• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Monitory-pomysl i prosba o porady

• Autor wątku Autor wątku xaay
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Reakcji
0
Witam serdecznie wszystkich DIY'owców. To moj pierwszy post na tym forum. Od pewnego czasu interesuje mnie temat DIY a konkretnie planuje popełnić jakies sprytne monitorki. Moj glowny problem polega na zerowym doswiadczeniu i podobnym poziomie wiedzy na ten temat. Przestudiowalem pare watkow i projektow ale nie znalazlem niczego co by mnie w 100% satysfakcjonowalo (chyba za duzo chce naraz:-)). A teraz do rzeczy... Planuje jak juz wyzej napisalem skonstruowac jakies monitorki. Moj pomysl wyglada nastepujaco:

-W paczce chciałbym umieszcic tylko woofer a wysokotonowy poza tak jak to jest w konstrukcjach B&W

- na forum zaznalazlem projekt paczki wykonanej ze sklejki (klejone plastry)
dokladnie cos takiego
7212811.jpg

Czy takie rozwiazanie jest dobre, bo wiekszosc konstrukcji jest z MDF'u??
Czy taki kształt wew obudowy jest dobrym rozwiazaniem, jak z objętoscia bo cieżko bedzie policzyc, raczej bedzie to szacowanie.
- Nie mam pomysłu na wymiary skrzynki, wiem tylko ze maja to byc monitory niekoniecznie malutkie.
- Chciałbym otrzymac kolumny wzglednie uniwersalne pod katem gatunkow muzki, z naciskiem na rockowe brzmienia.
- Jakie głośniki mozecie polecic? Cos przyzwoitego a wzglednie tanio powiedzmy 400 ze zwrotnicami(oczywiście konstrukcja 2-drożna)

Bede bardzo wdzieczny za jakiekolwiek porady i odpowiedzi na moje pytania. Mam nadzieje ze nie otrzymam odpowiedzi ze takie rzeczy mamy tylko w erze. Pozdrawiam

xaay napisał:
Czy takie rozwiazanie jest dobre, bo wiekszosc konstrukcji jest z MDF'u??
tak jest dobre, a powodem dla którego się to stosuje to prostrzy sposób na uzyskanie takich zaokrągleń

xaay napisał:
Czy taki kształt wew obudowy jest dobrym rozwiazaniem, jak z objętoscia bo cieżko bedzie policzyc, raczej bedzie to szacowanie.
też jest dobry
xaay napisał:
- Nie mam pomysłu na wymiary skrzynki, wiem tylko ze maja to byc monitory niekoniecznie malutkie.
to już Twój problem, zrób tak żeby to się Tobie podobało :wink:
xaay napisał:
- Jakie głośniki mozecie polecic? Cos przyzwoitego a wzglednie tanio powiedzmy 400 ze zwrotnicami(oczywiście konstrukcja 2-drożna)
w tej cenie to za dużo nie znajdzie się pozycji... Myślę że 14scx + pj było by dobry rozwiązaniem.

Jaki masz do tego wzmacniacz? Masz w ogóle już jakiś?

Odnosnie wymiarow własciwie mam na mysli pojemność... Wzmacniacz powiedzmy ze jest w drodze GC i a potem bedzie tripath nie wiem jeszcze czy na 2022 czy 2020.

No tak zgadza sie. Ten zestaw 14csx + pj niestety nie umiem zidentyfikowac przez google. Moge prosic cos wiecej na ten temat.

do 400 zł to klony totem mite, zmieścisz się spokojnie. Głośniki i elementy na zwrotnice, terminale, br to 300zł z przesyłkami. Osobiście polecam ;)

czarekp9 napisał:
do 400 zł to klony totem mite, zmieścisz się spokojnie
no ale co z tego skoro za taka sama kase ma lepiej dopracowane polaczenie STXow?
jakosc porownywalna, cena koncowa porownywalna a jakos w mite brakuje pozadnej zwrotnicy...
wybor nalezy do kupujacego

Nie ukrywam ze napalilem sie na konstrukcje paczki jak na w/w zdjeciu. Czy geometria wnetrza skrzynki ma wieksze znaczenie, czy nalezy zwrocic tylko uwage na objetosc wew. skrzynki. W tym przypadku wydaje mi sie ze wnetrze 'pofaldowane' bedzie lepiej rozpraszac odbicia wew. dzwieku. Odnośnie STX'ów czytam rozne opinie na ten temat co myślicie o TESLI?(jest to ten sam +/- przedział cenowy)

W takim razie sensowny zestaw glosniki+zwrotnice jaki mozna zaproponowac (bez szalenstw:P) zalezy mi na wzglednej uniwersalnosci brzmienia.

funiax1 napisał:
Monacor 165 kep vifa XT19
ta 400zl z zwrotnicami... Te 400zl nawet na kepy nie starczy tak samo ten tonsil z vifa... Kolega musial by sporo doplacic, ale warto by bylo

xaay, jeśli chcesz zrobić klon B&W to muszę Cię uprzedzić że niestety ale jest to ciężkie do wykonania , szczególnie przy braku doświadczenia i zwykle niestety wygląda jak odbicie w krzywym zwierciadle, więc na reakcję znajomych typu "wooow, jak Cię stać na tak drogi sprzęt ? " nie licz ;P
Proponuję zacząć od zwykłych kolumn , tradycyjnych i na nich nauczyć się fornirować.
Najlepiej zakup, skopiuj jakiś projekt do którego ktoś już zaprojektował zwrotę.
xaay napisał:
A czy STX GDN-17-140-8-SK bedzi przyzwoitym rozwiazaniem? przy okazji jest zolty:P
ten głośnik nie spełnia tego założenia.

TAKERO, niekoniecznie chce doslownie zrobic klon B&W raczej nazwalbym to cos w stylu B&W. Sądze, a moge sie mylic, ze zaprojektowanie paczki BR z jednym głosnikiem bedzie stosunkowo nieskomplikowane i zachowujac odpowiednie parametry objetosci wewnetrznej mozna do tego zaproponowac fajny design. Obudowe chcialbym wykonac jak juz wczesniej pisalem ze sklejki(sklejane plastry, bez forniru tylko szlif i lakier). Co o tym myslicie jako bardziej doswiadczeni? Narazie poza zapalem i pomyslem nie dysponuje doswiadczeniem i wiedza na ten temat. Czy taki uklad jaki planuje na 2 glosnikach i gotowym projekcie zwrotnicy (choc jeszcze nie wiem jakich) nie jest zbyt trudny do wykonania z stosunku do standardu(prostopadloscian z 2 glosnikami).

Nie mam zamiaru 'szpanowac' przed znajomymi czego to ja nie mam w domu. Niestety jestem nazwijmy to esteta i jak sie juz biore za DIY chcialbym zeby glosniki pelnily dodatkowo funcje dekoracyjna.

A odnośnie STX'a co myslicie o tych zóltych? np. GDN-17-140-8-SK ew. GDN-18-130-8-AKX ale jest juz 2x drozszy.

Z kolej GDN-15-100-8-AKX kosztuje 99 choc nie przekonuje mnie do konca rozmiar w odniesieniu do basu. Mam racje?

xaay napisał:
Z kolej GDN-15-100-8-AKX kosztuje 99 choc nie przekonuje mnie do konca rozmiar w odniesieniu do basu. Mam racje?
Mam tego stx i nie narzekam na brak basu, nie jestem możne jakoś super osłuchany ale jego ilość i jakość zupełnie mnie zadowalają.

Powrót