• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Monitory i Centralny (DIY) pod Rapsodie

Reakcji
0
Witam

Chciałem prosić o pomoc w budowie monitorów i kolumny centralnej. Obecnie posiadam Kolumny frontowe - Tonsil Rapsodia, Subwoofer - Paradigm PDR-12, wszystko napędzane Onkyo TX-SR608. Niestety nie mam wiedzy ani doświadczenia żeby przeprowadzić jakiekolwiek odsłuchy ani obliczenia dlatego proszę Was o pomoc. Myślałem aby kolumny wykonać na takich samych głośnikach jak mam w Rapsodii czyli:
Monitory - GDN 13/40/2 8 Ohm, GDWK 10/80/26 8Ohm
Centralny - 2xGDN 13/40/2 4Ohm , GDWK 10/80/26 8Ohm
Jeżeli chodzi o wymiar kolumn to planuje zastosować wymiary z Tonsil Siesta. Największy problem mam ze zwrotnicami, czy uda mi się kupić jakieś gotowe zwrotnice, które zagrają zgodnie z moim obecnym sprzętem? Czy jestem skazany na zrobienie zwrotnicy "samemu"? Oraz proszę o radę w sprawie BR, czy stosowac, jakie średnice i jakie długości?

Dziękuję serdecznie za podpowiedzi i rady

Witam.
Jak byś trochę poszukał to byś znalazł takie monitorki jak TOTEM MITE.
Jest to monitorek właśnie zbudowane na GDN 13/40/2 i GDWK 10/80 .
Piszesz o GDWK 10/80/26 , ten głośnik nie siedzi w RAPSODIACH .
Są również projekty na 2xGDN 13/40/2 z w/w wysokotonowym.
A nawiasem mówiąć , gdzie chcesz zakupić głośniki ?
Oferowane dzisiaj są namiastką tych które kiedyś produkował TONSIL - PROTONSIL .

Przepraszam mój błąd. W Rapsodiach siedzi GDWK 10/80/8. Głośniki natomiast chce kupić na allegro od sprzedawcy sklep_tonsil. Jako, że sprzęt będzie służył głównie do muzyki Twój pomysł o włożeniu 2xGDN 13/40/2 wydaje się być słuszny. A co ze zwrotnicą, kupić gotową, czy samemu zrobić?

do 500 zł (monitory plus centralny)

---------- Post dodany o 13:04 ---------- Poprzedni post o 13:03 ----------

tzn. ja jestem w stanie sam zrobić zwrotnice tylko nie jestem w stanie sam ich zaprojektować

no to nic wyzej niż STX nie dorwiesz. Jak nikt ci nic nie zaproponuje to pozostaje ci dział gotowych konstrukcji i gotowych zwrotnic. Albo sklep STXa :)

Powrót