem
wpisz w google co to flockowanie :p
tego sie nie kupuje w arkuszach :D

Ścianka przy założeniach pierwotnych miała mieć 60mm a skończyło się na 36mm.Im grubsze ścianki tym lepiej.
no wlasnie do pewnego stopnia. pozniej to juz nie ma sensu ;)

Przy tego rodzaju głośnikach myślę że można by już budować z marmuru
a jest syntetyczny marmur?

wpisz w google co to flockowanie :p
tego sie nie kupuje w arkuszach :D

no wlasnie do pewnego stopnia. pozniej to juz nie ma sensu ;)

a jest syntetyczny marmur?
Teraz już jest prawie wszystko.
Syntetyczny marmur to konglomerat (zmielony marmur zmieszany z żywicą i powstaje prawie marmur-
to właśnie te piękne parapety co mamy pod oknami w domach.)

Moja skrzynka to jedna komora,choć ciężko to pokazać na zdjęciach.Tak więc wszelkie elementy wewnątrz skrzynki mają wpływ na pracę głośnika średnioniskotonowego.
wiem, że jedna komora. Zgadza się, mają wpływ, zmniejszają litraż, przez to zmniejszają podatność zawartego w niej powietrza, co ma wpływ na maksymalne wychylenie membrany dla częstotliwosci ponizej częstotliwosci rezonansowej przetwornika w obudowie, na samą częstotliwosć rezonansową przetwornika w obudowie, oraz na strojenie portu i tyle. :)

Nie na temat...
Tak jest :D PRL. Miałem takie wszędzie, to jest lastriko :)
A to co Łukasz wkleił to nigdzie nie widziałem żeby ktoś miał taki parapet ;D

Nie na temat...
Najpopularniejszym obecnie materiałem na parapety jest aglomarmur

36-botticino_big.jpg

Pierdylion kolorów do wyboru. Niektórzy producenci doszli już do takiej wprawy w wykonywaniu tego konglomeratu, że momentami wygląda prawie jak naturalny marmur... Niestety tylko "prawie" i do tego jest tak popularny, że za moment będzie odbierany jak lastryko ;)

Ostatnia edycja:
Witam, nie jestem fachowcem ale nie podoba mi się tylko położenie cewek na zwrotnicy reszta pierwsza klasa ;) Dobra robota.

Dziękuję za opinie, na początku budowy litraż obudowy miałem za duży (21) jak dochodziły kolejne wzmocnienia to się tak zmniejszał (17-18) że ledwo upchnąłem na dole kolumny zwrotnicę , cewki oddaliłem maksymalnie od siebie(w miare posiadanego miejsca).

Powrót