Podążaj za instrukcjami wyświetlonymi na poniższym wideo, aby zainstalować aplikację internetową na Twoim urządzeniu.
Uwaga: Ta opcja może nie być dostępna w niektórych przeglądarkach internetowych.
Korzystając z Boxsima zrobiłem dla przykładu kilka porównań różnych filtrów dla GDN 15/40/5 w Twojej obudowie:
czarny - z Twojego układu
niebieski - tzw. zwrotka Irka dostępna tu na forum
pomarańczowy - z Siesta Sat w oryginalnej obudowie fabrycznej
czerwony - mój przykładowy wraz ze schematem
![]()
Twój filtr dla GDN jest zły, bo:
1.ma szeregowy rezystor 3ohm. Bez sensu tracić moc na rezystorze, który musiałby mieć dużą moc by się nie spalił,
2.ma zbyt małą cewkę, nie pozwala skompensować bs, więc między basem a średnimi tonami jest duża różnica, co w efekcie daje wrażenie małej ilości basu (pamiętaj, że masz oz => patrz Siesta Sat ma br)
3. nie tłumi rezonansu membrany przy 5kHz
Budując kolumny staramy się wycisnąć max możliwości technicznych i brzmieniowych z danej konfiguracji głośników, by zagrały lepiej niż fabryczne kolumny, w których użyto danych głośników. Mój przykładowy filtr zawiera elementy, które pozwalają osiągnąć lepsze rezultaty:
czarny - główne elementy filtra
niebieski - pułapka dla piku rezonansowego przy 5kHz
zielony - układ do kompensacji wzrostu impedancji głośnika.
Zwrotnica z Siest również zawiera takie układy. Jak będziesz robił zwrotnice korzystaj z tego co już inni zrobili. Po co wywarzać otwarte drzwi.