• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Monitory GTC 15/40/1 + SC10n

Reakcji
0
Witam,

zabieram się za wykonanie monitorów na przetwornikach jak w temacie i pierwsza sprawa, która mnie nurtuje, to rozmieszczenie głośników i b-r w obudowie. Chciałbym, żeby to wyglądało mnie więcej tak jak na poglądowym rysunku. Tylko nie wiem, czy odległość kopułki nie będzie zbyt duża od średniaka. Nie chce umieszczać tunelu b-r na tylnej ściance, bo monitory będą stały blisko ściany. Opcja z b-r pod średniakiem też raczej odpada, bo po pierwsze kolumna musiałaby być wyższa niż planuje, a po drugie są to oklepane konstrukcje i nie bardzo mi odpowiadają. Doradźcie jeśli możecie.

Na rysunku proporcje zostały zachowane :wink:

Właśnie do czegoś takiego zmierzam. Żeby to osiągnąć musiałbym zastosować b-r o mniejszej średnicy ( fi42,7), a planowo było fi50. Przy fi42,7 nie będzie świstów :?: Obudowa będzie mieć 12l.

maryushr, olej SC10n i kupuj DXa 25 - na forum masz gotowe schematy zwrot :)
Żal tego tonsila do takiej kopułki słabej :/

maryushr napisał:
Żeby to osiągnąć musiałbym zastosować b-r o mniejszej średnicy ( fi42,7), a planowo było fi50. Przy fi42,7 nie będzie świstów
tylko nie zapominaj ze ten "fi50" niema srednicy 50mm tylko wlasnie 43
dalem ten mniejszy do klona TOTEM MITE i jakos problemu z niepozadanymi odglosami niema...

no i zgodze sie z przedmowca - kup lepsza kopolke do tego tonsila bo sc10n to nic specjalnego...

Pamietam jak sc10n bylo za 90zł:D i wszyscy radzili doplacac do arki....ehhh:) jak to leci:P

HeatheN, tylko ze obecnie sc10n jest konkurencja jedynie dla tonsili i ARVki :P
PJ bije te glosniki na glowe stosunkiem jakosc/cena a dokladajac troche mozna kupic juz vife...

To mi trochę zburzyliście światopogląd z tym sc10n, ale może i dobrze. Mam tą kopułkę w podłogowych razem z 2xw130s i gra to przyzwoicie. Pewnie gdybym usłyszał DXa to rzeczywiście zmieniłbym zdanie. Ta kopułka jest tylko w wersji 4ohm :?: Bo te tonsile mam 8ohmowe. Nie byłoby problemu ze zwrotką :?: Ja pomiary mogę robić, bo już mam czym :smile:

Co do samej obudowy, to jednak będę musiał przeboleć b-r pod średniakiem. Gdybym zastosował tunel fi42,7, to głośniki mogłyby być blisko siebie (tak samo by to wyglądało jak te kolumny z aukcji), ale znowu obudowa byłaby przesadnie głęboka żeby uzyskać 12l.

eee... ale i tak PJ nie jest niczym rewelacyjnym... wystarczy poszukac czegos na allegro co na samym kondzie zagra juz lepiej niz PJ w finalnej zwrotce... pisze tu przykladowo o swoim przypadku seasa 19taf/g ktore za 100zl z przesyka kupilem i jest bez porowniania. a kupujac juz jak napisal takero DX jest wieka przepasc jakosci na korzysc Vify oczywiscie

dolphin123 dywagacje na temat, która kopułka jest lepsza nie wnoszą niczego, co by mnie interesowało...

Pawel S. napisał:
HeatheN, tylko ze obecnie sc10n jest konkurencja jedynie dla tonsili i ARVki :P
PJ bije te glosniki na glowe stosunkiem jakosc/cena a dokladajac troche mozna kupic juz vife...
wiem doskonale, poprostu wspominam moja pierwsza konstrukcje:)

maryushr napisał:
Ta kopułka jest tylko w wersji 4ohm :?: Bo te tonsile mam 8ohmowe. Nie byłoby problemu ze zwrotką :?:
nie ma najmniejszego :)
No chyba że masz niskośredniotonowca o mega wysokim SPLu , 8R i wzmacniacz który boi się niskich impedancji :P

maryushr, ja tylko podpowiem ze jezeli bedziesz robil projekt od zera zainteresuj sie takrze morelem 29 imho o wiele lepszy od dx a nie tak duzo drozszy i biorac pod uwage brzminie zgra sie chyba nieco lepiej z tym tonsilem

XYS podasz mi namiary na ten głośniczek :?:

takero mój ampli zjada zestawy od 6ohm, tak że luz. A która zwrotka podeszłaby pod tą moją konfigurację :?: Opcja z DXem jak narazie.

Muszę się z tym przespać...

Zdecydowałem się na Vifę :mrgreen: Patrzyłem po stronach gdzie by je można było kupić i chyba jedyna strona to akustyk.com.pl (110zł/szt.), ale oni sobie liczą 25 zł za samą przesyłkę :!: Chyba kogoś pogło :neutral:

masz temat audiocomponents w offtopicu i tam sie dopisz do zamowienia, ale najpierw poczytaj zasady na ierwszej stronie;)

Rewelacja, dopisałem się do listy. Pozostaje czekać. Dzięki za wskazówkę.

Dalej będę dumał nad tą obudową, bo nie daje mi to spokoju :neutral:

[ Dodano: 2008-06-04, 17:02 ]
Tak apropo tego zamówienia zacząłem się zastanawiać nad głośnikami do kolumny centralnej. Napewno będzie w niej Vifa DX25 i początkowo myślałem nad w130s, ale skoro jest to zamówienie, to może wykorzystałbym jakieś lepsze przetworniki :?: Tylko nie jestem jeszcze na tyle obyty w tych głośnikach, żeby coś dobrego wybrać. Co o tym sądzicie :?: Będę wdzięczny jak doradzicie.

Powrót