• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Monitory (lub inne rozwiązanie), do uzupełnienia pasma powyżej 550 Hz.

Reakcji
0
Mam kolumny Infinity Renaissance 80 ale jest niesprawny jeden średniotonowy głośnik. Dostać głośnik średniotonowy EMIM pograniczy z cudem alę grają one na tyle dobrze, że żal mi je sprzedawać za "psie" piniądze i chcę poczekać aż się ten głośnik pojawi.

Zastanawiam się czy dałoby radę wykorzystać te kolumny jak swego rodzaj subwoofery a na nich (czy gdzieś obok) postawić jakieś monitory, które uzupełnią resztę pasma (podział to 550Hz / 3k Hz). Oczywiście byłoby to rozwiązanie mocno przejściowe ale pytanie czy jest to wykonalne i jak najlepiej byłoby do tego podejść? Pewnie ciężko o takie monitory, może coś z aktywną zwrotnica pokombinować czy coś w tym stylu? Ja jestem trochę zielony w temacie ale mam znajomego co tam umie coś dłubnąć w razie czego i ma trochę pojęcia w DIY.

Tu są parametry tych głośników
https://lautsprecher-service.at/download/Renaissance_80_technical_sheet.pdf

Pozdrawiam

Dałoby radę, tylko po zbudowaniu tych nadstawek trzeba byłoby wszystko razem pomierzyć w celu dobrania odpowiedniej zwrotnicy.
Zastanów się jaki rząd kosztów jesteś w stanie ponieść do zrealizowania tego pomysłu.

Zastanów się jaki rząd kosztów jesteś w stanie ponieść do zrealizowania tego pomysłu.

Myślałem bardziej o czymś takim, żeby kupić jakieś dobre monitorki i przez nie puścić średnie/wysokie tylko dół w tych Infinity kończy się na 500 Hz i tu pytanie, jak to rozwiązać. Co do budowy "nadstawek" to oczywiście też mogę to rozważyć, powiedzmy 1, może i 2K ale im mniej tym lepiej, bo jak się pojawi EMIM (średnio tonowy do Infinity) to rozwiązanie pójdzie do "szuflady" a najlepiej jakby odzyskać kasę sprzedając użyte części. Chyba, że byłyby to monitory. które można by w przyszłości wykorzystać na tak zwane przetrwanie (w czasie po sprzedaży jednych i zakupie drugich kolumn) ale z tymi parametrami (powyżej 550 Hz) raczej będzie ciężko słuchać na nich muzyki :)

Można zrobić monitory od nowa, albo kupić jakieś gotowe. To już jak wolisz.
W obu przypadkach trzeba dokonać pomiarów i zrobić jakąś przystawkę w formie pasywnych filtrów, żeby to współgrało
Aktywna zwrotnica też ok z tym że trzeba ją dostroić. Piszesz, że nie bardzo się w tym orientujesz więc może być problem z prawidłowym dostrojeniem.

Z dużym prawdopodobieństwem, docelowo będzie wyglądało to tak, że na przykład wzmacniacz Crown XLS 1002, będzie obsługiwał dół tych kolumnach (Infinity) a posiadana integra (z wyjściem pre) będzie obsługiwać resztę. Zakładając, że bym takiego Crowna kupił to on ma chyba wbudowaną zwrotnicę czy DSP czy coś takiego i czy można by było tam ustawić żeby te woofery grały powiedzmy do do 50 czy tam 60 Hz a resztę obsługiwały te monitorki pędzone integrą? Chodzi naprawdę o takie proste i doraźne mocno rozwiązanie, bez jakichś szczegółowych pomiarów. Chodzi o to żeby to jakoś grało przez tydzień, miesiąc może dwa. Wiem, ze trochę kombinuję ale chcę jak najprościej i najtaniej.

Powrót